zaterdag 1 oktober 2016

Nog wat herfstige recepten



Vandaag weer eens inkopen

Gekruide seitan
Deze is heerlijk (toko) maar neem nooit die van de groene winkel
Dat is net zo zompig als het publiek wat daar loopt


Speculaas



Kneed vier koppen fijne bloem door een kop boter.
Werk er doorheen: anderhalve kop bruine basterdsuiker, een theelepel (altijd afgestreken) zout, vier theelepels bakpoeder, een theelepel kaneel, wat gemalen kruidnagel, idem nootmuskaat, idem gember en idem zwarte peper.
Werk er melk door tot je een stevig deeg hebt.
Rol dun uit op een met bloem bestoven werkvlak en snij in stukken van speculaas-formaat, of druk in en ingevette vorm en haal er voorzichtig weer uit.

Beleg eventueel met geblancheerde amandelen.

Bak op ingevet bakpapier lichtbruin op 165 graden.



Heerlijk spul!
Fruit in siroop met mosterdpoeder



Rivierkreeft met bospaddestoelen


Kook de kreeft kort in kokende visbouillon; schep ze uit de bouillon en laat deze inkoken.

Spoel koud, pel de staart en verwijder het zwarte draadje.

Bak bospaddestoelen aan in boter met knoflook erbij.
Bak kort met spinazie erbij; schep uit de pan en laat koelen.

Laat de visbouillon verder inkoken met droge witte wijn.
Bind met room en laat koelen.
Werk er opgeklopte room en eigeel door; proef op p/z.

Drapeer de kreeftjes en de paddestoelen op een ovenschaal, bedek met een niet te dikke laag saus en gratineer.



De linkse voor de verzameling
De rechtse miste ik (hoe kan dat nou kwijtraken?)


Rog

België


Dit is een recept voor rog, niet voor roggenvleugels.

Gebruik jonge rog, snijd er de vleugels af en maak daar iets anders mee.

Haal de rog uit (de lever kan worden gepocheerd; lekker in salade met avocado).
Was, dep droog en snijd diagonaal in repen.

Bak in boter met flink knof, tot aan beide zijden (snijkanten) bruin.
Voeg een scheut bouillon toe, schraap de aanbaksels los en stoof gaar met z/p, laurier, peterselie en citroensap

Kook de vloeistof op het laatst in.



Reine Claude
Ze zijn rijper dan op de foto lijkt
Ik kan dat niet corrigeren want het zijn complementaire kleuren
Ja, ik kan die pruimen selecteren etc maar ik heb wel wat anders te doen...



Quiche met zeevruchten

Dit publiceerde ik al eens, en het is niet zo herfstig, maar het gaat om het volgende recept


Maak brokkeldeeg.

Beleg de ingevette bodem van een ovenschaal met het deeg en bak de bodem blind tot die bruin is.
Laat enigszins afkoelen.

Blancheer zeevruchten.

Klop ei en room goed door elkaar met p/z, meng er de goed uitgelekte zeevruchten door (houd wat appart) en giet op de quiche-bodem.
Oven.

Als de quiche half gaar is decoreren met de achtergehouden zeevruchten en wat vlokjes boter op het oppervlak leggen.
Afbakken.

De quiche wordt luchtiger als het eiwit apart wordt stijfgeklopt en dan voorzichtig door het mengsel wordt gespateld.



Kijk, fond met rundvlees
AH heeft "Vleesfond" en daar zit geen rund in maar varkensgelatine of zo
En 0,1% vlees...


Quiche met gerookte paling


Maak een quiche zoals met zeevruchten maar van gerookte paling, die natuurlijk niet geblancheerd moet worden.

Werk er stukjes gedroogde tomaat door en groene kruiden.



Kleine sopropo
Voordeel kleine: mooi stevig


Kummelbrood

Oostenrijk


Meng bloem met de halve hoeveelheid ervan aan maizena.
Werk er in lauw water opgeloste gist door, wat peper en zout en een scheutje olie.
Meng met geroosterde maar afgekoelde pijnboompitten, sesamzaad, mosterdzaad en kummel of eventueel -minder sterke- karwij.

Vorm vrij platte broodjes van het deeg, laat rijzen, druk enigszins plat en bak een minuut of 20, 25 op 150 graden.



Komt met recepten en die zijn aardig
Door mayo
Vlees erin marineren (steeds inwrijven)
Twee delen met een deel honing en daar BBQ of grilspul mee bestrijken
Voor gebruik over je eten of in je Bloody Mary is die van (merk) Louisiana beter; mooi fris