zaterdag 19 juni 2010

Tsja...


Recept
Broccoli met appelsap
Kook broccoli-roosjes in half water half appelsap, met zout en peper.
Rooster amandelschaafsel goudbruin in een droge pan.
Serveer met de broccoli.



Verder met de inkopen gisteren. Maloreddu, pasta uit Sardinië. Kocht ze in een Italiaanse winkel (Folkingestraat Groningen; tegenover de Turkse slager) waarvan de eigenaar uit Sardegna komt. Zijn vrouw zei dat ze veel Sardijnse producten habben. Ik zeg Geef mij maar dan een stuk casu marzu. Huuuh! riep ze. Hier (alle links hier in een nieuw venster).
Oh uh die pasta dat is een imitatie van die maden.

Vanavond Piendang keloewek. Varkensvlees gestoofd met knof, ui, keloewek, asem, laos, bouillon... Met die super dunne Chinese mie (echte mie, geen mihoen) en iets van boulanger (lange paarse dunne aubergine, ook wel Chinese aubergine) met kokosmelk. We zullen zien zei de blinde.



Twee soorten pasta gekocht waarvan in een discussie op NRCNext kookforum niet duidelijk werd wat nou het verschil is. Beide gekocht dus. Antwoord volgt. NRCNextKoken hier.

Recept (alweer!)
Broccoli met vinaigrette
Kook broccoli-roosjes niet te gaar.
Maak een vinaigrette van olijfolie, citroensap, witte peper en zout en serveer die bij de broccoli.



Red bean curd. Blokjes tofu in rode pekel. Die pekel is rood omdat er rode rijst ingestopt is, niet "rode rijst" zoals je die (bruine) bij reformwinkels koopt, maar rode omdat door een virus aangetast. Zelfde virus wat graan aantast en dan krijg je Sint Vitusdans. Search the blog op Vitus, dan wordt het duidelijk.
Dit spul, de dikke pekel en stukjes van de blokjes tofu, wordt gebruikt ipv. "zout op tafel" zeg maar. Erg lekker. Bij spul waar je dark soy over zou doen, of ketjap asin.



Heerlijke zoete witte ui. Gisteren door de olijfolie gehaald op zo'n opleukpizza van SuperdB (60 cent!), met een blikje tonijn en wat door de olijfolie gehaalde ringetjes rode peper. Waw!

Mooie link, Kees Stip, dieren: hier.

En kijk, dit hier is die nep-advertentie in Marktplaats waar ik het laatst over had. Stond er steeds in, "niet meer nodig", weer erin, en weer en weer, diende klacht in, blijkt "onderzoek" van Marktplaats zelf te zijn. Hoho...

Ennuh, kocht laatst boter bij de Aldi. Smaak is prima, ondanks dat er wel heel erg veel water in zit (spatterdespat!).



Aan het eind van de markt (op de Vismarkt) in Groningen. Vroeger zat er die Heijn-pief in met dat Oidibbio of hoe heette het, nu AH. (AH zelf, hahaha.)
Vlak ernaast trouwens heb je het fantastische café De Beurs.

Recept (alweer??)
Broccoli-pie met kaas
Bekleed een ingevette pievorm met lapjes bladerdeeg en bestrooi die met paneermeel.
Maak een mengsel van losgeklopte eieren, wat melk en/of room en geraspte kaas.
Kruid met peper en zout, en voeg eventueel paprikapoeder toe of kerrie en/of "chili-kruiden" (knoflook, cayennepeper, oregano en komijn).
Leg broccoli-roosjes in de pievorm en giet er het kaasmengsel over.
Decoreer met noten en bak in ongeveer een half uur gaar bij 180 graden.



Verse pasta-kraam op de Groningse markt. Kocht er nog niks tnt. Foto: hoe kan je nou gnocchi klaar hebben liggen "in het open"? Dat droogt toch uit? En dan hebben we het toch niet meer over vers? Ik ga de volgende keer op onderzoek uit.