zaterdag 16 augustus 2014

Culinaria




Van alles dus


Rijst stomen

Zie boven rijststoommandjes uit Indonesië.
Een uit mekaar, een in mekaar. Aan de linkerkant van die laatste zie je een bamboe ring, waarop het in het water staat.
Ze kosten geen moer, en koop er dus twee als je voor meer dan twee personen rijst stoomt, want dat werkt beter.

Mandjes eerst uitkoken in zout water en daarna in gewoon water.

Kleefrijst spoelen en een nacht in de week.
Afgieten en in het mandje op een gaatjespapiertje (toko). Een klein half uurtje stomen. Leg een breed aluminiumfolie "deksel" over het mandje.
Stomen boven bouillon is lekker. De rijst is kleverig maar toch mooi stevig.

Of snelkookrijst spoelen, 12 uur weken en een uur stomen. Wordt erg al dente maar wel lekker met mooie saus.

Gewone rijst moet je eerst zeven minuten voorkoken, dus dat schiet niet op.

Pas op droogkoken!




Links

"Vleesvervangers" (wat een lullig woord) zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Keukenweetjes zie hier.
Dank Sylvia.

NRC foie gras zie hier.
Wat is dat voor overreden foie gras? O wacht, even verderop heeft hij een normale.
Bij die oosterse soep heeft hij het over kafir lime (djeroek poeroet) maar hij gebruikt gewone limoen.

NRC roken zie hier.
Over die zeur Wateetons, die dingen "ontdekt" die al 20 jaar bij de Turk te koop zijn (sumak).
Misschien moet ie z'n kop een keer roken tegen haaruitval.

NRC Cees Holtkamp, altijd perfect, zie hier.
Uhh hohohoho, dat basterdsuiker over de grens niet voorkomt. Cassonade in België (bietsuiker met rietsuikermelasse) en in Frankrijk (rietsuiker met rietsuikermelasse). (In Nederland bietsuiker met bietsuikermelasse.)
En rood rommelkruid heeft mijn kruidenvrouwtje op de markt...

Mosseldag Yerseke, o, net te laat, vandaag, zie hier.
En mosselrecepten zie hier.



Dank P!


Producten

Ben vanillesuiker aan het maken. Zie foto verderop.
Fijne kristalsuiker in een pot, op een pond twee of drie vanillestokjes erbij (in drieën gensneden, in de lengte gesneden, opengebogen) en regelmatig omschudden.
[Kreeg een reactie van een Franse kok (die Nederlands leest). Je begint met één stokje op een pond, schudden, twee dagen later tweede stokje (altijd zo!), schudden, twee dagen later "Derde stokje?"]
[Uhh, derde stokje of geen derde: minstens een week blijven schudden. En na twee dagen ruikt het wat vreemd, maar na vier of vijf dagen ruikt het perfect.]

At die mock turtle soup van laatst. Zie foto verderop.
Wat raar dat dat in een bepaalde streek in Duitsland zo populair is.
Ik had het er eerder over, ook over de mock turtle in Alice in Wonderland.
Trouwens ik zat in ene aan Lady Curzon soep te denken. Dat is ook zoiets maar dan met kerrie. Zie voor de echte hier.

AH Moncaro Sangiovese.
In de aanbieding, nóg niet goedkoop en gristus wat een bocht...

Heinz Pickalilli (niet pickalilly)
Zeer stevige smaak (en dat voor de US), en veel grover gesneden dan de onze.

Mozzarella Jumbo
Loek had het over erg goede Garofalo, hier niet te koop.
Hier Monteverdi (niet te vreten) en Galbani. Daarvan is de buffel-mozzarella uitstekend.




DeVolkskrant

Olaf Koens, "courgettes en zucchini's", tsjongejonge...

Possel
Zoete aardappel-wortelsoep, vlierbloemdressing, parelgortsalade, kruidenkwark, alleen maar wijnen van kleine wijnboeren, 100% vegetarisch, klimaatneutraal gekookt, groente uit de moestuin van het Leger des Heils, gojibessen, dat we met volle mond alleen maar willen zingen van bloemen in ons haar...
Dik kan je daar niet van worden, toch?!

