vrijdag 7 oktober 2016

Zes mooie gerechten



Niet onscherp hoor
Dat is een aaibare, fluwelige kaft


Appelmoes, sjiek

Voorheen Restaurant Piet Paaltjes, Leeuwarden


Schil Golden Delicious, steek het klokhuis eruit, snijd in tweeën en snijd de helften in dunne plakjes.

Smelt boter in een pan en strooi er wat suiker over.
Laat de suiker licht karameliseren en doe er dan de appel bij.
Roer om en laat langzaam stoven tot de appel uit elkaar begint te vallen.
Mochten de appels te droog worden, doe dan een deksel op de pan.

Roer er redelijk wat room door en een scheut Calvados.

Breng op smaak met wat p/z en eventueel suiker.

Eet warm of koud.




Roerei met garnalen

Baskenland


Klop eieren wat los met p/z, gepelde rauwe kleine garnalen, wat room en fijngeknipt knoflookgroen (Knoflookbieslook, Chinese bieslook, Tallos de ajos in Spanje).

Als je het roerei bakt ervoor zorgen dat garnalen en groen niet op een hoopje gaan zitten.

De garnalen moeten niet helemaal gaar worden; ietsje glazig laten.




Rundvlees-spiezen

Shish kebab revisited


Marineer een uur of vier op een koele plek blokjes kogelbief in olijfolie, witte wijnazijn (twee op een), wat Japanse sojasaus, iets citroensap, basilicum en z/p.
Roer regelmatig om.

Steek op pennen (houten pennen eerst een tijd in water leggen, met een gewicht erop), afgewisseld met niet te grote champignons, stukken groene paprika en stukken ui.

Gril, steeds besprenkelend met de marinade.



Kaartje boekwinkel
Geachte heer Van Thiel
Een kuil om snikkend in te vallen ligt voor u gereed


Kriek-fondue


Maak een kaasfondue met twee op een Leerdammer en Gorgonzola, of Emmentaler (Zwitserse ja) en roquefort.

Gebruik Kriek in plaats van witte wijn.
Gebruik knof en maizena zoals normaal.
Gebruik jenever ipv Kirsch.




Kwartels met foie gras


Gebruik voor dit recept mooie grote wilde kwartels.

Haal de kwartels uit (bewaar hart en lever) en maak ze schoon.
Maak een truffel schoon en snijd uit het breedste deel even veel plakjes als je kwartels hebt; bewaar ze in plastic folie.

Hak de rest fijn en maak hiervan, met Mousse de foie gras (uit blik, of maak mousse van gevogelte-lever met harten, levers, redelijk veel p/z etc; room en zo) een farce, voldoende om de kwartels te vullen en ook om de saus af te werken.
Vul de kwartels; gebruik een spuitzak.

Naai de kwartels dicht, pak ze in een gepekeld ontzout wijnblad (Turkse winkel; wel zelf ontzouten), dat pakketje weer in bardeerspek en bind goed vast.

Bak het spek rondom goudbruin in een zowat droge pan.

Doe de kwartels in een braadpan waarin u boter heeft gesmolten.
Zet het vuur hoog; als de boter goed heet is voegt u een flinke scheut Armagnac toe.
Meteen deksel op de pan en aan de kook laten komen.
Schud de pan continue heen en weer zodat de kwartels door de armagnac rollen.
Voeg een flinke scheut kippenbouillon toe, wat peper, doe de deksel op de pan, laat aan de kook komen en laat op laag vuur een half uur staan.

Roer af en toe om.

Haal de kwartels uit de pan en houd ze warm.

Doe Mousse de foie gras in de pan en laat die oplossen; gebruik voldoende om het kookvocht tot saus te verdikken.
Voeg wat truffel-jus toe als de truffel uit blik kwam en zoniet nog wat kleingesneden truffel; voeg ook de schijfjes truffel toe.
Voeg de kwartels toe en breng bijna aan de kook, de kwartels een keer draaiend.

Serveer de kwartels met een schijfje truffel erop, en met de saus.




Maisballetjes

Prikadel djagoeng

Indonesië


Prikadel omdat ze daar de F niet kunnen uitspreken.

Prak mais in een zeef en vang het vocht op.

Doe de mais in een schaal en kruid met zout, iets sambal, wat komijn en geperste knof.
Werk er daarna een rauw ei door, bakpoeder, korianderblad en zoveel van het maisvocht dat een soort beslag het resultaat is.

Bak als waren het kleine oliebollen.




Die Rutte met zijn gekef vandaag
Ik ga het voor iedereen beter maken!
Ja, drie cent voor die oma met enkel AOW en vier ton voor z'n vriendjes

"De premies gaan 3,5 % omhoog"
10% dus
"Ja maar dat gaan we compenseren met de toeslag"
Drie dagen later: "De toeslag gaat niet omhoog"

De stiekem gereformeerde tandpastakruidenier...