dinsdag 11 oktober 2016

Gekookt




Sopropo, lemon curd, jam...



Sopropo

Had kleintjes; steviger = lekkerder
In stukjes in water weken zou de minder bitter maken. Gelul.
Ik hou het kort. Ben op reis.
Sopropo in de lengte twee maal doorsnijden, pitjesdeel eruit snijden
In stukjes, bakken met ui en knof en pepertjes
Heel bitter




Ossenworst-pesto spread

Erg lekker en zelf uitgevonden
Werk rode pesto door ossenworst met zwarte peper
Werk er naar believen door: stukjes olijf (groen en/of zwart), stukjes augurk, zilverui, kappertjes, groene peperbolletjes uit de pekel...




Vocking Bakleverworst

Heerlijk borrelhapje met mosterd erbij
Typisch Utrechts
In het midden een gebakken schijfje, wat gast ook erg lekker vond, ik minder




Prei met truffelmayo

Baskisch

Ik deed het met mini-preitjes maar het hoort met middeldikke gewone
Heel lang heel zacht het witte deel in kippenbouillon koken
Twee of drie buitenste rokken eraf (je houdt dunne preitjes over); je moet er dan met een tafelmes doorheen kunnen glijden als door boter.




Lemon curd

Veel lekkerder dan uit de winkel; veel boter erin
Twee citroensap met 150 gram boter warmen
Twee eieren fors kloppen met 125 gram witte basterdsuiker
Door de citroen kloppen langzaam, en roerend tot tegen de kook = dikken




Amarene-stoofpeerjam

Die potten amarenekersen van Aldi met wat suiker tot jam maken: interessant spul om ergens naast te gebruiken (oude Goudse; warme gegrilde gekookte ham...)
Maar dat is enorm sterk van smaak, dus nu als jam gemaakt met een op een heel kleine stukjes stoofpeer (heel klein want de kersen zijn al verkookt)
Eerst die stukjes stoofpeer 12 uur met gele basterdsuiker marineren en regelmatig roeren
Kersen erbij, langzaam aan de kook, pruttelen...
Prakken, testen





Zag vandaag de nieuwe stations van Arnhem en van Breda
Ach...
Geen allure...
Bovengronds geschreeuw en eronder middelmatigheid...

Nederlandse culischrijvers architectuur als het ware...