donderdag 10 juni 2010

Gisteren, vandaag en morgen


Gisteren ivm. grote drukte een blik tomatensoep "Chinees" opgeleukt.
Pinda-olie, ui, knof, gemberwortel.
Daoen salam, korianderzaad, piment, kardamom, chili-vlokken.
Soep erbij en wat light soy.
Op zoetzure smaak brengen met palmsuiker en zwarte rijstazijn.
Enorm lekker. Verslavend... "Stevig" of niet.



En ja, gisteren twee nieuwe haringen. "Groene" heette dat vroeger. Erg lekker. Minder vet dan vorig jaar? Vorig jaar miste ik ze (Frankrijk) en deze vond ik "qua vetbalans" perfect.



Suuske

Ook gisteren. Super d B, aanbieding, twee flessen voor 5 €, Rioja Torrealdea 2009. Prima hoor voor die prijs.

Vandaag.
Tsja, dat moet ik nog verzinnen. Soep (nu niet ivm drukte maar ivm tandarts) met tofu, sperzie (goed gaar jammergenoeg) en mihun.

En verder niks vandaag, of misschien The Terminal, waar ik eigenlijk niet zo'n fidutie (schrijf je dat zo?) in heb.



Ben trouwens al wat verder met vandaag. Heb kuping tikus in de week (koeping tikoes, oor muis) en ga gevogelte-fond gebruiken.

Recept
Boerenkool met ketjap, verdomd
Bewaar dit recept maar tot de winter.
Was de boerenkool goed, sla uit en laat drogen.
Snijd de kool fijn.
Bak in arachide-olie gesnipperde ui aan en voeg daarna gesnipperde knoflook toe.
Roer even om en laat dan, roerend en op hoog vuur, de boerenkool even aanbakken.
Giet er bouillon bij.
Laat, als de kool zowat gaar is, op hoog vuur inkoken.
Warm plakjes rookworst op in de kool, op laag vuur.
Breng op smaak met ketjap manis, iets ketjap asin en iets sambal.



Zocht op "cale", dat is toch boerenkool? Edoch. Dat heet "kale" lul!



Maar ja, je vind wel weer wat. Toscaanse boerenkool. Lijkt op die Portugese waar ze caldo verde van maken, groene soep, en waarvan je groen gaat poepen.

Jé! Noteerde dat ik morgen keluwek moet kopen bij de toko, deed een Google op een plaatje, schreef keluek (zoals ik blijkbaar -foutievelijk- altijd doe), en zie: tig plaatjes van dit blog. Van keluek ipv. keluwek...
Kijk hier (alle links hier in een nieuw venster).



Recept
Bolognese, kijk, dat komt meer in de buurt van de tijd van het jaar...
Bak in olijfolie flink gesnipperde ui, en idem wat knoflook, wortel en bleekselderij.
Kruid met oregano, peper en zout.
Bak in dezelfde pan rundergehakt rul, eventueel deels (maximaal 25%) van runderhart.
Doe er stukken overrijpe tomaat bij (gerijpt aan de plant, anders liever blik) en prak die door het vlees; gebruik dus eventueel tomaten uit blik en/of tomatencoulis en/of tomatenpuree.
Giet er bouillon en rode wijn bij tot het mengsel een dunne saus is en laat op zacht vuur inkoken.
Proef op peper en zout.
Kan ook prima met volle witte wijn zoals dan ook aangegeven is op de officiele Bologna site.



Natuur
Speuren naar sporen hier.
Tochten hier.
En hier de agenda van Natuurmonumenten.

Uhh, dit had ik ook nog: Villa Zebra hier. Hoe kom ik eraan??

Morgen.
Markt Groningen, schoenen kopen, toko, Turk, dat soort dingen. Colman's, en bij de kaaswinkel kijken of ze Herve, Belgies-Limburgse kaas hebben. Uitspraak Erf. O ja, en bij de islamitische slager ("Hoe vond u dat nou, dat van die PVV?") lamstong en -hart.



Cultuur (jezus nee hè) nu.
Charlotte Solomon hier.
70s Photography and Everyday life hier. Zo'n titel maakt achterdochtig, en terecht. Neem alleen al de lengte van de URL en het feit dat de site wel wordt gevonden op www.nederlandsfotomuseum.nl maar niet op nederlandsfotomuseum.nl. Tsjongejonge, jongens en meisjes, het is 2010!
Holland Papier Biënnale hier, alleen erop klikken, dat kan (mag?) niet.

Kunst meneer, dat weet wat.
Genoeg ellende voor vandaag.