vrijdag 22 augustus 2014

Vlees!



Nangka, katahar, jackfruit
(Indonesië, Suriname, Amerika)


Kip, spek, lamsgehakt...


Kip, jackfruit, rijst: Gudeg


Gudeg zie hier (alle links hier in een nieuw venster). Enorm lekker.

Snij de jackfruit in vieren (je hoort wel dat je de het lemmet van je mes moet in-oliën en dat je rubber handschoenen moet dragen vanwege het sap, maar ik deed niks van dit alles. Geen vlekken op mijn handen, wel ietsje op het mes.
Zie hier. Dat afwrijven is tegen het verkleuren.

Je ziet vruchtvlees in het midden, en een rand met daarin pitten. Bewaar grote pitten, die kan je poffen of koken.
Pulk de pitten uit het vlees en houd dat vlees apart.
Voeg het klein gesneden centrale vruchtvlees daar aan toe (maar enkel van nangka muda, jonge jackfruit).

Kook het vlees in kippenbouillon tot het zacht is (ik deed er een scheut Chinese rijstwijn bij, prima idee). De tijd kan variëren van een 20 minuten tot twee uur, afhankelijk van de leeftijd van de vrucht.
Vis uit de pan.




Sjalot, kemiri, lombok, knof, korianderzaad, en laos in de blender of de vijzel.

Bak in wat pinda-olie komijnzaad, en bak de boemboe (blender spul) mee.
Bak daarin een poot van een soepkip (zonder vet vel) zo goed mogelijk rondom bruin.

De kip in het kookwater van de jackfruit, mét de boemboe, en gaarstoven met daoen salam (Oosterse laurier), goela djawa (palmsuiker) en assemwater (tamarinde).
Proef op een mooie zoetzuur (goela-assem) verhouding. In Jogjakarta maken ze het wat zoeter dan zoetzuur, én ze kleuren het bruin met teakblad.

Kook rijst.

Als de kip gaar is: uit de pan, afkoelen, vlees van het bot trekken en terug.
Breng op smaak met santen (kokosboter).

Je kan ook prima op het laatst nangka uit blok toevoegen, nangka mudah. Toko. Kost geen moer.
(Ik zeg in de toko Tuan tua makan nangka muda!) (Google translate: De heer oud eten jonge jackfruit) (Oude bok lust jong blaadje)




Als ik vijf vlees- of vis- of kaas- of ei- of tofu-recepten bij mekaar heb dan publiceer ik.

De twee volgende van deze vijf zijn wat minder spectaculair want ik was enorm druk omdat er in ene vanuit het niets en onaangekondigd een nieuwe versie van Adobe CC uit kwam. Tig cursussen aanpassen... Nou ja, wel kassa dis...


Heinz Beanz met ontbijtspek

Ietsje olijfolie, spek bakken.

Meer olijfolie, rode ui, knof, pepertje...

Beanz, laurier, za'atar of groene kruiden plus komijn, pale sherry.

Stukjes spekjes erdoor.

Enorm lekker...



(Dit is Gudeg dus!)


Beanz, groene paprika, diavola

Diavola is een Zuid-Italiaanse pikante worst, maar je kan elke pikante worstsoort gebruiken (of chorizo) of gewone worst plus pepertje.

Olijfolie, wat blokjes rookspek...
Ui, knof...
Gekneusd komijnzaad, idem venkelzaad, fors peterselie...
Groene paprika...
Beanz, laurier, wat rode wijn...

Hetzelfde heb ik ooit gemaakt met knakjes en pikant paprikapoeder (dat gerookte Spaanse, pimentón de la Vera).
En dan ananas erdoor en zoete ketjap...

Ik kon nu mooi Amerikaanse Heinz Beanz vergelijken met Europese Heinz Beans, want ik maakte een dubbele portie.
Ingrediënten-overzicht precies hetzelfde, maar die Beanz hebben een veel dikkere saus, zijn wat voller van smaak en vreemd genoeg wat minder zoet.



Ik had ook een blik Bush's bonen in gerookte saus
Bush's Brothers Smokehouse Tradition Grillin' Beans
Die heb ik met ananas en merguez gegeten
Lekker, wow...


Lamsgehakt, tomatensaus, flageolets

Tsja ik eet nogal wat bonen in tomatensaus als ik druk ben... Veel energie en gratis spektakel...
Trouwens dat lamsgehakt bleek schaap. Niks mis mee maar je moet er van houden.

Blik flageolets lekken (Bonduelle, super, "groene kidneybonen").

Gehakt mengen met p/z en baharat (zie hier, uitspraak bacharat of bakarat).
Balletjes bakken in olijfolie en uit de pan.

Ui, knof, pepertje...
Tomatenprut, witte wijn (Chardonnay!)...
Proef.

Balletjes en in opwarmen en daarna de flageolets.




Guanciale, aardappel, courget

Guanciale zie hier en hierboven.
Dat is wat je hoort te gebruiken in carbonara en in amatriciana en zo.
Altijd zeer zachtjes uitbakken en niet bruinen.
(De geur...)

Olijfolie, dunne plakjes guanciale...
Uit de pan.

Aardappelblokjes en wat boter...
Guanciale erbij...
Uit de pan.

Ui, knof, pepertje...
Paprikapuree (Turkse winkel; gebruik liever de milde met ook een pepertje dan de pikante zonder pepertje; grote pot dus kleine zakjes/porties in de vriezer), rode wijn...

Ovenschotel, aardappel + guanciale, blokjes courget, paprikaspul...




Vuil lekker was het allemaal weer...
Goor lekker...
Bah wat was het lekker...
Echt GeenGelulKoken...

(Volkskeuken: "Het is ontzettend hip om tabouleh van bloemkool te maken, omdat geraspte bloemkoolroosjes bedrieglijk veel lijken op couscous". Flikker op Godverdomme!) (Ga broodpoppetjes maken!)