dinsdag 15 juni 2010

Marktplaats-gekloot


Staat er al maanden, om de drie weken, een advertentie op Marktplaats, leraar Spaans gezocht omgeving Zwolle. Ik reageer. Nee bedankt, niet meer nodig. Paar weken later weer die advertentie. Ik reageer, nee bedankt, niet meer nodig. Herhaling (ik reageer niet). Herhaling, ik reageer, nee bedankt, niet meer nodig. Dien klacht in bij Marktplaats. Krijg van dat Spaanse les zoekende mens een kwaaie mail want ("want") die werkt bij Marktplaats en doet dit "voor onderzoek". Nou ja...

Marktplaats Groningen dan maar liever, vandaag.Haring-koninkjes. gerookte haring, maar dan kleintjes in z'n geheel en niet de meer bekende grotere en als filet gerookt. Rare naam trouwens, want Haring-koning is een soort vis (die je in Spanje wel maar hier nooit ziet; gelige palingachtige vis; wordt met al dat verschillende soorten bijvangst-kleingoed, wat je hier moet terugzetten, voor soep verkocht).
Uhh, het schijnt zo te zijn dat als het vet wit is, ze goed zijn, en vet grijs, dan niet. Maar ja, dat was, zeg ik er nu bij want ik had het er al eerder over, informatie van die Trouw-tiepe met die gecontamineerde Kuifje kaas van laatst.Die Zwitserse kruiden-kaas, maar ongemalen en in dit geval in plastic en niet in zilverpapier. Die is heerlijk zacht! Later commentaar...

Recept
Boragie, althans dat wat in het Spaans Boraja heet, wat twee dingen kan betekenen: boragie of een distel-familielid met een miniatuur en teer-groen rabarber-achtig voorkomen. Die laatste bedoel ik.
Hopelijk kan je er aan komen, want het is een enorm lekkere groente, familie van de kardoen en de artisjok dus.
Alleen hopscheuten is een lekkerder groente, maar ja, daar kunt je al helemaal niet aankomen, afgezien nog van dat het goud kost (80 euro/kilo groothandelsprijs twee jaar geleden).
Maak schoon als rabarber en gooi de stukjes in kokend en licht gezouten water. Ze zijn heel snel gaar.
Serveer liefst met een saus, gemaakt als béchamel maar in plaats van melk gemaakt met een bouillon getrokken van schelpdieren en garnalen en wat witte wijn.
Een waar godenmaal, helemaal als u in die saus nog even wat schelpdieren en garnalen pocheert.
Het kan ook simpel.
Serveer ze met wat olijfolie erover, waarin je knoflook hebt uitgebakken.Paraguayos!

Gisteren.
Zag The Terminal, een actieloze zeurfilm, Spielberg, Hanks en Zeta-Jones ten spijt. Misschien is het te subtiel voor mij. (Paste bij vrienden op de kinderen, komt er 'n tiepetje aan de deur "Ies Moehammed toeis?", ik zeg "Nee gelukkig niet", zegt de oudste zoon "Nou jij bent ook niet subtiel", zeg ik "Nee, ik ben Ván Thiel".)"Afrikaanse zoete pikante pepers". Tsja. Waarschijnlijk de groene versie van die rode gevuld met verse kaas waar ze je dood mee gooien en die iha. van een ongelofelijk kwalijke kwaliteit zijn.Gisteren die groene Thaise curry met die erwt-aubergine, zie hierboven; aan de blaadjes kan je zien dat het een aubergine is, alhoewel niet groter dan een erwt. Je kan ze ook rauw eten; spatten in je mond uit elkaar, fris-bitter. Bij koken gaat die bitterheid weg.Arachide-olie (maar ik gebruikte het vet van dat parelhoen gemengd als het was met olijfolie), groene peper, knof, gemberwortel, ui.Bak rijst even mee en groene curry pasta, en voeg dan rijstwijn en water toe en kook de rijst af en toe roerend gaar.Voeg kokosmelk toe, en als op temperatuur de erwt-aubergines. Na vijf minuten gekookte garnalen erbij, proef op zout en voeg eventueel wat light soy toe. Na weer vijf minuten serveren. Was werkelijk heerlijk.Cultuur en zo, jee...
Het staat er allemaal niet bij natuurlijk, nee, we gaan ons toch niet druk maken?, maar hier (alle links hier in een nieuw venster) is een tentoonstelling met 114 iha. zeldzame vogels die zich in decennia tijd tegen de Brandaris hebben doodgevlogen. Tot november.
Gert Jan Kocken, foto's Tweede Wereldoorlog, of althans werk daarmee in Schiedam hier.
In de Kunsthal kunnen bezoekers virtueel een Tour de France bergetappe fietsen, maar daarmee ga ik jullie natuurlijk niet vermoeien.
En het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch wenst ons te vermoeien met een shit-site over Hans Broek, site die, schande, je browser beïnvloedt.
In "Toegepaste werkelijkheid" is een aantal kunstenaars bijeengebracht voor wie de realiteit van alledag niet alleen een inspiratiebron is, maar ook het werk zelf. Of die realiteit nu het eigen persoonlijk leven betreft, de wondere wereld van advertising en corporate business, of iets wat je op straat tegenkomt. Dit krachtloos gekwaak komt ergens uit Den Haag. In "Heden" of zoiets. Heden!, wie kent die uitdrukking nog.
Festival Iberia, wat niet over Iberia gaat en op welke uiterst traag ladende site je ongewenste muzak aan je kop krijgt, hier.
Diplodocus deks hier.
Silo 8 hier.
11 minuten hier.

Zo, en dat is genoeg cultuur. Ik heb er ondertussen een jeukende hoofdhuid van gekregen, een beslagen tong en vlekken in het aangezicht.Vismarkt Groningen. "Hoe verkloot ik een fraai pand". In Bordeaux slaan ze je dood als je zoiets flikt.