dinsdag 25 oktober 2016

Filosoof




ook Hachis Parmentier


Ja, want het is familie, en Hachis Parmentier is volgens de Encyclopedia Britannica comfort food. en volgens mij is Filosoof dat in Nederland, althans voor diegenen die het (nog) kennen

Nostalgisch, calorierijk en simpele bereiding, daar gaat het om bij comfort food
Geen gelul over uiensoep met cognac, of kippensoep als je griep hebt, Vreugdeloos!



Filosoof


Maak stoofvlees type hâché.
Maak het stoofvlees met teveel vloeistof (bouillon en zo) en veel lang gestoofde gele ui.

Maak aardappelpuree.

Leg in een ingevette ovenschotel een laag puree, een laag hachee (enigszins uitgelekt) en een laag puree, of drie lagen puree met twee lagen hachee ertussen.
Bestrijk de bovenzijde met gesmolten boter en strooi er paneermeel over.

Laat bruinen in de oven op 170 graden (als de ingrediënten koud zijn) of op 200 graden (als ze warm zijn).

Serveer met het ingekookte kookvocht als jus.

Wordt ook gemaakt met appels erdoor.




Wannée 1921


1e manier
Uien in vet bakken
Kleingesneden koud gekookt vlees erbij en idem aardappelen
Jus, ovenschotel etc.

2e manier
Idem maar laag om laag, 1e en laatste laag aardappelen

3e manier
Laag om laag plakjes aardappel, plakjes vlees, ui
De laatste weer aardappel

4e manier
Dat is wel apart hoor...
Van het gehakte vlees en de uien met wat jus een bal maken
Ovenschaal, puree eromheen etc.




Het lijkt op Jachtschotel, en net als Filosoof soms wordt jachtschotel, althans in 1921, met appelen gemaakt

"Voor de bereiding zie: filosoof. Door dit schoteltje worden echter gesnipperde zure appelen gedaan."

Jachtschotel wordt ook gemaakt richting Zoervleisch (zilveruitjes) en ook met koekkruiden en kruidnagel en jeneverbessen...


Halve gedraaide is ook zoiets

Heel oud

Als filosoof maar koud en door mekaar en met gekookte eieren en uitjes en augurkjes


En zo gaan we richting Huzarensla...




Hierboven Hachis Parmentier


Altijd een laag + een laag

Geen stoofvlees maar gehakt

Ook gehakt runderhart

Ik ga het overmorgen maken

Hachis Parmentier au Riesling


Vet, uien [en knof!]...
Gehakt erbij en p/z en Riesling...
Gehakt uitgelekt in een kom
Aardappelen rauw in plakken
In het lekvocht de aardappelen half gaar koken
Ovenschotel, gehakt, aardappelen
Lekvocht erover, paneermeel, oven

Ik ga hier even voorbij aan het gebruik van peterselie, kervel, quatre épices, crème frâiche...


Hachis Parmentier lijkt meer op Cottage pie en Shepherds pie dan Filosoof






Ik kreeg van de Eetclub De Dikke, of nee, De Grote Kleyn

Ja, van die Kleinst, inderdaad

Ik sla het open

"Percebes worden ook rauw gegeten"

Gelul, meteen raak

En, wat dies meer zij: de mond vol over Percebes, kwaak! kwaak!, maar gegeten of gezien: never
Dat ruik je van afstand als je het wel kent en dat stuk leest...

In de ruimte lullen, ja, dan kan je wel een dik boek kakken...