zaterdag 12 juni 2010
Brabantse koek
Dat leerde ik vandaag, dat ze in Groningen eierkoek Brabantse koek noemen. Nou ja, het deeg, génoise, is natuurlijk iets wat veel wordt gebruikt in zuid Europa, voor van alles en nog wat.
Zag, nou ja, herzag, The Outlaw Josie Wales, erg mooie film. Er komt een tiepe met een veerboot in voor, die opereert op een rivier tussen de noorderlingen en de zuiderlingen, en die dus zowel (I wish I was in) Dixie(land of ook wel To Arms in Dixie) als The Battle Hymn of the Republic moest kunnen zingen, "with equal entusiasm".
Dixie hier (alle links hier in een nieuw venster).
The Battle Hymn hier, als Bush Benedictus verwelkomt. Ter compensatie het Mormon Tabernacle Choir hier. meteen ook maar flink wat was scenes erbij.
Schitterende prent in Trouw gisteren of eergisteren!
Recept
Bonen. Iha.
Week bonen 24 uur in flink water, vrij jonge 12 uur.
Zet de bonen op laag vuur op in het weekwater en laat langzaam aan de kook komen met zout of een bouillonblokje erbij.
Wil je "bloemige" bonen? Giet er een scheut koud water bij zodra het kookt en herhaal dit. Ik hou niet zo van bloemige aardappelen maar wel van bloemige bonen.
Kook de bonen eventueel samen met stukjes ui, knoflook, wortel, prei, knolselderij...
Gebruik als kruiden, in het kookwater en/of bij eventuele verdere bereiding, bonenkruid, komijn, koriander, piment...
Beans beans, the magical food,
The more you eat, the more you toot,
The more you toot, the better you feel,
So eat your beans at every meal!
O ja, in die film kwam ook nog een ander liedje voor, Rose of Alabama, hier. Ook, net als Dixie, een lied van de Confederates, de zuiderlingen. Ook wel trouwens The Rose of Alabami uitgesproken.
Clint Eastwood cq. Josie Wales.
Hij maakt behoorlijk realistische films, maar wat je nooit ziet is dat uiterst omslachtige herladen van die revolvers, want dat zijn voorladers. Kruit uit kruithoorn, propje watten om het kruit op z'n plaats te houden en om de kamer schoon te maken (want anders klapt de zaak bij de volgende stap:) kogel erin duwen. En zo met elk van de zes kamers. Daarom ook meerdere revolvers.
Voorlader, maar geen vuursteen revolver, die zijn uiterst zeldzaam. Hieronder, volgende stap in de ontwikkeling, ontsteek je door dat er een klein schoorsteentje op het uiteinde van elke kamer staat en daar druk je een klein koperen dopje op met kruit erin. Percussion cap.
Later kreeg je patronen, de eerste hadden een zijdelings uitsteekseltje = slaghoedje, wat door een gleufje aan het eind van de kamer naar buiten stak, en waarop de hamer sloeg. Minder gedoe, maar pas op: als je valt of zo gaan ze de patronen in je gordel af. Penvuur, ook wel Lefaucheux.
En weer later kreeg je "gewone" patronen met het slagpunt achterop, eerst nog als een rondje rond het middelpunt (randvuur) omdat je revolver voor centraalvuur heel precies moet "mikken".
Wat je ook bij Eastwood ziet is dat wisselen van de cylinder. Dus je hebt geprepareerde cylinders bij je.
Ja, ik had vroeger een grote verzameling. Meest gekocht in Pakistan en Afghanistan en er tussen in, Khyber pas. Maar ja, daar kan je beter maar niet meer komen...
Vergat nog wat. Die rook (zie onder). Dat betekent dat het een voorlader is, want die schieten met Schwarzpulver (soort buskruit, uitgevonden door de monnik Schwarz). Patronen, daar zit een soort dynamiet in.
Recept (eindelijk)
Bonen met pasta, pasta e fagioli, Italië.
Gebruik witte bonen of flageolets; gebruik als pasta bijvoorbeeld fusilli.
De truc is dat het mengsel (allebei de ingrediënten gaar en warm) zo droog mogelijk moet zijn.
Serveer met goede olijfolie en versgeraspte Parmezaan of zo.
Pasta e fagioli met flageolets wordt meestal gegeten bij lamsvlees.
Pasta e ceci: met kikkererwten.
Wat een ramp met die Schumacher. Door Liuzzi, Force India, uit de toptien geduwd... Pensioen!
Publié par Maarten van Thiel à 17:46:00