Vegetarische tonijn en kip-tofu en zo
Vegetarische tonijn
"Vegetarsiche tonijn" klinkt super lullig, maar ja, die vegetarische kip van de Vegetarische Slager, dat is uitstekend spul.
Ik bedoel: dat moet je niet eten als "vegetarische kip" maar als een lekker mooi sojaproduct.
Maar nu die vegetarische tonijn.
Zie de Vegetarische Slager hier (alle links hier in een nieuw venster) en dat spul hier.
Zie nu op de bovenste foto hoe het uit de verpakking komt (en ik heb het niet laten ontdooien en weer gevroren of zo; ik heb het nog steeds bevroren in de koeling gelegd ter ontdooiïng en daarna voorzichtig uitgepakt).
En zie de volgende foto hoe bakken dan uitpakt.
Ik heb boter + olie gebruikt, om te voorkomen dat het nog verder uit mekaar zou flikkeren.
Smaak prima. Geen tonijn natuurlijk, maar prima.
Maar ff wat anders: mooie beet? Niks nop mooie beet. Kleffe troep.
En ik stuurde ze trouwens laatst informatie over heel mooie Surinaamse "soja-kip" (mooie beet en zie verderop!) en prima India'se sojaballetjes, niks nop niente antwoord.
Vego tonijn, gandules, courget
Gandules, Pigeon peas zie hier.
Het zijn een klein soort tuinboontjes. Midden- en Zuid-Amerika. Lekker hoor. In blik bij de Suri toko.
Olijfolie (+ boter deze keer), "tonijn", uit.
Courgetschijven, bloem, bakken, uit.
Ui, knof, chile de arbol (zie hier maar gebruik eventueel wat voor peper dan ook)...
Witte wijn... Kippenbouillon... Proef.
Bonen erdoor...
Courget erdoor...
Heerlijk...
Bouillon met gerookte tofu
Zie die tofu hierboven.
Gezonde winkel.
Pas op dat je wel naturel koopt. Ze hebben tig soorten met flauwekul er doorheen, daar zijn die gezonde winlels vreemd genoeg erg sterk in, in prepared stuff, in kant en klaar.
Waarschijnlijk laten die vago's waaruit de klantenkring voornamelijk bestaat zich graag aan de hand meevoeren. Van die onduidelijk rondsmilende tiepes. Vrouwen die een en al glimlach op een oudere man vallen en op incabessen en zo.
Mooie bouillon, kook er ui en knof in en wat gemberwortel.
Spul er uit scheppen, proef op z/p, en kook er lontong in.
Er uit, proef weer op z/p.
Kook er schijfjes wortel in.
Bijna gaar: die tofu erin opwarmen en ook die lontong
Vlnr
Groene jalapeño, serrano, ancho poblano
Poblano, quorn, chips
Die poblano, dat is een heel grote weinig pikante peper, of een groene iets pikante paprika, dat kan je ook zeggen.
Maar gevuld in de oven blijft ie heel mooi knapperig!
Dank Westland Peppers, zie hier en blog hier.
Olijfolie, spekjes...
Quorn ("Stukjes naturel" natuurlijk altijd; wij kunnen zelf koken)... Uit de pan.
Rode ui, knof, jalapenõ...
Tomatenpuree...
Witte wijn, za'atar (bij elke zichzelf respecterende kruidenboer)...
Quorn erdoor... Vuur uit.
Poblano's in de helft, schoon, in-olieën, vullen met de rest, oven.
Toen deel twee van het mandoline-chips experiment, zie foto onder en wordt vervolgd.
Heerlijk allemaal, tjongejonge...
Moth met "kip tofu" en sperziebonen
Moth hadden we eerder, gespruit en dan gekookt.
Zie moth, ook wel matki, hier.
Je kan het enkel gespruit eten, gekookt of gebakken dan daarna. Dat klinkt allemaal vego en zo, maar geloof me, het is werkelijk heerlijk.
Eerder dus gegeten na drie dagen spruiten en dan en gekookt, nu anderhalve dag net ietsje gesproten (zoals je, als je goed oplet, op de volgende videao kunt zien) en dan gebakken.
Heerlijk, werkelijk.
Zie de video hier.
Hij doet er geen ui en knof bij want het is vastentijd, maar wij wel hoor!
Kook eerst even die Surinaamse soja kipfilet (zie hier) en giet af.
Uhh, veel Surinamers zijn hindoe en dus vego.
Bak stukjes sperzie of kouseband, stoof met wat bouillon, uit de pan.
Dit is een deel van de kruiden die je nodig hebt, dus hou je vast
Pinda-olie en ghee...
Mosterdzaad, komijnzaad...
Grof gehakte groene pepers...
Koenjit, ui, knof...
Curry blad... De geweekte moth...
Goda masala (ik deed er enkel bij wat van goda masala niet in garam masala zit:) wit en zwart sesamzaad, kaneel, kruidnagel...
We gaan verder.
Cayenne, garam masala, komijn, asa foetida, nigella, zout...
Wat water, deksel, zachtjes pruttelen...
Kip-tofu erin + sperzie.
Jaggery (dadelpalmsuiker in dit geval, geen goela djawa dus, als je het echt goed wilt doen), geraspte kokos, deksel, even...
Vuur uit, korianderblad...