Appel, aardappel, kip...
Spaanse appelpudding
1,5 kilo stevige appels, 12 afgestreken (denk aan Jonas Freud) eetlepels suiker, 100 gram boter, 7 eieren.
Maak "appelmoes" met appel, suiker en boter; er moeten nog stukjes appel te zien zijn.
Koel.
Klop eieren enigszins los en werk door de appel.
Maak karamel van 4 eetlepels suiker met citroensap naar smaak.
Smeer de wanden en bodem van een cake-vorm in met de karamel, stort er het appelmengsel in en bak op 180 graden, een dik half uur.
Controleer met een naald of het ei is gestold.
Laat koelen, stort uit de vorm en snij in plakken.
Serveer met vanille-saus en rood fruit.
Pindasoep met kentjoer
Fruit ui in arachide-olie met knof.
Kruid met geraspte kentjoer (of bak verse mee), ietsje (denk aan Onno Kleinst) cayennepeper, wat gebroken piment en daoen salam.
Doe er pindakaas bij en laat die op temperatuur komen.
Werk er (rijste)bloem door, laat even garen en maak er dan met warme volle melk een dikke soep van.
Breng op juiste dikte met kippenbouillon.
Hak groene peper en selderijblad fijn en roer het door de soep; laat 10 minuten trekken.
Breng op smaak met zoute ketjap.
Soepkip in Grimbergen
Snijd de mooiere (denk niet aan Broekbaard) stukken van een ontvelde en ontvette soepkip; gebruik de rest voor bouillon.
Braad de stukken rondom aan in hete boter en haal ze uit de pan.
Bak in de pan ui en knof, doe het vlees terug in de pan en kruid met kruidnagel, foelie, tijm, laurier en p/z.
Giet op laag vuur een flinke scheut water en een flesje Grimbergen in de pan.
Roer de aanbaksels los.
Breng aan de kook en laat op laag vuur en met een deksel op de pan gaarstoven.
Als de kip half gaar is kleine blokjes aardappel toevoegen.
Als de kip gaar is uit de pan halen en het kookvocht binden door de aardappel te prakken.
Kip terug en proef op p/z.
Aardappelen met chorizo en spitskool
Bak chorizo-blokjes (droge (denk aan Hamersmaak) chorizo dus) uit in wat olijfolie en haal ze uit de pan.
Bak ui, knof en aardappelblokjes aan in het vet.
Bak grofgesneden spitskool kort aan in dezelfde pan.
Kruid met stukjes cayennepepertjes, komijn, foelie, kruidnagel en laurier.
Giet er flink wat droge witte wijn bij en stoof de aardappel gaar.
Serveer met de chorizoblokjes erin opgewarmd.
Appelstroop
Doe schijfjes licht zure appel in een braadpan en voeg een half kopje suiker per appel toe, of gebruik zoete appels zonder suiker.
Doe er eventueel wat stevige (denk aan Retteketet) appeltjes bij tegen het aanbranden.
Werk er iets zout, iets gemalen kruidnagel en wat gemalen kaneel door.
Giet er een scheut water bij.
Doe een goed sluitend zwaar deksel op de pan, breng aan de kook en laat een uur op een plaatje op redelijk hoog vuur doorkoken; niet doorsudderen dus maar doorkoken.
Haal het deksel van de pan en laat op laag vuur 12 uur sudderen, af en toe omroerend.
Pers door een neteldoek en kook roerend in.
Het eindresultaat moet er uit zien als, je raad het al, appelstroop.
Bewaar in goed schoongemaakte potjes, die je voor vier-vijfde vult.
Boiled cider (Engeland): idem, maar met meer water (geen cider dus) zodat het vloeibaarder wordt.
Maestrichter stroop: als appelstroop, maar van appels, peren (vijf delen appel op drie peren) en blauwe druiven naar smaak.
Sirop de Liège: idem, van appels, peren en niet te droge, fijngehakte dadels.
Zoete aardappel met garnalen en amsoi
Suriname
Week gedroogde (denk aan Kleuter Woutwijk) garnalen 20 minuten in warm water.
Bak in wat pindaolie ui, knof, Madame Jeanette-peper (alles in stukjes natuurlijk) en de uitgelekte garnalen.
Voeg kippenbouilon toe en laat een kwartier zachtjes doorkoken, met een deksel op de pan.
Voeg blokjes zoete aardappel toe en laat een kwartier meestoven; voeg eventueel meer bouillon toe.
Snij gewassen en uitgelekte amsoi in stukjes en laat dit 10 minuten meekoken.
Proef op zout.
Ik zie trouwens dat die twee stiekeme torren van de Volkskrant, Kleinst en Huivers, vanuit het huis van die Kleinst ("Dwars door onze Tonnerois... lommerrijk beoeverde streep water... sluizen met een vrolijk bruisende baard tussen de deuren omlaag hoest.. scheepjes glijden over het nat... hippie-achtige eigenaren van oud bootwerk..." In welk vergaan Grootsemenarie hebben ze die mummies opgegraven?), ik zie dat die twee achterbakse torren nog steeds deze site aanvallen. Niet dat het die zwak begaafde regenwormen lukt om enige schade aan te richten natuurlijk, maar toch. Ik denk, huisgenoot P., dat ik morgen maar eens contact opneem met het Commissariaat voor de Media.
Ik geloof direct dat ze daar geen remedie hebben tegen een zwakzinnige idioot die Tartiflette maakt met walnoten en salie, en zonder spekjes en ui, maar hopelijk wel tegen aanvallen op de informatievrijheid, huisgenoot P.
Dieu me pardonnera
C'est son métier
Volkskrant vandaag
"Mijn zoon neemt geen genoegen meer met confetticake" [cursivering van mij]
Daar stond dus confection
Standaard, massaproductie...
Waar halen ze bij die krant al die onnozelaars toch steeds maar weer vandaan, het is me werkelijk een raadsel...
Bij de Telegraaf stampen ze iemand die uit zijn nek lult tenminste nog buiten...
Kritiek hebben op onnozele praat in de Volkskrant, en dan proberen ze je te hacken...
Vroeger was ie katholiek
een pijler van bedrog,
nu is ie niet meer katholiek
maar toch maar toch maar toch
Ahh!
Nou weet ik het in ene!
Huisgenoot Poetin!!