zondag 6 juni 2010

Van alles maar weer eens...


Heb al een hele tijd GMail, werkelijk perfect spamfilter, maar wilde toch liever een niet-online mailopslag. Koppelde Thunderbird aan GMail, werkt uitstekend, en wat blijkt: het verzenden van mail met attachments, ondanks dat het via GMail loopt, gaat veel sneller! Was traag bij GMail, niet het verzenden maar het koppelen van de attachment aan de mail.



Recept
Eigen vinding en al zeg ik het zelf, erg lekker
Bloemkoolsoep met bier
Bak in wat boter of zonnebloemolie stukjes ui en stukjes van de stengels van de bloemkoolroosjes aan.
Voeg wat later stukjes knoflook toe.
Kruid met nootmuskaat, wat kruidnagel, witte peper en koriander.
Roer om, roer er bloem door en laat roerend garen op laag vuur.
Roer er beetje bij beetje warme melk door, warm water en bier (bijvoorbeeld half Leffe half pils).
Laat aan de kook komen en kook er dan de roosjes, in kleine stukjes gesneden, in gaar.
Proef op zout en peper (gebruik eventueel een bouillonblokje).



Romanesco, en fractals ook nog!

Gisteren.
Ei, Chinese aubergine, maïs. Why not. Lamsbouillon (uhh, blokje).
Die aubergine in schijfjes, zout aan de ene kant, 10 minuten, zout andere kant, 10 minuten, zout erafspoelen en de schijfjes uitknijpen.
Arachide-olie, ui, gemberwortel, knof, heet pepertje.
Daoen salam, komijn, nigella.
Lamsbouillon.



Lek de maïs uit, snij de auberging in stukjes, proef de bouillon +...
Pocheer ei in de bouillon. Snij in stikjes.
Warm er de maïs in op en na even ook de stukjes aubergine.
Heerlijk. En die Chinese aubergine is stukken lekkerder dan die zwarte waterbommen! Als je die Chinese hebt geproefd koop je die zwarte nooit meer.



ReceptEN, toe maar
Bloemkoolsoep met gierst
Strooi licht geroosterde gierst over de soep (recept boven) vlak voor het serveren.
Met kerrie
Voeg kerrie samen met de kruiden toe. Er kan dan ook wat komijn en wat kardamom bij.
(Kardamom: de pitjes uit de peul halen; ze moeten zwart zijn. Gele weggooien.)
Met appel
Bak stukjes appel mee, samen met de kruiden.
Laat ze bijna kapot koken voordat de roosjes in de pan gaan.
Met room
Gebruik geen bloem.
Prak de bloemkool als ze gaar is, en bind met room.
Met broccoli
Gebruik broccoli in plaats van bloemkool, of gebruik broccoli én bloemkool.
Met broccoli en appel
Nou, verzin dat zelf maar...



Cosmic!

Vego BBQ nu, dank aan Trouw. Niet op de site.
Tivall BBQ spul reageert qua kleur en huid als vlees. Braadworst mist de beet van vlees maar smaak OK. Chipolata-worstjes perfect qua "vlees" én als smaak. En de burger is top qua "vlees" maar enkel goed qua "rund". Nou ja, toch heel wat. En trouwens ik vind dat Tivall spul ook uitstekend. Uhh, naturel dan dus.
Spelt-notenburger van Taifun. Oogt niet als BBQ vlees maar is wel lekker; zelfs vaag een vetsmaak! (wat je bij al deze producten mist in verhouding tot vlees).
Burger van Provamel: kleur OK, textuur valt tegen.
Bertyn seitansteak: heerlijk in alle aspecten, maar wel fors de duurste. Enige kleine minpuntje: grilt niet als vlees, met die zwarte strepen, maar wordt egaal donker.



Moeilijk afbeeldingen van die seitan steak te vinden. Hopelijk is het niet dit -wat ik vond- want gebakken spons eet ik niet. (S. bakt schijfjes spons en die legt ze dan in de tuin. "Da al die katte kupot goan".)

Zag de eerste helft van Bella Martha. Erg mooi. "Duiven met genoeg vet", eekhoorntjesbrood en andere paddestoelen...



Recept
Boeuf Bourguignon, de echte
Snijd runderstoofvlees in blokjes; verwijder alle vet.
Pel lente-ui`tjes maar laat een deel van het groen eraan zitten.
Snijd rookspek in blokjes.
Snijd geschrapte wortelen in niet te dunnen schijfjes.
Maak olijfolie warm en bak daarin de spekjes half krokant.
Voeg de ui`tjes toe, de wortel en knoflook en laat alles iets bruinen.
Schep alles uit de pan en voeg op hoog vuur het vlees toe; laat, af en toe omroerend, goed bruinen.
Doe de spekjes etc. weer terug, wat peterselie erbij, zout en peper, en voeg geconcentreerde bouillon toe en rode Bourgogne (meer wijn dan bouillon, en het vlees moet zowat onderstaan).
Breng aan de kook en laat op laag vuur garen.
Laat, als het vlees gaar is, 10 minuten schoongemaakte verse hele zilverui`tjes meekoken.
Voeg eventueel gebakken champignons of andere paddestoelen toe.
Proef op zout en peper.



Gedroogde brasem

Cultuur nu. Like wow.
Haarlem, Teylers, drie mooie tentoonstellingen hier (alle links hier in een nieuw venster).
Grachtenfestival Meppel (jaja) hier (ook voor kinderen! pieremachochel!).
IJsberendanslied, weer kinderen!, hier. 9 juni Amersfoort bv.
Natuurwandelingen. Zelf Google! 9 juni, Toekomst Westelijk Tuinbouwgebied, omgeving Haarlem, IVN-Zuid Kennemerland. 10 juni Naar de Pluimpot, Sint Maartensdijk, Staatsbosbeheer. 11 juni Urk in Avondlicht (like wow man), Het Flevo Landschap. Tsjonge...



Het erg goede maar nogal dure paddestoelen-vrouwtje.

Morgen nog meer cultuur en zo. Hoe is het mogelijk.