zaterdag 5 juni 2010

En zaterdag...


Gisteren tweede helft van die nieuwe aardappels - rode paprika - fors selderijblad - brie ovenschotel. Heerlijk, alweer.
Vandaag dus die Chinese aubergine met maïs en ei. Lamsbouillon en daar dat spul in, aubergine gebakken, ei gepocheerd, maïs uitgelekt.
Morgen, ja, want je moet elke dag eten, toch?!, bakbanaan, bimi (eindelijk had onze AH het, en voor wie het niet kent: familie van broccoli maar dan zijn het meer stengels; zie foto trouwens) en kalfsworst.



O ja, die lamsbouillon-blokjes kwamen uit Engeland, maar je kan ze ook bij de Marokkaanse slager krijgen. Of in het geval Folkingestraat bij de Turkse slager, en daar is dan weer "de Turk" een Tunesiër (een haan met een grote bek als je hem iets vraagt waarop hij het antwoord niet weet; "is deze bloem geschikt voor pizza?").

Recept
Bloemkool, broccoli
Veel mensen gooien de stronk weg.
Bak in boter of olie ui, knoflook, kruiden en stukjes stronk.
Doe er een of andere vloeistof bij (water, bouillon, bier, wijn), breng aan de kook en laat de stukjes stronk bijna gaar koken.
Doe er dan de roosjes bij en laat die gaarkoken, met eventueel wat extra vloeistof.



Verse knof, klein want de eerste, een paar weken geleden.

O ja, Folkingestraat. Ging een vent naar een nieuw bordeel op het Zuiderdiep, heel modern, dikke neger achter een bureau'tje, hij betalen, gang in, dwarsgang, bordjes. Ene kant Blonde vrouwen, andere kant Donkere vrouwen. Hij naar blonde. Volgende dwarsgang, grote tieten en kleine tieten. Hij naar grote. Volgende gang, grote en kleine lullen. Hij naar grote lullen. Komt ie bij een deur, doet die open en staat in de Folkingestraat.



Groningen, Grote markt. Almaar naar links lopend kom je op de Vismarkt alwaar dinsdag en vrijdag "de markt".

O ja, dit filmpje vergat ik gisteren, bij die Cannelés de Bordeaux, te uploaden.



Sneed die Chinese aubergine (zie gisteren) in plakjes, zout erop ter ontwatering en ter ontsponzing, afspoelen en uitknijpen, merkte twee dingen. Zout wegkrijgen is bij deze soort aubergine moeilijker, en, nadat ik de schijfjes door de bloem haalde en bakte: wow, wat een ongelofelijk mooie smaak. Als je dat hebt geproefd dan koop je enkel nog maar die aubergine.
Ga er binnenkort mijn fameuze recept van schijfjes gegratineerd met blauwschimmelkaas van maken. Schijfjes door boekweitbloem gehaald, wat alleen kan met kleine eenhaps-schijfjes want die bloem-korst wordt zó krokant dat ie er bij beet in grote schijf in z'n geheel af komt.

Drink vanavond een heerlijke Buzet 2007 trouwens.



Dit is wat je ziet achter die verse knof van zonet, de perfecte kruidenkraam op de Groninger markt.

Kreeg op aanraden een DVD, "Amen". Las de zeg maar flaptekst toen ik hem kreeg. Nou, dat leek me niks. Zag het gisteren. Wow. Weer een ongelofelijk mooie en tegelijkertijd (iig. mij) onbekende film over de jodenvervolging. Fantastisch. Veel Rome, paus, rituelen. Erg mooi. Ja, het was die paus natuurlijk meer dan 100% bekend wat er met de joden gebeurde. Maar zijn argumenten, om voorlopig niks te doen, die kan je niet geloven, hoe moet je het zeggen. Volkomen fout maar gepresenteerd op een manier waarop je weinig weerwoord kan hebben. Met andere woorden: uiterst stiekem, toch al een christelijke eigenschap.

Amen hier (alle links hier in een nieuw venster).



Nog een shot uit die film. Pius XII, de smeerpijp.



Morgen een grote hap kunst en cultuur. Groet.