donderdag 4 juni 2015

De 20 beste groenterestaurants



Dried tofu, ook wel Tofu cakes
Gemarineerd (zo worden ze verkocht) in rijstwijn, soy en vijfkruidenpoeder


oftewel
Laat je met raapstelen naaien
voor de prijs van een dikke entrecôte


NRC Lux Restaurantgids

Janneke Vreugdeloos, Ronald Hoepel en Joel Broekbaard


"Ook een wortel kun je medium rare grillen, een komkommer op de huid bakken"
Flikker op met je wortel en je komkommer...

"Herwaardering van groente levert een spannender gastronomie"
Ja, die wortel medium rare in je reet gestoken wel ja...

"Met een gewas is meer mogelijk dan met een stuk vlees. Zo kun je een bloemkool koken, stomen, grillen, drogen, fermenteren, roken, pureren, langzaam garen, pekelen of in zuur inleggen"
Kan dat allemaal met vlees dan niet dan, rare gek
(O wacht, die tiepos kunnen niet koken, dat is waar ook...)



Tofu-zakjes voor sushi, inariage of aburiaage
Die sushi heet Inari sushi
Een dezer dagen maak ik het weer eens


Ja want we moeten minder vlees eten
Vertel mij dan eens waarom we dan meer groente moeten eten, en niet kaas, eieren of tofu?
(Simpel: groente kost geen moer en is veel langer houdbaar, afgezien van dat ze geen verstand hebben van koken met ei, kaas of tofu ipv vlees)


Janneke Vreugdeprei: "kimchi smaakt fris"
Zeker weer flink aan de Aldi sherry gezeten vooraf...




Gerookte tofu


Bak
Amsterdam


Gefermenteerde rabarber met biet, chocolade en koffie

Ober ken ik hier ergens effe brake?



Bolenius
Amsterdam


Pastinaak sous-vide bereid met steranijs-olie

Venkelcrème met zouthout

Ober kan ik ook een bord warm eten bestellen?



Koya tofu
Gevriesdroogd

't Diekhuus
Terwolde


"geen menukaart meer, koken vanuit de moestuin'

Ober! Hallo! Kunt u mij horen?


Brandnetelkussentjes met paardebloemgelei

Brandneteltoppen met een dressing van berkensap

Paardenbloemgelei met Riesling



TVP
Textured vegetable protein
Sojaballetjes zeg maar


De Kas
Amsterdam


"Voor de vegetarische versie wordt niet simpelweg het vlees weggelaten, er worden groenten toegevoegd"

Of er Godverdomme één restaurant in Nederland te vinden is wat, als je de vegetarische versie bestelt, je hetzelfde als de niet vegetarische geeft maar dan zonder het vlees en verder niks...



De Librije
Zwolle


Gefermenteerd koolsap

Vergist bloemkoolhart

Ober ik denk dat u zich hep vergist...



Tempeh
Volkoren tofu zeg maar


Librije's Zusje
Amsterdam


"dat niet-vegetarische gasten na een spannend vegetarisch menu 'super-enthousiast' de deur uit gaan"

"Ik vind vegetarisch koken gewoon uitdagender"

Ja, als je nog nooit van tofu hebt gehoord en niet met eieren en kaas kan koken...



Vermeer
Amsterdam


Die telen hun groenten op het dak, "met uitzicht op het Centraal Sation"

Midden in die stinkstad...

(Mazie doet dat in den Haag)



Tau kwa / Agedashi dofu
Gefrituurde extra stevige tofu


Vork en Mes
Hoofddorp


"de kletskop hangt met een knijpertje aan een waslijntje naast je bord"

God wat een lul...



Wannee
Leeuwarden


"zelfgemaakte miso van Friese woudboontjes"

"knapperige sprinkhanen gemarineerd in Hollandse ketjap"



Tempeh kripik
Kroepoek van tempeh


De Jong
Rotterdam


"deels gedehydrateerde veldkomkommertjes"

 Ober ken u de keuke vrage of ze het ietsje meer kenne dehydratere?



De Keuken van Floris
Rotterdam


Kroepoek van wilde rijst, gedroogde bloemkoolchips, in eekhoorntjesbrood gepaneerde aardpeer, een decompositie van boerenkool (18 dagen gefermenteerd)

Die decompositie van boerenkool die lijkt ergens op ober, ik zal maar niet zeggen wat...



Gewone tofu
Eindelijk
Nou ja, wel gemarineerd...


Klavertje Vier
Vierhouten


"verschillende tomaatbereidingen"

Zijn die erg verschillend ober?


"beukenzwammen en sezamzaadjes"



Herberg de Kop van het Land
Dordrecht


De chef kok is "wars van vleesvervangers zoals sojaproducten die hij als 'veganistisch geneuzel' karakteriseert"

Tsja, je kan koken of je kan niet koken...


"Verschillende bereidingen van koolraap"

"een kroepoekje van het pulp dat in de slow-juicer achterbleef"

"Een servet gemaakt van koolblad"

God wat een mongool...



Tofu sticks
Tofumelk, warm, komt een vel op, afscheppen, opvouwen, drogen
Verdomd lekker...


Vaartsche Rijn
Utrecht


"gepofte knolselderie bestoven met prei-as (prei is een van de weinige groenten die ook verkoold nog lekker is)"

Kan die idioot snel in de separeer??



De Nieuwe Winkel
Nijmegen


"Niemand in de keuken had zin iets vegetarisch te verzinnen"

Dat is Nederland. In een restaurantkeuken staan en culinair te stom zijn om voor de duvel te dansen, dat is doodnormaal hier...




15 bladzijden geronk, niet één keer het woord "lekker", we zijn in Nederland...

Richting dertig keer "vegetarisch", nul keer "kaas", nul keer "tofu", twee keer "ei" en ter comensatie acht keer "daslook"

De culinaire Josti Band...