maandag 29 juni 2015

Stamppot



Dank PJ voor de foto's van vandaag!


Bubble and Squeak en zo



Bubble and Squeak


Engelse stamppot, maar zelfs bij het ontbijt gegeten, zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Meestal aardappelen en spruitjes (zie Stoemp), maar ook wortel, kool en (itt Nederland) groene erwten.

Stamp maken, restjes vlees erdoor en opbakken (waarbij het bubbelt en squeakt)



Panackelty

Noord-Oost Engeland

Het vlees is meestal Corned beef, en de groente meestal ui

Pan haggerty is met kaas, en Panackelty is gekookt ipv gebakken, en wordt ook wel als een soort soep gegeten




Rumbledethumbs

Schotland

Aardappel, ui en kool

Clapshot op Orkney (aardappel en knollen)

Stovies is met ui en wortel



Colcannon

Ierland

Boerenkool of kool

Champ is met lente-ui


Door Colcannon gaat melk, en door al die Engelse, Schotse en Ierse dingen gaat bijna altijd boter

Lente-ui gaat er dikwijls door, bieslook, prei...

Als er geen vleesresten zijn dan gaat er gekookte ham door en/of bacon




Stamppot


hoef ik hier niet uit te leggen



In België heet het

Stoemp


en een stoemppot is een stamppotpot en zo heet ook een restaurant in Antwerpen, of liever zo heette een restaurant wat enkel stoemp verkocht, stamppot spruitjes. Met bloedworst, met kalfsworst, met bouletten, met spek of met konijn. Het bestaat nog wel maar het is nu een nette tent met garnalenkroketten en zo.

Traditioneel wordt stoemp dus gemaakt met spruitjes, maar ook veel met wortel, groene erwten (daar heb je ze weer), ui, prei, spinazie, kool...

Met tijm en laurier

In de burgerlijke keuken wordt het gegeten met entrecôte of met paardenbief.




Bauernfrühstück


Duitsland en Oostenrijk

Stamppot ui of prei of lente-ui, met bacon of ham, en roerei ernaast

Tegenwoordig in plaats van die stamppot meestal gebakken aardappelen
Met tomatensla en met augurken

In Oostenrijk Hoppelpoppel


Een beetje vergelijkbaar met Omelette à la paysanne (met zuring)



Bliksemad
Denemarken

Pyttipanna
Noorwegen en Zweden (het is oorspronkelijk Zweeds)

Pyttipannu
Finland


Met ui, en met gehakt of worst

Met gebakken ui, ingemaakte rode biet, augurk, kappertjes...

Net als in Duitsland geëvolueerd naar gebakken aardappelen (hier in blokjes), en tegenwoordig ook dikwijls met sperziebonen erbij




Ropa vieja
Spanje

Roupa velha
Portugal


"ouwe kleren"

Hier is veeleer stoofvlees, nou ja, een stoofsel van vleesresten en groentenresten de basis, en er gaat geen puree door maar rijst (tegenwoordig wordt dat ernaast geserveerd)


Ook op Cuba


Dikwijls paprika en/of tomaat erdoor



Trinxat


Catalonië

Eindelijk weer klassieke stamppot

Aardappelen, kool (dikwijls groene) en varkensvlees

Het wordt in feite gebakken vergelijkbaar met een tortilla de patatas, dus in een diepe koekenpan

Dat varkensvlees zijn restjes erdoor, of gebakken spek ernaast

Tegenwoordig wordt het -sjiek- sushi-achtig opgedient, een klein bergje met daarop een visje of stukje worst of...




Calentado


Zuid-Amerika

Idem als Ropa vieja, maar met ook bonen erdoor en altijd met gebakken ei



Hash


USA

Aardappel met veel vlees en dikwijls met ui

Dikwijls met Corned beef en met gebakken eieren

Dikwijls als ontbijtgerecht met toast

Ook hier ontwikkelingen richting gebakken aardappelen

Ook hier sophisticated sushi-achtige creaties...