maandag 16 juni 2014

Nog wat koken



Hoogst wonderbaarlijk is ook de tekst; ik bedoel nu niet alleen het Mirakel van het Rijm -een onderwerp op zichzelf- maar het nog veel geheimzinnigere verschijnsel van de intonatie, die van een voorlezend schoolkind. Ik weet geen voorbeeld van een tekst waarbij ik lezend zo duidelijk een stem hoor.
Rudy Kousbroek, "Stem uit het verleden" (in "Een kuil om snikkend in te vallen")


Korea, rarebit, Senegal


Korea-toegift

(Korea 1 staat hier (alle links hier in een nieuw venster).


Tjap tjoy van groene asperges en tahoe

Ui bakken in pinda-olie met wat sesamolie erbij.
Knoflook en stukjes groene asperge erbij.
Roerbakken met wat cayenne en sesamzaad.
Gefrituurde blokjes tahoe erin opwarmen en wat palmsuiker.
Een scheut Koreanse sojasaus erbij (of Vietnamese light soy).


Bul gogi
Ook wel Pul gogi

Maak in een grote kom een mengsel van geplette knoflook, geroosterd sesamzaad, fijngesneden lente-ui, wat palmsuiker en zwarte peper.
Maak het vloeibaar met een scheut sesamolie en idem Japanse sojasaus.
Werk er eventueel wat citroensap door; wel lekker, niet Koreaans.
Haal er spareribs door of blokjes varkensvlees (of kip of biefstuk), dek af en laat een uur of twee op kamertemperatuur staan.
Roer af en toe om.
Leg op de barbecue en bak gaar, af en toe met de marinade bedruipend.
Of bak in de pan.



Hij kan alles: aandachtig, met een scheve kop, luisteren naar iets wat hem verteld wordt; bezorgd iemand bij de hand houden; zijn armen uitspreiden of hij o wee! roept; tegenstribbelen als hij mee wordt gesleurd. Mickey Mouse is een essentie, maar Bruintje Beer is een existentie.


Pannenkoek uit Korea
Adaptatie van een Telegraaf recept

Als bloem gebruik je half gewone bloem half rijstebloem.
Maak er beslag van met goed koud water, zout, ei en wat sesamolie voor de smaak.
Roerbak paprika, rode ui, rode peper, knoflook, bos-ui en reepjes paddestoelen (shiitake!) in iets arachide olie.
Uit de pan, wat sesamzaad in de pan laten kleuren, wat groenten erover en daarover wat beslag.
Na even draaien, nog even bakken, uit de pan, warm houden en verder bakken.
Serveer met een dipsaus van sojasaus, gembersiroop, chilisaus en citroensap.


Kimchi
Koreaanse gefermenteerde kool
Uiterst populair bijgerecht

Los drie eetlepels zeezout op in zes koppen water.
Snij een kilo spitskool (het moet eigenlijk van een soort erg grote spitskool) in stukjes van ± 5 bij 5 cm., zonder stronken of verlepte bladeren.
Doe de kool in een glazen of aardewerken pot en giet er de pekel over. Laat 12 uur staan met een gewicht op de kool.
Giet af en vang de pekel op.
Meng door de kool zes lente-uien, in langwerpige sliertjes, anderhalve eetlepel goed kleingesneden gemberwortel, twee eetlepels(!) Koreaanse gebroken pepers (gebruik chili-"vlokken" mét pit gemalen) en een theelepel zeezout.
Doe de kool in en glazen pot, druk aan en giet er de pekel over totdat de kool net onderstaat.
Duw, met een vuist in een diepfrieszak, die zak in de pot en giet er water in, als gewicht.
Laat op een koele, niet koude plek staan, een dag of 4, 5.
Regelmatig na twee dagen met een eetstokje erin prikken zodat de luchtbellen ontsnappen. Hoe langer (6, 7 dagen) hoe zuurder.
Pekel afgieten en de pot sluiten.
Bewaar in de koeling.




