maandag 21 juni 2010

Vandaag vanallus, voor de variatie


Eerst maar even de eerste HEMA (toen ik klein was zeiden sjieke mensen dat Hema betekende Hier Eet Men Afval)(in de tijd dat de helft van de EDAH familie van me was, Ebben en Daamen niet, maar Aukes en Hettema wel) de Hema rode wijn dus. De goedkopere. Dat doen we de komende dagen. (Die Hettema-tante keek bij ons altijd in het keukenkastje, of we wel EDAH koffie hadden. Dat hadden we. Niet dat we die dronken, maar om van het gezeik af te zijn stond er een aangebroken pak.)



3 Eu of zo. Noordoost Spanje, Garnacho en Tempranillo. Niet slecht, laten we het daar maar op houden. Vreemd genoeg zou ik zeggen Merlot.

Recept
Brokkeldeeg
Ongeveer hetzelfde als pâte brisé; hier zoals gebruikt voor quiche.
Werk 400 gram bloem, 200 gram koude boter en 100 cc. koud water door elkaar met wat zout.
Laat rusten op een koele plek.

Piendang keluwek eergisteren. Die aubergine met die kokos, dat verzon ik er bij.



Kook stukjes speklap (of ander varkensvlees) in bouillon, dwz. water met de helft van bouillonblokje van wat nodig voor die hoeveelheid water. Uitlekken en bouillon bewaren (en inkoken als slap).



Pinda-olie, ui, gemberwortel (moest eigenlijk laos zijn), knof, trassi (rauwe!), geraspte keluwek (een noot voor twee personen is voldoende), sambal, koenjit.
Bouillon van het vlees erbij en wat asem-water.
Laat koken, inkoken, en proef. Vlees erbij en serveer (met: zie hieronder).
Ik heb van dit stadium en van het eindresultaat vergeten foto's te maken. Tsja.



Ik heb er dunne Chinese mie bij gekookt ("Fine white plain noodles") en heb die, na het koken en koudspoelen, en vóór het bij de rest doen, enigszins kortgesneden want dat schept wat makkelijker op. Ik bedoel: als je het zoals ik op barbaarse wijze door mekaar pleegt te flikkeren.



En ik heb er aubergine, althans die lange dunne paarse, "Chinese" aubergine of ook wel boulanger, bij gemaakt. In een opwelling met kokosmelk. Was erg lekker! Niet door de rest roeren maar ernaast eten.



Schijfjes en die met redelijk wat zout bestrooien. 10 minuten, draaien, zout. 10 minuten, afspoelen maar ook onder de kraan uitknijpen (tussen duim en wijsvinger) en laten uitlekken. Droogdeppen en door de bloem halen (extra krokante korst met boekweitbloem!)



Bakken, draaien etc.



En dan na-stoven met een scheut kokos-melk.

Films nu. Zag Not without my daughter. Tsja. Kinder-ontvoering is wat anders, ze ontvoert zelf. Maar natuurlijk heeft ze gelijk. Daar staat tegenover dat ik dan denk dat als je niet naar zo'n apeland gaat, dat je dat soort dingen ook niet gebeurt, zoals met Clothilde Reis bv. De woeloewoeloe versie daarvan hier (alle links hier in een nieuw venster). En die film was zwaar shit, trouwens. Khomeini overal...



Zag ook Marie Antoinette (wat een verschil tussen het plaatje hierboven en hieronder...). Fantastisch mooie film. Zeer de moeite waard. Franse volksgeest (en daarom revolutie), historisch goed onderlegd, heel erg de moeite waard.



(Zojuist zegt iemand op Radio 4 "U kunt luisteren naar een rookOOkoo-thema")

Kunst en Cultuur, ai...
In Trouw een erg aardig artikel over waanzinnige doodskisten in Ghana. Niet op hun site te vinden, wel hier. "Ter aarde in een colaflesje".
Klik op Het Ware Geloof hier.
Je kan mij moeilijk uit mijn stoel krijgen, maar hier ga ik naar toe, Haarlem of niet. Bomans. Site is er een met veel toeters en bellen, dus die ligt even plat.
Glasmuseum Leerdam, ik heb er vlakbij gewoond, is zeer fraai heropend. Hier.
Javaanse portretten hier (Parool, traag).



Javaanse sawa's

Vanavond wat gisteren stond gepland. Malta's, prei, eieren, witte wijnsaus...
Ennuh, gelukkig hielp mij iemand, dus die eerste fles was snel op dus de tweede kon open.



Dat is een werkelijk heel behoorlijke wijn. En ook nog voor 4 Eu. of zo. Campo de Borja, heel vroeger, in Spanje wonend, alleen ter plekke te krijgen, vond ik die ook al erg lekker. (Die van toen was lekkerder dan die van nu.) 13,5%. Alweer tempranillo en garnacha, nu zonder "Merlot?smaak" en tegelijkertijd stukken beter in vergelijking met die vorige. Die vorige was hard in de smaak, deze is een stuk subtieler.