maandag 1 juni 2015

Kookboeken, landen (7)



The Cooking of Provincial France

Boekwinkeltjes

Ik mail "Zit de receptenklapper er bij? Dat staat er namelijk niet"
Antwoord "Zit erbij. Het boek is compleet"
Ik krijg het boek, niks receptenklapper
Ik mail. Antwoord "De recepten zijn geintegreerd in het boek, zie o.a. hoofdstuk VI.  In het colofon wordt dan ook niet gerept over een klapper."

Kijk die tiepo heeft dat -vrij zeldzame- boek niet meer in huis als ie dat mailt, dus die tiepo heeft dat gewoon voorbereid voordat ie dat boek ging sturen, want die zag de bui al hangen...

Pagina 5: "The Recipe Booklet that accompanies this volume has been
designed for convenient use in the kitchen. It contains 61 recipes
printed here plus 40 more."
Boek bleek ook nog zwaar beschadigd

Herman Moorman, Molenweg 220, Zwolle
Ook handelend onder de namen "v. kantael" en "gantael"
De troebelwatervisser...
(Zo kan je iemand nog eens bij de kloten grijpen, met meer dan 1.000 bezoekers per dag hier...)


Nederland

Like wow man...

Eerste aflevering van deze serie zie hier (alle links hier in een nieuw venster)


Eten in Friesland, Groningen en de Waddeneilanden

Dank PJ!


Het zijn promo praatjes van restaurateurs, interessant om te lezen en om het tijdsbeeld


Niet veel over op te merken, behalve dan dat eeuwige maar met de tijd mee verschuiven van Lauwe geitenkaas met tijmhoning naar...

We zijn hier in de tijd van de Bitterbal van gekonfijte ganzenbout, Bitterbal van boerengeitenkaas, Bonbon van Gandaham, Lolly van tamme eend (o gelukkig, tam...), maar een nieuwe tijd gloort al aan de horizon: Chlorofyl van bieslook...


Een Béchamel met, op 60 gram bloem / boter, 30 gram Szechuanpeper (en niet te vergeten "drie teentjes knoflookcompositie")...



Dit is, naast het volgende boek, de Amerikaanse Amsterdamse Huishoudschool
Zie Fannie Farmer hier (alle links hier in een nieuw venster)


Ook artikeltjes erin

"De internationale keuken is Islamitisch"

Ik denk Welke ontsnapte gek heeft dat geschreven?
En ja hoor: Wil Jansen, de hoofdredacteur van Mangiare...


Gaan we nog wat koken?


Lamsrug in een korst van zout deeg

Nou ja, iets in zout deeg dan dus, want dat maakte ik nog nooit
Wel kookte ik in zout natuurlijk


Een loempia-vel, daarop een nori-vel, daarop tapenade (pesto zou ik zeggen, want dat kan wél tegen warmte) en daarin geitenkaas wat we dus niet doen maar wel bijvoorbeeld een -dacht ik- worstje grofgehakte kip of zo, of kalfsgehakt of een visfiletje (met groene pesto!)



Inglenook is een hoekje, bij een haard waarin wordt gekookt

Dit is een boek van The Church of the Brethren, met bijdragen van leden (enkel vrouwen dus)


Ik heb al van die huishoudscholen De Amsterdamse Huishoudschool, Het Haagse Kookboek, en Het Nieuwe Kookboek (Groningen)

Nu ook de twee volgende


Eenvoudige recepten

(Rotterdam)


Wat viel er zoal op?


Paardenbouillon

"Bereid den bouillon geheel als runderbouillon, maar zorg vooral, dat aan het vleesch geen enkel stukje vet blijft zitten"

"Van de drie soorten: runder-, kalfs. en paardenbouillon bevat de laatste het meeste extractiefstoffen"


Je hebt Waterbaars en je hebt Sausbaars...




Japansche andoorn
Dat is crosne

Alkmaarse gort...


Veel recepten voor vruchtensoepen

"Vruchtensoepen kunnen aan het begin van den maaltijd gegeven worden, of wel, ze kunnen de plaats innemen van een nagerecht; in het eerste geval presenteert men ze bijna altijd warm, in het tweede geval warm of koud"


Macaroni (dat waren toen nog lange stangen die je moest breken) gaat in de soep of wordt gekookt als nagerecht met eieren, melk en suiker


Zeer tüchtig

Kersen in fleschen is niet hetzelfde als Kersen in gekurkte flesschen
En Kersen in flesschen met beugelsluiting is weer wat anders


"Broodpudding van aleuronaatbrood of glutenbrood"



Leuk boekje, maar wat mergpudding is, dat kom je niet te weten´...
Had ik me nog zo op verheugd...


Kookboek der Rotterdamsche Kookschool

Alweer een?
O wacht, dit is de Katholieke kookschool
Zie de eerste tekst hieronder...


Wat viel op?


"Lunch- of koffiemaaltijd voor vastendagen"

Ik zag mijn opa weer zitten
Dat vasten werd aangegrepen om enorm te gaan schranzen van oesters, asperges met botersaus enzovoorts...

In dit boek:
Oesters, Gekookte snoek, Garnalen, Gerookte zalm, Citroenpudding (mijn opa!), Sleepasperges, Kreeftencocktail, Vruchtenpudding, Blanc manger, Kaviaar, Truffelsaus, Rijnwijnvla, Tongfilets, Palingpasteitjes, Tarbot...

Die lui zaten die vastendagen handenwrijvend af te wachten...


"Men gebruikt eierdooiers in vlaas en in custards"

Vlaas, vla's, dat is wat anders dan Vladen, vlaaien


Livingstone eieren

Roerei met tomatensaus, pâté de foie gras en truffel

Dat je dat allemaal kunt krijgen in de rimboe...



Over tijdgeest gesproken...
1980 of zo (kan het even niet vinden)


Poolsche muts

Biscuits in madera, stapelen met jam ertussen, custard erover, geklopt eiwit er langs en daarover "roode poedersuiker"


Runderharst

Dat is lendestuk


Gevulde duiven
"Als getruffeerde duiven; men laat de truffels weg"


Papegaaientongen

Strips resten van kalfsvlees, door beslag en gefrituurd


Nog wat koken?


Venkelsaus

Voor bij vis

Velouté met visbouillon, en daarin gehakte venkel sudderen laten


Eieren met uien

Gekookte eieren met uiensaus op toast

Dat moet Kamper steur zijn of zoiets


Citroenvla

Die van mijn opa, die "mislukt" moest zijn, met zo'n glazige groene laag onderin



Een heel aardig boek, geschreven door een Spaanse Nederlander
Geen vertaling dus

Volgende aflevering zie hier