Rarebits, of beter
Rabbits

Een aanvulling op dit hier.
Gevonden in Le Guide Marabout des Fromages


Ook een met Gloucester, maar zonder bier.
Gloucester rabbit
15 gream boter mengen met 2 eetlepels geraspte kaas (Gloucester dus), een half kopje melk en z/p.
Roerend verhitten, en dan over beboterde toast.


Bucks rarebit
(Zie hoe het ene rabbit en het andere rarebit heet...)
Welsh rarebit met een spiegelei er op.
Dus dat is net als Croque madame tov Croque monsieur.


Somerset rabbit
Ui bakken.
Een Welsh rabbit met Cheddar maken: dun laagje kaas, gebakken ui, dun laagje kaas.


Wenselydale rarebit
500 gram Wensleydale, 6 gehakte walnoten, 4 soeplepels crème fraiche, wat geraspte ui en wat cayenne.
Roerend langzaam verhitten.
Op onbeboterde toast en die onder de gril.



Als Bruintje Beer loopt, dan loopt hij ook echt. Is hij net stil blijven staan, dan is hij ook werkelijk net stil blijven staan.


Senegal

(Een verzoek)

(Als in Spanje in de restaurantkeuken wat aanbrandt, dat heet dat A la Senegalesa)


Yassa
Een van de lekkerste kipgerechten
Verslavend lekker
Senegalees nationaalgerecht
Kip gemarineerd in limoen

Marineer per persoon een parelhoenderbout (of eventueel een kippepoot of een stuk kalkoenpoot) in (per poot) drie(!) uitgeperste limoenen of anders maar citroenen, met pp twee theelepeltjes sterke Dijon mosterd, flink zwarte peper en wat zout.
Gebruik stukken met (in ieder geval deels) vel erom, maar snijd loshangende vette lappen weg.
Pulk ook eventuele restjes orgaanvlees aan de binnenkant weg.
Laat de poten regelmatig draaiend 24 uur in de marinade liggen (niet in de koelkast maar op een koele plek). Doe ze bijvoorbeeld in stevige diepvrieszakken ("3 liter zakken"), pers er de lucht uit, knoop ze dicht en draai ze regelmatig.
Laat de poten uitlekken en bewaar de marinade.
Snijd per persoon een grote ui in grove ringen.
Braad die ringen in boter aan op laag vuur, regelmatig draaiend en de ringen van elkaar losmakend.
Als de uienringen zacht zijn, de marinade toevoegen.
Zet het vuur hoog.
Als het kookt de hele zaak op laag vuur en met een deksel minstens een uur zo zacht mogelijk laten doorsudderen, af en toe omscheppend.
(De smaak van de limoenen blijft behouden, het zuur niet.)
Dep de poten droog en braad ze rondom mooi bruin in boter of zonnebloemolie. Of gril ze.
Leg ze tussen de uien en laat ze, weer met het deksel op de pan en af en toe draaiend, gaar worden.
Schep eventueel wat vet af.
Kook rijst iets te gaar zodat het wat plakt.
Als de rijst en de poten gaar zijn, enkele in grove stukjes gesneden groene olijven per poot door de uien roeren en na enkele minuten alles serveren.
Eten met de vingers; het moet dus niet gloeiend heet zijn.
Van de rijst balletjes maken, die door de saus halen en een stukje ui meenemen.
Poten kluiven.
Met de rechter hand eten want de linker gebruik je in Senegal en elders in de Derde Wereld ergens anders voor.
Met de vingers een soort schepje maken, palm naar boven, en dan met de duim de handel naar binnen schuiven.



Het Mysterie van zijn Geruite Broek, het Mysterie van zijn Geruite Das, het mysterie van zijn Onnozele Snuit, het Mysterie van zijn Ronde Oortjes. (...) Maar ik had even goed kunnen verwijzen naar zijn karaktereigenschappen. Zo is er bijvoorbeeld het mysterie van zijn Onuitsprekelijke Braafheid, iets wat ver boven onze beperkte begrippen uitgaat.


