(Het recept staat steeds onder de foto)
Ik heb alles al tig keren gemaakt, ook als reorganisatie-kok kleine hotel-ketens in Indonesië, en als leraar op de hotelschool Bali
Komkommer in het zuur
Atjar ketimoen
Komkommer in de lengte in vieren snijden en met flink zout bestrooien.
Een kwartier laten liggen en dan goed afspoelen en uit laten lekken.
Pureer in een vijzel of blender ui (of doe er later rode ui door; zie verder in de tekst), iets knoflook en gemberwortel, met koenjit en wat laos.
Bak het mengsel in arachide-olie op half-hoog vuur, steeds roerend, tot het begint te verkleuren.
Doe er dan een scheut chinese rijstazijn bij (liefst zwarte) en wat goela djawa; de hoeveelheden naar gelang je meer zuur of meer zoet zoetzuur wilt.
Aan de kook brengen, van het vuur halen en de komkommer, in blokjes gesneden, erdoor werken, eventueel met rode ui.
Laat koelen.
Op smaak brengen met sambal eventueel, of werk er stukjes rode pepers doorheen die eerst in de lengte in de helft gesneden op azijn hebben gestaan, en die er door gaan zonder de pitjes.
Kool met kerrie
Goelai Kol
Bak grofgesneden ui in flink zonnebloem-olie wat aan.
Voeg wat later knoflook toe, roer even om en voeg dan niet al te fijn gesneden kool toe.
Blijf omroeren tot de kool iets slap wordt.
Kruid met kerrie, wat komijn en eventueel wat sambal.
Voeg een flinke scheut groenten-bouillon toe en los, als het kookt, santen (kokosboter) op in het mengsel.
Laat op laag vuur de kool gaarkoken.
Proef op zout. Doe er eventueel wat zoute ketjap door.
Dikwijls wordt er aardappel doorgewerkt (kentang) en sperziebonen (boentjis).
Tahoe met tempeh
Oblok oblok koening
Oblok oblok schrijf je oblok2, en koening is geel.
Snij tahoe en tempeh in niet te kleine blokjes.
Snij boontjes in twee of drie stukjes, zonder kop / kontje.
Fruit fijngesneden lomboks, wat later ui, knof, laos en lomboks in arachideolie.
Fruit er ook trasi, kemiri en daoen salam bij.
Blus dit met wat hete bouillon en roer goed om.
Voeg redelijk wat koenjit toe.
Breng het vervolgens aan de kook en laat het vijf minuten sudderen.
Voeg ook de tempeh toe en laat de boontjes half gaar worden.
Doe er dan santen in en ook de tahoe.
Ook hier weer dikwijls boentjis erbij. En garnalen.
Omelet met tahoe
Dadar tahoe
Stoof of kook wat prei, met wat daoen salam, wat kruidnagel en wat foelie.
Prak rauw ei en tahoe door elkaar, een op een.
Voeg wat peper en zout toe.
Bak er omeletten van, leg op een helft daarvan wat van de prei, bestrooi met wat gemalen en droog-geroosterde kokos (seroendeng) en vouw dubbel.
Serveer met sambal.
De omelet bak je op het vuur op een plaatje en met een deksel op de pan, of in de oven.
Omelet niet keren.
Perkedel
Lees: frikadel
Een pond aardappelen in de schil koken, pellen, prakken.
Werk er flink uitgelekte gesauteerde sjalotten door.
Z/p en nootmuskaat.
Meng er gehakte lente-ui, geperste knof en gehakt selderijblad door.
Kneed er 250 gram gehakt door, ik zou zeggen 2/3 rund 1/3 varkens.
Werk er een ei en een eiwit door.
Balletjes, platdrukken, bakken.
Serveer met nasi koening, gele rijst (met koenjit / geelwortel / curcuma / turmeric).
Perkedel met maïs en krab
Perkedel djagoeng (maïs) kepiting (krab)
Perkedel: frikadel
De F en de V kunnen ze niet uitspreken
Ik ben tuan pantil. Mijn Franse pleegdochter, Salvi, dat werd ooit salpi, wat verbazing wekte want dat betekent in het Frans vuile ekster.
Kook maïskolven en schrap ze af.
Snij sjalot en knof, en breek kemiri (zelfde volume als de knof) tot kleine stukjes. Bak dit.
Roer er heel fijn gesneden prei door en idem selderijblad (geen stengels) en bak even.
Meng er ook kokos door, bijvoorbeeld kleine stukjes verse kokos, of geraspte kokos.
Doe er de maís door; op één maïskolf gaat er een ei door en 50 gram gekookte krab.
Klop er per ei een eetlepel rijstebloem door.
Maak vrij platte hamburgers (voeg eventueel bloem toe als dat nog net niet lukt) en bak ze mooi bruin in (niet te hete, nooit!) palmolie.