zaterdag 7 juni 2014

Culinair gedoe



Achter in een kookboekje wat ik ergens vond


Diverse culinaire zaken dus


Planning

* Koreaanse sushi (kimbap, met nori dus), maar ook pikant, met Korean chili paste, zie hier (alle links hier in een nieuw venster) (iedereen maar denken dat die nori sushi Japans is...)
Die Koreaanse chili paste heet gochuyang. Zie hier.
Elke zichzelf respecterende toko voert het.
Ik ga er binnenkort wat over publiceren; ik gebruikte het ook in Tteokbokki, zie hier.
Uhh, er gaan -bij mij- garnalen en shiitake in.

* Gevulde paprika's (met veel rauwe ui en knof in het gehakt) want ik kocht heel mooie kleine rode paprika'tjes
Met heel ordinair witte bonen in tomatensaus ernaast
Heerlijk!

* Broccoli gekookt met appel, gegratineerd met een Camembert-saus bestrooid met amandelschaafsel
En Pommes duchesse...

* Vissoep met zwarte tofu, udon en gedroogde paddo's

* Eieren gebakken in de oven, pitah, sperziebonen en groene sateh-saus.
Ik bedoel saus alla sateh, maar dan van groene pompoenpitten-"kaas" ipv pindakaas.



Dank P!


Producten

Op de Pasar malam, of moet ik zeggen Tongtong, at ik een loempia'tje met geraspte wortel erin.
Niks mis mee!


Ik kocht die India'se Chilli pickles.
Enorm lekkere geur, maar super heet.
Maar prima te eten, zo vond ik uit, met stukjes Feta!
Als je je bek brandt, dan moet je geen water drinken maar melk.
Dus die hete troep wordt wat afgedempt door melkproduct Feta.
En interessant: de zachtere sambals blijven overeind, de hetere worden tot proefbaarheid (en dus vergelijkbaarheid) teruggedrongen.
Een vondst!


Link, kruiden
Zie hier.




Pers en zo

Hahn schreef in Juist een heel aardig stukje over bonen.

Maar kapucijners uit blik kunnen best prima zijn hoor. Je hebt namelijk ook "Velderwten" cq "Jonge kapucijners".
Helemaal niks mis mee, voor bijvoorbeeld zeg Chili con carne (enuhh dat dan tig keer beter is dan met kidneybonen of zo!)

En altijd dat "verse net geoogste meteen gedopte is het lekkerst"... Maar ja, hoe lang denk je dat die peulen bij de groentenjuwelier of op de markt al van de grond af zijn? En op het moment zelve dat je ze plukt begint het suiker zich in zetmeel om te zetten...
Net als doperwten: peulen kopen? Lazer op! Diepvries is stukken beter!

O, en dat je de peul van de tuinboon niet eet klopt niet.
Dat wordt in sepjes gesneden veel meegekookt in Zuid-Europa.
Even lange kooktijd als de bonen, en prima te eten.



Dank PJ!


NRC

Video over amandel

Dat is Cees Holtkamp, dus dat is 100% in orde.
Zie hier.

Ja, die Valencia-amandelen, ja, die zijn plat maar toch vet.
Het hele verhaal zoals altijd perfect.

Prachtig dat verzegelen...


Steketee

Capesante a la Vezeiana
Mag dat ook alla Veneziana zijn?
Mooi, dank.


Janneke Triestwortel

Een vriend van mij schreef een reactie op een stukkie van haar. Dat het een goed recept was.
Dat werd niet geplaatst!
Die Janneke dacht natuurlijk "Dat móet nep zijn" woehahahahahahahahahahaha!!



Tongtong Den Haag

Heel mooi, iets wat ik in de statistics vond.

Dit hier werd geprobeerd in het Frans te vertalen.
Zie hier.
Hahahahaha...


O, en Smak van Dinter heeft weer een update!
Zie hier.
Wordt vervolgd!