Tektek de bois
Houten hart

Rasp een duim verse geschilde gember in een glas bruine rum.
Leng aan met ijskoud passievrucht-sap.
Roer goed om.


Tartare de thon
Tonijn-tartaar
Senegal

Hak donkerrood tonijnvlees, echte tonijn dus, fijn (hakken; nooit malen!) en werk er rauw eigeel door, sjalot, peterselie, zout, iets zwarte peper, Worcestershire,
mosterd, kappertjes en citroensap.
Goed koelen en eten met toast.
C`est le thon qui fait la musique.



[Een tovenares geeft een prinsje een varkenskop]
Een jongetje met een varkenskop! Ik weet niet of iedereen wel goed beseft hoe dicht wij hier genaderd zijn tot het onuitsprekelijke: ogenschijnlijk verschilt dit prinsje nu in geen enkel opzicht van Bruintje's speelkameraad Big Krulstaart [zie de volgende afbeelding] (ik moet wel schrijven ogenschijnlijk, want wij weten niet hoe deze wezens er uit zien zonder hun kleren aan), die immers ook de gedaante heeft van een mensje met een varkenssnuit. Maar de gedaanteverwisseling van het prinsje wordt beschreven als een catastrofe. Iedereen is in de war, hoe komt ons prinsje weer van die walgelijke varkenskop af, etc. Ook Bruintje denkt er zo over ('Het is verschrikkelijk!' roept Bruintje uit) en hij begeleidt het prinsje op een moeilijke en gevaarvolle tocht naar een toverfontein, waaruit de varkenskoppige prins moet drinken om weer een mensenhoofd terug te krijgen.
Een vreemdsoortige tragedie in een wereld waar de voornaamste protagonisten dierenkoppen hebben! Maar de fontein wordt bereikt, de prins drinkt, met het gewenste resultaat. Blij roept hij uit 'Kijk eens Bruintje Beer! Weg is mijn varkenssnuit!' Wat moet Bruintje Beer daar nu eigenlijk van denken? Komt het niet op, in zijn berekop, om ook eens een slokje van dat water te proberen?

Zee-egels

Houd de zee-egels met een dubbelgeslagen theedoek vast en knip open rond de mondopening (midden in het onderste deel).
Verwijderdie, en verwijder ook de alg in de zee-egel (zachtjes schuddend
vindt je alles).
Eet leeg met een theelepeltje.
Zee-egels zijn in zoverre beschermde dieren in Frankrijk dat je er
niet in mag handelen.
Wel een of twee voor consumptie ter plekke bestemmen.

Senegal
Leg de zee-egels op de barbecue en draai regelmatig.
Verwijder de stekels en knip ze in tweeën.
Leg in elke helft wat boter met citroen en lepel leeg zodra de boter gesmolten is.



Zijn vader en zijn moeder, zoals mijn vierjarige zoon zeer juist heeft opgemerkt, zijn ook een Bruintje Beer. Het is dus blijkbaar erfelijk.
Als er tenminste sprake is van geslachtelijke voortplanting, en dat is weer helemaal niet zeker. We raken hier aan het mysterie van Bruintje Beers Verborgen Lichaam. Wat zou er aan het licht komen als hij zich uitkleedde? Is hij helemaal van beer, met alleen maar de handen en de voeten van een mens, of is hij een jongetje met een berenkop?
(...) Maar de vraag die nu aan de orde is luidt: is Bruintje Beer een anthroposomatisch dier of een zoöcefaal jongetje? Het wonderlijke is in ieder geval dat er naast hem en zijn soortgelijke vriendjes ook volledige mensen, en volledige dieren voorkomen.



Trouwens, een berenkop en een geruite broek, dat kennen we niet, maar een berenkop en een geruit jasje kennen we wel!
Zie eens hier.
En zie hier.
Op 25 mei 1934 verschijnt 'Thijs IJs' in verschillende dagbladen. Deze jonge ijsbeer van Marten Toonder is bedoeld om 'Bruintje Beer' te vervangen toen de rechten daarvan exclusief van het Algemeen Handelsblad waren geworden.
Kijk...