zaterdag 2 augustus 2014

Bonen en nog wat




Bonen, krijgertjes, kopertjes


Bonen...

Hierboven bonen die ik vond in de nieuwe afdeling Mexico en US van een grote Chinese toko (die ook Japans spul heeft en Koreaans en Indonesisch). Em wat ik erbij kocht.

Bush's Best Grillin' Beans Smokehouse Tradition.
Ze hebben ook Southern Pit Barbecue, Bourbon and Brown Sugar, Steakhouse Recipe, Sweet Mesquite, Black Bean Fiesta en Texas Ranchero. Moet ik allemaal nog proberen...

Hoe dan ook: deze waren gruwelijk lekker.
Ingredients: white beans, water, brown sugar, onion, bell pepper (paprika), tomato puree, salt, vinegar, bacon.

Zie Bush met Bourbon and Brown sugar Orange glazed Chicken hier (alle links hier in een nieuw venster).

Vet van guanciale had ik nog (gebruik spekvet), bak mergez... Uit de pan.
Rode ui, knof, een mooi pepertje...
Stukjes groene paprika...
Wat witte wijn...
Bonen, laurier, wat vergemalen korianderzaad...
Stukjes worst erbij...

Foei wat was dat lekker...




Die vond ik ook daar.

Pinto beans: geverfde bonen, kievitsbonen. Maar deze zijn beduidend minder kievits-achting, nauwelijks zeg maar.

Ik ga er Frijoles charros [friechOOles tsjArros] mee maken. Hét voedsel van de charros, de Mexicaanse cowboys.

Lijkt wat op die Smokehouse Tradition.
Ui, knof, spekjes, chilli, tomaat, koriander... Maar dan veel soorten vlees erin: ham, verse worst, gestoofd varkensvlees, en droge chorizo.




Koopjes...

Gevonden!
De echte Heinz BeanZ!
Ook weer bij die toko...

Low sugar! Low fat! High fibre! No artificial colours, flavours or preservatives!
O, colour is Engels, color Amerikaans Engels.
En mooi, er ziten geen condooms in.

Gaan we vergelijken met beanS...

Ik had het vandaag trouwens met iemand over paprika, iemand die gele en rode paprika enorm lekker vindt maar groene niet.
Ik zeg Bonen in tomatensaus met groene paprika! Stukken lekkerder dan met rode of gele...




Ik heb meerdere keren bij twee Marokkaanse slagers naar geit gevraagd, niks.
Een derde, daarvan had ik gehoord dat ze het ook niet hebben. Maar goed, ik loop die derde binnen: geit in overvloed.
Zie mooi stoofstuk uit de bout hierboven.

Ik liep naar die derde omdat ik er in de buurt was (zie Van der Ley hieronder), omdat ik lamsgehakt nodig had. Voor balletjes in tomatensaus, met Baharat gekruid (7 kruiden poeder).

Ik kocht er die forse schijf geitenbout (dikker dan je op de foto kunt zien), een half pond lamsgehakt en drie merguez.
€ 4,50...
Dan ben je toch besodemieterd als je naar een supermarkt gaat...




Ja!

Ik kom al vijf jaar bij Van der Ley, de beste kaaswinkel van Nederland en misschien wel van West-Europa (zie hier) en keer op keer vraag ik om Idiazabal (zie hier) (die kaas is altijd, hoewel slechts licht, gerookt; de rook is er niet om te "roken" maar om de vliegen weg te houden in dat vochtige klimaat daar). Van der Ley kon het heel af en toe kopen zei hij, maar tot nu toe...

En verdomd!
Gisteren scoor ik een stuk!
Heerlijk!
Brokkelig maar toch stevig, zei H.

Idiazabal, 1968
Ik stap uit, loop een winkeltje in, koop een stuk Idiazabal, kom terug in de auto, de moeder van m'n vriendin vraagt wat het kostte, ik zeg Zoveel peseta's, dat mens wordt rood, de auto uit, die winkel in, hoop geschreeuw, ze komt terug en geeft me de helft van het geld terug.
Die lui dachten Die buitenlander die geneens Baskisch spreekt die naaien we, komt er ff later een in het Baskisch tierend mens binnen...




Krijgertjes...

Goh!

Ik vraag Frankrijk-gangers om een, op mijn Lotharingen reis vergeten, pot Pâté de foie gras mee te brengen.
Komen ze met Bloc de foie gras, pure foie gras...
Ik zeg, voordat ik dat in de gaten had, Zeker wel duur? Ja, maar ik mocht het niet betalen.
Nou, dat was dus niet duur, dat moet peperduur geweest zijn...

Ik ga brioche maken, en sneden toasten.
Die foie gras erbij, heel fijn gesneden kalfsgelei gemaakt met Sauternes erbij, en met Port en ietsjeietsje gember geglaceerde sjalotjes...

Oeioeioeioeioei...

Geen Sauternes erbij hoor!
Laurent Perrier!




Waw! Heinz Piccalilli (niet piccalilly)!
Voor mijn Heinz verzameling, de pot althans, na de proeverij, zie onder.
Dank mensen!!

Nou moet ik dus wéér een Piccalilly/i proeverij organiseren.
* Heinz
* Devos en Lemmens
* Uyttewaal
* En, maar ex aequo, Madame Jeanette piccalilly.

Met gebakken krieltjes erbij, zo gaan we het doen.
En veel Navarra rosé (Ochoa!).





Derde cadeautje, cassonade.

Franse cassonade.
Dat is Franse "bruine suiker".
Rietsuiker met riet-melasse. Heet ook wel Muscovado.
Is wat anders dan Belse cassonade. Dat is bietsuiker met riet-melasse.