Molho Piri-piri
Saus Piri-piri
Portugal, met roots in Angola en Mozambique, nou ja, oorspronkelijk door Portugese zeevaarders uit Midden-Amerika meegebracht
Saus
Geen kruid of bereidingswijze of zo, gewoon saus
Van Piri-piri pepers, of beter Van pepers, want dat betekent Piri-piri
Meer internationaal: Van Birds eye pepers
In NRC laatst chicken-tonight gelul over Piri-piri van Sam die Poogt
"Piri-piri marinade" met yoghurt, tijm, koriander, gerookt paprikapoeder (de zwakzinnige combi's...)
Die Poogt mag daar nou doen wat Vreugdeloos eerder deed: recepten overschrijven
Dit recept (Kip piri-piri) komt uit Life in Balance (à € 30...)
Prima titel! Weet je meteen dat je het moet mijden als de pest...
Recept
Eindelijk
Começamos por picar muito bem os piri-piris, malaguetas vermelhas e alhos
Colocamos no frasco
Juntamos o louro esmagado
Adicionamos o sumo de limão, o azeite e o whisky
Selamos o frasco e guardamos num sítio escuro
Piri-piri sacana: "pepers voor pepersaus"
Malagueta vermelha: rode malagueta peper (iets groter en niet glad; je ziet de zaden zitten zeg maar)
Hak piri-piri, malagueta en knof (maar dat laatste niet teveel)
In een pot doen
Verbrokkelde laurier erbij
Citroensap, olie en whisky (die whisky is erg in momenteel, en vervangt brandewijn die erg uit is) (overigens gebruik je Whisky Dyc)
Pot dicht en op een koele plek zetten
U dacht het al: dit is het principe van de Sriracha
Jawel, zeker, maar Piri-piri is dikker; iets tussen Sriracha en sambal
Hoe gebruik je het?
Klassiek bij Frango no espeto [frAngoe noe-esjpEEtoe], kip aan spit, en met friet
Niks groente
Kip inwrijven met citroensap, een half uur laten liggen, weer inwrijven en weer een half uur laten liggen
Flink ongesneden maar wel gekneusde platte peterselie in die kip proppen met in het midden een stuk spek van rauwe ham
Inwrijven met een mengsel van Piripiri en olijfolie (hard kloppen!), en dan grillen (of dus aan het spit)
Af en toe weer wrijven
Uhh, die Piri-piri krijg je in een Gluton potje, serieus, verdomd, en incluis kwastje...
Soorten
Je hebt veel variaties op het Piri-piri thema
Zie hierboven
Vinha d'alhos
[vIEnja dAAljoe]
"wijn van knoflook"
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Een variëteit oorspronkelijk uit Madeira
Veel meer knof, en flink wijn ipv de andere vloeistoffen
Je marineert er varkensvlees in voordat je het bakt (Carne de vinha d'alhos)
Dat doe je met wat appelazijn, kruidnagel, tijm en salie
Preparado timorense
Uit Timor dus oorspronkelijk
Zie hier
Behoorlijk heet (pepers met veel zaad worden gebruikt), appelazijn, zout, suiker, nootmuskaat, kruidnagel
Je hebt ook Preparado criolo, wat zachter is omdat er ook rode paprika in verwerkt is
De Preparado timorense voor de huidige Portugese markt zeg maar
Preparado angolano
Oorspronkelijk was Piri-piri een product uit Mozambique, en de eerste variant was die uit Angola
Zie hier
Extra citroen, maar ook suiker
En pikant paprikapoeder, of beter denk ik zeg je hier cayenne
Pil pil
Dat is de Spaanse afgeleide van Piri-piri
Het klassieke gerecht: zoutevis al pil pil
Zie hierboven
Veel knof ook, en peterselie
Recept zie hier
Het is meer internationaal verworden tot een gambas al ajillo gekruisd met aglio olio peperoncino gerecht, Gambas pil pil
Shit!
Dat Juppé misschien president wordt!
Dan ken ik een echte president persoonlijk!
Wow!