Smack van Dinter en Wouter Kikkerdekik
"Ik had gehoord dat zwangere vrouwen geen rauwe vis mogen eten"
Garnalen uit Stellendam gepeld door "oudere dames"
"witte aceto balsamico", dat heet Condimento balsamico, ja.
Zie dat mongolenbord van die Kikker hieronder. Als ik zoiets voor me krijg dan klap ik het op z'n gezicht. En dan zegt die zak ook nog "Waarom zou ik proberen iets dat de natuur al zo mooi heeft gemaakt nog mooier te maken?"




Elsevier, Hahn

Dank PJ.

Kapucijners.
"Ook bekend als grauwe erwt". Nee, dat is niet precies hetzelfde! Zie De Gezonde Apotheker hier (maar momenteel heeft hij ze niet).
En in Noord-Frankrijk kennen ze wel degelijk kapucijners: gros pois.
En met pickalilly, dat is met Captain's Dinner.

Verboden vruchten
Ja, varkensvlees met zure appelen, maar bloedworst juist met zoete!
(Trouwens bloedworstsaus is een van mijn lievelingsgerechten. Stukjes met ui en knof kapotbakken, rode wijn, versauzen. Albi. Bij entrecôte met aubergines...)

Slakken
"Bijna alle slakken met huisje zijn eetbaar". Inderdaad. Ik eet de segrijnslakken uit de tuin.
En je moet echt uren zachtjes koken. Dingen die lang moeten koken (varkenspoten in doek gewikkeld bijvoorbeeld) heten à l'escargot.
En ja, heel kort is mals, iets langer taai, nog langer mals. En dat geldt niet alleen voor slakken en inktvis maar voor alle soorten vlees incluis gevogelte.




Midden-Oosters kruidenzout

Erg lekker op gegrilde dingen
Zie de volgende foto
Vlnr gedroogde limoen (kan ook met verse limoen-zestes), gedroogde schil van bittere sinaasappel (kan ook met verse gewone), komijn, koriander, venkelzaad, gedroogde peper.
Alles met flink grofzout in de oven en daarna in de vijzel na afkoelen.

Met gedroogde ontbitterde schil van bittere sinaasappel en gedroogde limoen (beide hieronder) wordt het erg aromatisch. Met verse schil wordt het frisser. Meer voor vis zeg maar.



Wat nog meer?

AH verkoopt "Franse liquer bonbons"

Ik maakte een enorm lekkere kruidkoek met gele rozijnen, klaverhoning ipv donkere, en heel veel sukade.
Morgen maak ik er een met gedroogde ananas, en ananasjam ipv honing.

Was bij een Kwalitaria (wat een shitnaam).
Helemaal niet slecht! Uitstekende hamburger, stukken beter dan bij Mac.
Is onderdeel van Delifrance.

Wat een zak is die Grunberg...
"De criminelen stelen geld. De overheid int belasting, waarvoor zij bescherming aanbiedt. Net als de mafia."
Wat een zak...

PMail is een fantastisch programma.
Ik keek in de spambox (daar staan geen berichten in maar alleen notities van wat PMail heeft weggegooid), fantastisch. Alle zooi wordt feilloos weggemieterd.
Het is wel moeilijk aanleren ermee te werken. Alles werkt anders.

Hahahahaha! Ik kwam het toevallig weer tegen.
Long missing Van Gogh ear found in British Rail sandwich
(Her lips curled up like the rims of a British Rail sandwich)
(Dead as a Brittish Rail sandwich)
(She isnt thin but I have seen more meat on a British Rail sandwich)
(The Collapse of the British Railway Sandwich System)
(I can remember when you couldn't buy a British Rail sandwich without wondering if this was your last act before a long period on a life-support machine.)
(Heathrow Airport now has the reputation formerly held by the British Rail sandwich)

Die dingen werden in zo'n driehoekig doosje verkocht, en dan keek je tegen de snijvlakken aan en dan dacht je dat er drie plakken ham op zaten. Je legt een plak ham op het brood, de tweede dubbelgevouwen diagonaal en langs die diagonaal snij je dat vierkante ding in twee driehoekjes...



Bij H was de rode rijst-mihoen een groot succes
Raar eigenlijk dat het wit wordt bij het koken...