vrijdag 26 juni 2015

Kookboeken, landen (8)



Dit komt nog aan de beurt!


Griekenland, Rusland, Wallonië, Limburg

Eerste aflevering van deze serie zie hier (alle links hier in een nieuw venster)


Griekse keuken

althans "De beste traditionele recepten uit de Griekse keuken"

80er jaren


Een oorspronkelijk Grieks boek, dus dat schept vertrouwen, en inderdaad: ik wil er veel meer dingen uit maken dan uit al die andere Griekse kookboeken waarover je struikelt bij Mamamini


Maar ja, dan wordt er een of andere Truus aan het vertalen gezet...
Tagliatellaatjes, peentjes, maiskolfjes, doperwtjes, gehaktballetjes, zwarte olijfjes, groene olijfjes, tortelduifjes, pijlinktvisjes, oliebolletjes...

"Een konijn met de ingewanden... Snij het konijn in stukken en bak ze in de olie"
Kijk, zo werkt dat niet natuurlijk

"Inktvis (Octopus)"


Pasticcio maken ze daar ook: Pastitsio
Weinig verschil met Italië

Pastítsio me prássa
Pasticcio met prei




Wat gaan we maken?


Octopus gestoofd in rode wijn

Met ui, tomaat en wortel

Dat doen ze in Galicia ook, maar zonder wortel, en mét paprikapoeder en knoflook (net als in Griekenland ongetwijfeld)


Courgette kroketten

Kan ook met pompoen

Met ui en munt


Bladerdeegtaart met artisjokharten

Met lente-ui, dille, ei, melk en kaas


Aubergine-taart

Nou ja, taart...

Het is meer moussaka met ei en ui en feta


Paprika-taart

Ook niet echt taart, maar met ei, feta, melk en gerstemeel


Spinazie-rijst

Ui bakken, spinazie erbij...

Rijst erbij, dille, bouillon...

Citroensap


Lamsvlees met amandelen en gedroogde pruimen

Marineer met ui, citroen, z/p

Lekken, bakken
Bloem...
Marinade...

Half gaar: grof gestampte amandelen erbij en de (ongeweekte) pruimen

Gaar: + suiker en citroen




Limburgse Pot

2000


Dat is uiterst ergerlijk
Ondertitel: Van mergpudding en möffelkook
Maar die mergpüdding staat er niet in, en als je op internet zoekt dan vind je enkel dat boekje...


En ik heb al dat Bookeskook boekje, en ik zoek nog dat Bloedpoetes boekje


Asperges eten
Dit doen de eters dan dus

Maak twee hardgekookte eieren fijn op een bord, en maak er met gesmolten boter een smeuïge saus van.
Roer er fijngesneden [gekookte] ham door, en wat nootmuskaat.
Pak met één hand het ondereinde van een asperge en steun met behulp van een vork in de andere hand het bovenste deel.
Doop de asperge in de eiersaus en breng naar de mond.

Serveer er nieuwe aardappelen bij


"Waarschijnlijk is het woord linzendeeg afgeleid van de oude kookuitdrukking 'Snijd de boter tot linzengrootte'

Klets

Dat komt van Linzerteig, een andere naam voor Mürbeteig, kruimeldeeg


Splijtkool

Ook wel Eeuwig moos, Oude wijvenkool, Duizendkop, Armeluisgroente

Zie hier




Wat gaan we maken?


Möffelkook

Boter, smelten

Bloem, zout, melk met gist...
Boter en ei...
Met melk deeg maken...

Rijzen

Krenten en rozijnen en citroenrasp erdoor kneden

Vlaaien van maken, rijzen, bekwasten met water en flink suiker erover, bakken


Roerom

Spekjes uitbakken

Bloem en melk mengen
Eieren erdoor, goed kloppen met p/z

Bij het spek, omroeren en bakken

Eet met roggebrood (niet dat zwarte maar dat bruine zuurdesem)


Venlose peperkoek

Met tarwebloem
Met zout, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, basterdsuiker, honing, melk




Lekker Waals


De smaak van het zuiden
Een (enorm interessant) Vlaams boek

2012


Boudin vert
Worst met groene kool en ui


Spekvet bij asperges


Béarnaise van vleesjus


Waalse wijn

Clos des Zouaves



Naakt-hals kippen

Zie hier




Wat gaan we maken?


Escabeche van paling of forel, maar dan met Chimay

Escavêche

Het schijnt een klassiek gerecht te zijn


Escargotine

Tapenade van escargots, boter, konf, peterselie, hazelnoten, amandelen, champignons


Zuurdesembrood met Orval


Flamiche de Dinant

Piedeeg in een vlaaivorm

Boulette de Romedenne erover (een soort Brusselse kaas maar uit Namen)

Eieren geklopt met p/z erover

Oven


Soufflé van Herve [erf; Belgische Limburgse kaas]

Met frambozencoulis en spekjes, ach ach ach ach ach...


Stoofkarbonade (dat is runderstoofvlees) met appelstroop


Haverbrood




Russische Küche

In het Duits, maar een Russische uitgave

2000 maar ziet er uit als 1950


Krebs dat is rivierkreeft

Nee, dat is krab
Het is hoogstens Flußkrebse


Miesmuscheln, huhh?

Nou, dat zijn dus gewoon mosselen


Gerookte omul

Daar schreef Karel van het Reve over, in Siberisch Dagboek
Althans over omul


Grieben, huhh?

O, kaantjes...


Entenklein, huhh?

O dat zijn kleine stukjes eend...


Stinten, huhh??

O dat is spiering...


Veel recepten met eland


Reizker, huhh??

O, melkzwam, ja, lekker indien van de goede terroir


Hallimasche, huhh?

O, honingzwam


Salzpilze

Dat is ongetwijfeld vergelijkbaar met die (heerlijke) Engelse ingemaakte (azijn) champignons



Dat zijn nou eens culinaire journalisten die níet ontiegelijk uit hun nek kletsen...
Dit is het tweede boek wat ik van ze vond
Ook nog een hotelboek blijkbaar


Wat gaan we maken?


Lamsvlees gehaktballen met ei, ui, knof en citroensap erin

De oorsprong ligt ongetwijfeld aan het wat camoufleren van sterke schaapsmaak met citroen
Die Middenoostersers doen dat met die gedroogde limoentjes


Eend met zuurkool

Met ui, zure room, gedroogde pruimen...


Gerst met Grieben

Kaantjes dus


Aardappeltaart gevuld met gekookt vlees

Puree, ei, boter, zure room

Een laag in een ovenschotel, vlees, gebakken ui, z/p, nootmuskaat
Puree, oven

Met cranberry-saus en "marinierte Paradiesäpfeln" (tomaten)



Zie de volgende aflevering hier