donderdag 24 juni 2010

Eerst maar het


recept wat ik gisteren vergat.
Broodje Alicante
Bestrijk een in de lengte gehalveerd stokbrood met de olie uit een blikje ansjovis.
Leg daarop schijven tomaat, daarop gesnipperde ui en knoflook, daarop de in de lengte gehalveerde stripjes ansjovis, bestrooi met peper en beleg met plakken redelijk jonge kaas of stukken verse kaas.
Serveer met pepers uit de pekel.



Hema rood minder of gelijk aan € 5,-, nummer 5. Merlot, daar houd ik wel van. En gelukkig een stuk frisser dan de vorige. Maar Chili, daar moet je altijd op veel sulfiet bedacht zijn. Deze valt wat dat betreft mee, maar er zit wel een klein foutje in de smaak.

Was net in de kroeg, zit er zo'n zwakzinnige gek op zo'n toeter te loeien, ik zeg Vanmorgen las ik in de krant wat vuvuzela betekent. Dat is Bantoe. Vuvu is toeter en zela mongool. Zo.



Quorn, blokjes, naturel (zie voor recept verderop)



Shiitake weken (ex kom die ze onder houdt)

Vandaag houtduif, sugar snaps, ratte (die Franse aardappeltjes van laatst).

In Rome, in de Catacomba di Santa Tecla, zijn de oudste (400 na Christus) afbeeldingen van apostelen gevonden. Hier (alle links hier in een nieuw venster). Zie die rondjes in de hoeken van die foto (klik erop). Google catacomba santa tecla - afbeeldingen voor betere foto's. Interessant hier is dat de vier apostelen persoonlijke trekken hebben. Lange baard, korte, geen...

Recept
Broodje Catalaans
Rooster sneden boerenbrood die ingewreven zijn met wat goede olijfolie.
Rasp er direct na het roosteren knoflook op uit en beleg ze daarna met uitgeknepen tomaten die van binnen nog ietsje groen mogen zijn.
Bestrooi licht met grof zeezout.
Serveer met kaas en/of rauwe ham erop.



Hema 6. Frans, Ventoux 2007. Grenache en syrah. Heel plezierige lichte maar fijne wijn. Erg leuk etiket: De kat op het ei.

Kameroen, vanavond. Niet dat ik kijk hoor.
Kameroenroenroenroen onderontwikkeld land,
Want de negers maken er elkaar van kant;
De een snelt fluks de andere zijn kop
En de rest die slaat op trommels.
Toen kwam de goede blankeblanke man,
Bracht techniek en zijn eigen riten;
Nu is't er nóg een grotere zwijnezwijnepan,
Nu kunnen ze elkaar ook nog doodschieten.




Quorn, shiitake, papadum
Week de shiitake (flinke kom en iets erop om ze onder te houden), lek ze uit, snij ze klein: een helft van de hoed langs de steel eraf, steel verwijderen (tot boven in de hoed!), twee hoedendelen in stukken. Knijp de stukken zo goed mogelijk uit en vang het vocht op (hierboven).



Ghee, bak shiitake, uit. Idem quorn. Resultaat zie hierboven.
Pinda-olie in de pan, sjalot, ui, gemberwortel, knof.
Rijstwijn (soort "met ook van" sojabonen) , knijpwater shiitake (niet het weekwater), verpulverde gedroogde daun salam en wat "chili-vlokken", yuppen-gelul-naam van verpulverde gedroogde Spaanse pepers.
Inkoken met een blokje fijngesneden tofu uit een potje Red Bean Curd en met wat van de curd erbij.



Frituur papadum.



Hieronder het eindproduct. Twee dingen. Het prachtige aroma van de -verwerkte!- rijstwijn straalt eruit, om het zo maar eens te zeggen, en die red bean curd maakt de smaak wat intenser maar vooral veel "breder".



In Trouw laatst (niet op de site te vinden) een artikel over de plantenfotograaf Blossfeldt. Zie dan maar hier. Ik vond die afbeelding op Hema rood 1 of 2 al zo mooi, tsja, dat was dus een foto van Blossfeldt.

Zag dus Eden en o, wat is dat een mooie film! Ik zeg er niks over, behalve dan dat het over koken en eten gaat, maar dat het een ongelofelijk mooie film is, dat staat los daarvan.



Niks beters te vinden. Natuurlijk niet. Hoe werkelijk beter iets is, hoe minder interesse van het grote publiek.