zondag 3 augustus 2014

Indonesië (6)




Telor asin en tempeh


Telor asin

Ei zout

Breng water aan de kook en los zout op in het water, 250 gram per liter.
Gebruik een liter per drie eendeneieren of vier kippeneieren.
Laat het water afkoelen.
Leg de eieren in een afsluitbare pot en giet het zoute water over de eieren.
Sluit de pot en laat drie weken staan.
Kook dan de eieren met schoon water in 15 minuten hard.
Pel daarna de eieren en snij ze in de lengte doormidden.




Tempeh goreng

Gebakken tempeh

Wat asemwater maken: tamarindepulp, weken in warm water, uitknijpen, zeven.
Goela djawa, palmsuiker, fijnstampen met verse sereh en korianderzaad.
Omdat zowel de sereh als de asem zuur zijn moet je redelijk wat suiker gebruiken.
Marineer stukjes tempeh of niet te dikke plakken een uur in deze marinade.
Uitlekken, droogdeppen en bakken (eventueel met knof en rawit) in arachide- of palmolie.



Tempeh ketjap

Snijd tempeh in dunne plakken, haal ze door (rijst)bloem, schud de overtollige bloem eraf en bak ze aan beide kanten bruin in olie op hoog vuur. Haal van het vuur-
Bak in een andere pan wat ui, wat knoflook en wat rauwe trassi in iets olie.
Kruid met gember, koriander en komijn.
Roer even om en giet er dan van het vuur af een flinke scheut ketjap manis bij.
Voeg daoen salam en daoen djeroek poeroet toe en flink sambal; roer goed door en giet over de tempeh.
Laat marineren, enkele keren draaiend.
Warm de tempeh in de saus op, of eet lauw of koud.



Sambal goreng boentjies tempeh

Tempeh met sperziebonen

Pureer in een blender of vijzel rode ui en knoflook, met sambal trassi (of met sambal oelek en gebakken trassi), laos, goela djawa en zout.
Bak het mengsel even roerend aan in hete olie en voeg dan in stukjes gesneden sperziebonen toe.
Laat even staan op half hoog vuur, regelmatig roerend.
Voeg blokjes tempeh toe en wat daoen salam.
Breng aan de kook met water zoveel als nodig is en laat op half hoog vuur garen, af en toe omroerend.
Voeg eventueel ketjap manis toe.




Tempeh kentang kering

Tempeh en aardappel, drooggebakken
Hierboven de aardappel, in feite een soort pommes alumette of pommes paille

Frituur kleine lange stukjes tempeh en aardappel tot goudbruin op 170 graden. Bewaar.
Pindaolie, sjalotten, laos, knoflook, lombok heel fijn. Roeren, vuur lager.
Daoen salam en daoen djeroek poeroet, beide verkruimeld.
Voor sommige recepten moet je nu kerrie of curry-pasta toevoegen; niet doen.
Ik heb er wel iets rijstwijn bij gedaan (vervang even tueel door medium sherry).
Goela djawa toevoegen naar smaak, en assemwater, zegt men, maar ik gebruik zwarte Chinese azijn.
En wat ketjap? Of beter hoisin?
Moet een beetje dik worden, en dan de tempeh en de aardappel erin opwarmen, ermee "coaten".
Ik at er ooit gebakken ocra bij.

Volgende keer tjap tjoy en tofu



Rumah makan Padang
huis eten Padang

Die heb je overal in Indonesië
Systeem rijsttafel, maar je betaalt alleen wat je gegeten hebt

Geen bestek