maandag 18 augustus 2014

Indonesië (7)




Tjap tjoy, varkensvlees...


Tjap tjoy met krab

Bak in de wok in wat arachide-olie met wat sesam-olie erbij stukjes ui, wortel, knoflook, aubergine, bamboe, boontjes, ruitjes van snijbonen ("romano-bonen" heet het in de catering als ze zo gesneden zijn), lente-ui, broccoli, taoge...
Breng op smaak met wat petis oedang, wat je van te voren hebt opgelost in iets lauw water, wat ketjap asin en wat Tabasco.
Warm er krab in op.
Serveer met rijst.




Varkensschenkel uit de oven

Een koloniaal recept

Steek stukjes knoflook tussen het vel en het vlees, tussen de spieren op de snijkanten en in insnijdingen van het vel.
Wrijf in met citroensap en laat een half uur liggen.
Wrijf in met ketjap asin en zet in een hete oven.
Bedruip af en toe met ketjap manis, wat later met water en na de oven lager gezet te hebben weer wat later met het braadvocht.
Trek grove parten van de schenkel en laat ze op het vel liggend doorgaren, weer bedruipend.
Als het over-gaar is serveren als voorgerecht (knip eventueel grote stukken in tweeën), met wat lontong, kroepoek en sambal.





Pindang keloewek

Varkensvlees met keloewek / keluwak

Maak met witte wijn (het hoort met water...) gestoofd varkensvlees.
Maak iets assemwater.
Fruit in een braadpan een plakje rauwe trassi aan beide zijden tot het lichter van kleur is, in wat arachide-olie.
Fruit ui en knoflook mee.
Voeg rode Spaanse peper toe en kleingesneden verse laos; fruit even op halfhoog vuur.
Roer er op laag vuur koenjit door en roer even om.
Schep het vlees erbij en laat aan de kook komen met het aanhangende vocht.
Voeg zoveel van het kookwater toe als nodig en breng aan de kook.
Doe er het gezeefde assem-water bij en rasp er keloewek over; meng goed.
Laat even sudderen, met rijst erdoor en kankung of zo (waterspinazie).
Breng op smaak met ketjap asin.




Babi ketjap

Marineer blokjes varkensvlees in een mengsel van ketjap manis, ketjap asin, geperste knoflook,
sambal, gember en Chinese rijstwijn of medium sherry.
Het moet niet teveel marinade zijn, maar juist genoeg om de blokjes te coaten.
Schep regelmatig om en marineer enkele uren op een koele plek.
Bak de enigszins uitgelekte blokjes aan in arachide-olie, met ui en knoflook; kruid met komijn, koriander en wat cayennepeper.
Voeg flink ketjap manis toe, en iets ketjap asin en (liefst zwarte) chinese rijstazijn.
Stoof gaar op laag vuur en serveer met rijst.




Babi rietja

Ook wel rietja-rietja (rica2 in de nieuwe spelling)
Varkensvlees met rode pepers

Een van mijn lievelingsgerechten

Als Babi ketjap, maar met spek-lappen en met flink rode spaanse peper in de marinade èn bij het stoven (samen met de knoflook toevoegen).

Gebruik wat minder ketjap bij het stoven en voeg eventueel wat water toe.
Warm, als het vlees gaar is, flink rode paprika in de saus op.



Es campur: ijs gemengd (denk aan atjar tjampoer)
Es alpokat: advocaat-ijs
Indonesische advocaat (op basis van arak tuak, brandewijn van palmwijn) is erg lekker
Daar zit kentjoer in (zie hier; alle links hier in een nieuw venster).
In alcohol-loze gebieden koop je het bij de apotheek want het is een "medicijn" (en verdomd!)


Dat was het wat Indonesië betreft.
Een dezer dagen een overzicht-pagina.