dinsdag 24 juni 2014

Gerard Reve (1)


Cees Nooteboom ["het doodzieke aapje N"], geciteerd in Wat eet je het liefst van Philip Mechanicus ["twee zeurpieten bij elkaar" zou Maarten zeggen]

'Een kaasboterhammetje, jongens?' vroeg (toen nog) Gerard Kornelis vriendelijk. 'Nou graag mijnheer'. Zelfs in het bepaald nederige stulpje was de buiten heersende winter te voelen en de halve liter slaolie die in de pan ging verspreidde dan ook weldra aangename warme dampen. Twee boterhammen werden gebakken en ertussen ging een een dik stuk beste boerenkaas.

Dat was smakelijk! Met een glaasje oude Bokma uit het vriesvak ging het er best in. 'Nog een kaasboterhammetje?' Weer een soepkom olie en nog een Bokma'tje. Toen weer op weg door de bevroren weilanden naar de vijf kilometer verderop gelegen bushalte. Plotseling echter kreeg de olie er zin in haar opgelegde taak te vervullen. Een met saamgeknepen billen uitgevoerde stugge sprint was noodzakelijk om te verhinderen dat de witte wereld zou worden verontreinigd. Dan was het niet ondenkbaar dat wij voor eeuwig aan de Friese laagvlakte vastgevroren zouden raken.


Zie ook een serie over Het Geheime Landgoed hier (alle links hier in een nieuw venster)