woensdag 2 juni 2010

Heerlijk!


Was dat helemaal vergeten. Had er de ingrediënten voor. Toast, appelstroop (echte, geen troep van "beetwortelsap" = suikerbieten) en, geloof het of geloof het niet: gerookte paling! Wow! Een van de grootste smullers van het dorp, J., moest me helpen bij het klaarmaken ervan, voor de Eetclub. "Dat is gegarandeerd niet te vreten". Hij at er zijn vingers bij op...



Schreef gisteren dat ik De Vierde Man zou gaan zien of Bella Martha. Maar dat wordt vanavond. Gisteren het staartje van The Godfather.



Recept
Bloedworstsaus, Albi, Frankrijk
Bak plakken bloedworst zonder vel lichtjes aan beide zijden aan in wat olijfolie, met wat ui en knoflook.
Prak de bloedworst grof en voeg rode wijn en bouillon toe.
Laat aan de kook komen en prak verder tot iets dunner dan sausdikte; voeg eventueel nog vloeistof toe.
Laat inkoken tot sausdikte.
Zie verderop hoe te gebruiken.
Spaanse variant
Bak met de bloedworst ook pijnboompitten mee.
Voeg vóór het inkoken kaneel toe en wat suiker.



Spaanse bloedworst, waw. Met rijst erin of ui... Is verse worst, maar dan bloedworst. (In Duitsland heb je droge worst maar dan bloedworst; ook erg lekker.)

Vervolg bloedworstsaus. Ik schreef dat al eerder hier, overigens. At het ooit in Albi, alwaar het Toulouse Lautrec-museum. Prachtig kasteel.
O ja, schreef hier op 8 mei dat ik het al eerder had gepost, dus dat kan wel weer.
Aubergine in bloedworstsaus, Albi, Frankrijk
Snijd aubergines in niet te dunne plakken en wrijf die aan beide zijden met flink zout in.
Laat 10 minuten liggen en spoel het zout er goed af (vinger erlangs halen en proeven).
Dep en knijp droog, haal door bloem waarin wat peper en zout en bak snel bruin.
Leg de aubergine in de warme bloedworstsaus en laat garen.
Serveer met een entrecôte of zo.
En met "grijze" rosé uit de streek.



Hier ontbreken die witte bolletjes uit Afrika en Azië. En trouwens: laatst zag ik groene aubergines, kleiner dan een pindanootje. En wat ook ontbreekt is tamarillo, de aubergine (zoete) vrucht. Zie iets naar onder.

Vanavond
Nieuwe aardappelen (in grove stukken kort gekookt in lamsbouillon), rood puntpaprika'tje, selderijblad (die twee groenten in saus met ui en knof en witte wijn en kruiden, zie morgen), ovenschotel, gegratineerd met Brie. Jammie...



Terong api, aubergine vuur in het Indonesisch. Tamarillo in Zuid Amerika. Een van mijn favoriete vruchten. Niet het vel eten!

Lees momenteel Tegels lichten van Hofland. Prachtig! Luns, Koninklijk Huis, Nieuw Guinea, Greet Hofmans, Koude Oorlog, dat soort gedoe. Oei? Schreef ik dat allemaal niet al? Nou ja.
Kreeg ook Kort Revier en Brieven aan Wimie. En las Brieven aan Bernard S. Zijn "brieven terug", Lieve Gerard, was niet voorradig in de biebs in het noorden maar ik vond het voor 4,- op boekwinkeltjes.nl.