vrijdag 25 juni 2010

Vandaag geen gedoe.


Rechttoerechtaan.
Recept.
Broodpudding met bier
Week oud witbrood zonder korst in een flinke hoeveelheid mengsel van melk en bier.
Roer na een uur alles tot een vrij gladde massa. Te dun: + extra brood. Te dik: extra vloeistof.
Roer 50/50 eieren met suiker smeuïg (helft gewicht brood-mengsel), meng met het broodmengsel en roer er stukjes (eventueel gedroogd) fruit door en ietsje zout.
Bestrooi met kaneel en bak drie kwartier op 180 graden.
Maakte het in Frankrijk op de zondagmiddagen (bakkerij gesloten) met oud brood en bv. met stukjes gedroogde vijg erdoor.



Gisteren. Houtduif, sugar snaps, rattes (enorm lekkere Franse kleine langwerpige aardappeltjes, die je moet koken, vrij lang trouwens, niet bakken of zo; search the blog).



Olijfolie, ietsje sesamolie, ui, knof.
Zwart mosterdzaad, sesamzaad, chili-vlokken (wat een juppennaam is voor platgedrukte gedroogde Spaanse pepers). Als zout: zwart zout (zie enkele dagen geleden hier).



Sugar snaps zijn gesneden, hebben in water gelegen, zijn uitgelekt en regelmatig ook nog goed uitgeschud, en zijn super krokant.
Sugar snaps ook in de pan waarin ui etc. Wokken, en als de snaps wat verkleurd zijn vloeistof erbij: Chinese rijstwijn (soort met soja bonen bereid) maar ook een beetje medium sherry.
Sugar snaps half gaar: vuur uit.



Schil en kook de rattes.
Duif openknippen over de buik, openvouwen, door olijfolie halen, ovenschoteltje, oven, 180° tot begint te bruinen.



Dit is geen noodlanding hoor, dit was enorm wow lekker...

Nog een recept, toe maar.
Broodpudding met whisky
Maak als Broodpudding met bier, zie hierboven, maar week het brood in voornamelijk melk en een scheut whisky.
Kruid met Oosters vier-kruidenmengsel (Snees Poeirie in de toko en dus niet Frans quatre épices), doe in een ovenschotel en decoreer met noten en/of geweekte rozijnen.

Morgen en overmorgen, ja, daar istieweer, Formule 1!
Uiterst interessant blijft het. Dan weer die vooraan, dan weer die... Mercedes doet het goed, dan weer MacLaren. Ferrari doet het goed, dan weer Red Bull. Renault redelijk, Williams matig.



Schumacher, Mercedes, 8e in de eerste vrije training, niet in de eerste 10 in de tweede. Uhh, teamgenoot Rosberg was 1e en 4e... Misschien moet die Schumacher maar met pensioen...

Telegraaf vandaag, ik heb die uiterst uitgebreid kunnen bestuderen want ik wilde bij Holt (Zuidhorn) een tosti gezond gaan eten (bruinbrood, geen boter, kaas, tomaat, ui, vers gemalen zwarte peper), maar ja, daar was dus ingebroken en dus liepen er allerlei deuren etc. met poeder bestuivende lieden rond en mocht je niet in de keuken komen dus geen tosti. Twee gokkasten leeg (daar zit een alarm op wat alleen werkt als de kast aan staat; maar daar kan je toch een accu'tje in stoppen etc?!), kas weg bij de buren, Opstal, ook sigaretten daar en nog wat.



Maar goed, Telegraaf vandaag. Cavolo nero: palmkool of zwarte bladkool. We hadden het hier al eens over die kool, en dan verwijzend naar de gerelateerde Portugese kool die ze in de Caldo verde, groene soep gebruiken (waar je groen van gaat poepen), "Couve". Dat lijkt erg op elkaar, en iemand meldde ook dat je van die Italiaan inderdaad óók groen van gaat poepen.
Recept met die kool: Ribollita ("her-" of "twee maal gekookt") uit de Toscane.



Ribollita is oorspronkelijk een heropgewarmde minestrone, met cannellini bonen (dus niet borlotti, zoals je vaak leest), en met als belangrijkste ingrediënt oud brood, en eventueel met worst en/of rauwe ham.
Recept hier (alle links hier in een nieuw venster).