dinsdag 12 augustus 2014

Vissoep (7)




West-Europa


Skandinavië


Bergensk Fiskesuppe

Vissoep uit Bergen
Noorwegen dus
Zie boven

Maak een goede visbouillon.
Zeef en laat 10 minuten trekken met laurier, peterselie, flink wat witte peperbolletjes, wortel, selderij en prei.
Voeg witte wijn toe en cognac.
Laat vijf minuten sudderen.
Voeg room toe.
Als het weer suddert stukken zalm en kabeljauw erin.
Als de vis enigszins begint te garen clams erbij; twee minuten sudderen.
Gepelde grote garnalen erbij, twee minuten sudderen.

Serveer met peterselie er over en bieslook, en serveer er knäckebröd bij.




Fiskesuppe fra Sild

Vissoep uit Sylt
Denemarken dus

Maak mooie visblouillon van witte vis.

Bak in een grote sauspan stukjes witte vis in zonnebloemolie met wat boter, en haal ze uit de pan.

Kook mosselen en haal ze uit.

Bak in de pan in boter ui, na even met de gekookte mosselen en rauwe gepelde garnalen (kort).
Voeg redelijk wat tomatenpuree toe en laat die ook even aanbakken (verspreid over de bodem van de pan).
Maak licht zoetzuur met suiker en azijn.
Giet er warme visbouillon bij en een scheut rode port, en laat kort doorkoken.
Proef op peper en zout en warm er de vis in op.




Duitsland


Granaatsopp

Garnalensoep
Oost-Friesland

Maak een mooie groentebouillon.
Maak wat visbouillon.
Kook flink garnalen in de visbouillon, laat ze koelen en pel ze.

In boter ui, meiknolletjes en prei lang op laag vuur laten sudderen.
Voeg daarna eventueel wat tomatenpuree toe.
Voeg bloem toe, roer om en maak er een gebonden soep van met de groentebouillon.
Laat 10 minuten sudderen.
Visbouillon en witte wijn toevoegen, en weer 10 minuten laten sudderen.
De garnalen erbij, p/z.

Serveer met peterselie en dille erover, en met boerenbrood.




Solyanka

DDR

Solyanka is een Russisch/Oekraïnsch (goh) gerecht, zie hier (alle links hier in een nieuw venster). Maar in de DDR was het populair als soldaten-eten en in wegrestaurants. Met behalve worst ook gerookte makreel erin.

Gewoon zuurkool maken maar goed vloeibaar, met flink bouillon en witte wijn en zo; dit is dus de westerse versie.
Met reuzel, ui, karwij etc. beginnen.
Als de zuurkool gaar begint te worden stukjes aardappel erin gaarkoken, en tot slot stukjes rookworst en stukjes gerookte makreel erin opwarmen.

Het was meestal wat soepiger dan op de foto hierboven...




Engeland


Oyster stew

Of Mussel stew

Haal oesters uit en zeef meteen het vocht.
Gebruikt u mosselen, open ze dan met wat water en/of witte wijn.
Haal ze uit en bewaar het vocht.

Boter, sjalotten...
Bloem... Het vocht... P/z, nootmuskaat, 20 minuten zachtjes sudderen...
Doe er de schelpdieren in, dikke room en peterselie. Breng aan de kook.

Serveer met citroen.




Smoked haddock chowder

Giet kokend water over de vis en laat 10 minuten staan.

Boter, ui...
Flink wat bloem...
Maak er met het water dat u over de vis goot en met melk een gebonden soep van.

Doe de gerookte schelvis in zijn geheel in de soep, met stukken kabeljauw.
Als de kabeljauw gaar is de haddock eruit vissen, schoon maken en de stukken vis terug in de soep.
Met room aan de kook, p/z en citroensap.
Besprenkel met peterselie.




Schotland


Arbroath fishermen's soup

Water, ui, aardappel, wortel en havermeel in een pan.
Zout en flink peper.
Aan de kook, afschuimen.
Filets van schelvis erbij, deksel, laag vuur.

Als de aardappelen gaar zijn room erbij.

Serveer met peterselie erover en verkruimelde haverkoekjes.



Cullen skink

Breng (liefst Finnan) gerookte haddock in zijn geheel aan de kook in ruim water. Het kan ook met andere gerookte schelvis, maar niet met gekleurde (smoked haddock wordt dikwijls geel gekleurd; Finnan haddock is niet ontgraat).
Sudder vijf tot 10 minuten, tot de vis gaar is.
Uit de pan, schoonmaken, in grove stukken en houd apart.

Ui en aardappel in de pan en flink peper. Voeg ook melk toe.
Aan de kook, en sudderen tot de aardappel begint te garen.
Prak de aardappelen grof.
Weer aan de kook en enkele minuten laten sudderen.
De vis erin opwarmen.

Serveer met dikke room en bieslook.