dinsdag 18 maart 2014

Maigret (3)



Gaffelbiter
H vond het op Schier, dank
Die in Vinsaus (wijsaus) was uitstekend, de andere is nog dicht
Het is toch ff wat anders dan die Zweedse potjes ingelegde haring (Ikea)


Simenon et Maigret passent à table

Simenon en Maigret gaan aan tafel, deel 2


Aardappelen BF 15
Huhh?
O, dat is een Frans ras, afgeleid van de Belle de Fontenay.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Mooi
"Als de kip [Bonne femme] half gaar is, spekjes erbij, uien en aardappelen, zodat de bodem van de pan daarmee is bedekt, en kook verder zonder deksel in een vrij hete oven, zodat er een zekere rissolage [bruining, karamelisering] ontstaat."

Mooi
Kip die gebardeerd is (zie hier) ontspekken (spek bewaren!) en serveren met de groenten waarmee het gestoofd werd (wortel, ui, knolletjes, prei, selderij...). Maar eerst de stoofvloeistof op sneden boerenbrood serveren.
Dat is de "soupe". Brood met vloeistof.
Maigret drinkt er Madiran bij.
En bij een gevuld konijn drinkt hij Saint-Pourçain, geen idee. Zoeken we op.
Dat komt van de oudste wijngebieden van Frankrijk, in de Auvergne.



Dit is Bulgaars
Maar hetzelfde als wat in Frankrijk Coco blanc heet
Heel kleine witte boontjes


Tripes: moeten 10 uur stoven.
"Zorg dat je gelijke delen panse, bonnette, millet en franchemule hebt!"

Grootmoeders zwezerik
Dat is met langue écarlate, paarse tong. Dat is een manier van koken, als forel blauw zeg maar, en daar kom ik op terug in mijn grote tong-post binnenkort.
Het membraan moet er níet af volgens het recept, geen idee, dat is niet te vreten. Misschien bakken ze het krokant.
Het wordt overigens gegeten met hopscheuten.
Een lekkerder groente bestaat niet.
Maar ja, als je het al kan kopen kost het, ik meen laatst € 900 / kilo.

Runderstoofvlees met rode kool en paprikapoeder.
Hmm...
Heel veel ui, spek, room.
Kweenie.

Bœuf bourguignon met selderij-puree!

Escalopes à la florentine
Redelijk dikke kalfsschnitzels snel aanbakken aan twee kanten in olijfolie.
Uit de pan, meeste olie weg, kalfsfond erin.
Aan de kook en fond losroeren.
Escaloppes terug, heel dunne citroenschijfjes erop, deksel, heel laag vuur, 15 minuten.
Escaloppes weer uit de pan, citroen niet.
Spinazie klaarhebben, heel kort gekookt.
Afgieten, koudspoelen, afgieten, uitknijpen.
Boter in een andere pan, spinazie opbakken, z/p.
De eerste pan inkoken, roerend, citroen uitdrukken.
Zeven en bij de spinazie.
Op borden en escaloppes erop.
Pfff.......



Meel van mung bonen
Noodgedwongen enkel voor zoet spul, want zonder vanille erin is het niet te vindcn


Bij een kalfsrollade met linzen drinkt Maigret Châteaugay.
Geen idee.
O, ook Midden-Frankrijk, ook Auvergne.

Techniek
Eigeel met crème fraiche kloppen.
Citroensap erdoor kloppen.
Heel langzaam, van het vuur af, roerend toevoegen aan een saus gemaakt van een roux met vleesfond.
Bij een blanquette de veau!

Bouquet garni: voeg een blaadje munt toe. Zoals bij iets als hierboven
Blanquette, dat is dikwijls met champignons, en daar smaakt munt perfect bij.
Engels is dat.

Lamsbout uit de oven
Leg op de bodem van een ingevette ovenplaat eerst een dunne laag heel dun gesneden verse knoflook.

Bij de rijsttaart (rijstevlaai) drinkt Maigret een "oude sprankelende cider".
Lijkt mij een perfect idee.

Courtine heeft het over "Spaanse chocolade met kaneel".
Geen idee.



Deense mosterd
Dank H!

Overzicht van de verdere afleveringen zie hier.