vrijdag 8 februari 2019

Post 5.000!



Dit was de post van gisteren
Deze is dus de vijfduizendste!
"Wie doet mij dit nu na, ja, wie doet mij dit nu na!"
Welke shanty is dat ook weer...



Vandaag weer sauzen


Zie aflevering 1 hier (alle links hier openen in een nieuw venster)



Tomatensaus met crème fraiche


Maak een mooie goed dikke tomatensaus

Werk er stukjes droge zwarte olijf door en kappertjes

Breng de saus op de juiste dikte met Crème fraiche

Serveer bij pasta, vis, vlees...

Gisteren maakte ik een blanquette, maar zonder kip of kalfs
Wel champignons
En ik maakte die af met Crème fraiche ipv volle melk of room
Heerlijk!
(Bij Quenelles de poulet)



Wat lees ik deze dagen?


Cidersaus met vijgen


Bak in iets olijfolie wat fijngesnipperde ui en knof kort aan op niet te hoog vuur

Kruid op laag vuur met zout, zwarte peper, geroosterde Szechuan peper (verwijder de langere steeltjes), piment, geel mosterdzaad (beide gebroken) iets kruidnagel en iets foelie

Giet er flink droge cider bij, laat aan de kook komen en laat dan op laag vuur trekken met stukjes gedroogde vijg

Laat, na 20 minuten sudderen, fors inkoken met flink kippen- of kalfsbouillon

Proef op p/z, en of er misschien wat appel-azijn door kan

Zeef, en pocheer er op laag vuur halve verse vijgen in

Serveer bij gebraden vlees (paardenbief!)

(Gebruik eventueel de jus van het vlees in de plaats van de bouillon)

(Maak met half Gewurztraminer en half bouillon en zonder azijn, en serveer bij Struisvogelbief)



Dat las ik al bij m'n opa
Nou ja, plaatjes kijken dan


Saus voor bij kibbeling en lekkerbekjes en zo

(Wel eens echte kibbeling gegeten? Van kabeljauw"wang")



Maak of koop yogonaise

Desondanks de yogo nog wat yoghurt erdoor als je het koopt

Daarnaast forsch rode pesto, scheut medium, fijngewreven komijnzaad (steeds direct na fijnwrijven er doorheen roeren), wat gebroken bruin mosterdzaad

Is indirect gebaseerd op mijn standaard slasaus van mayo, yoghurt, medium, komijnzaad, Tabasco, Worcestershire, selderijzout. Maar die laatste drie ingrediënten zijn hier volledig overbodig



Schitterend
Dat ze willen dat dat meisjesmuisje (Seidenpfote) opgroeiend haar moeder gaat helpen en zo
En dat die muizenjongen (Löwenzahn) wilde spelletjes gaat doen
Maar dat pakt omgekeerd uit


Pindasaus

Sos katjang



In een blender ui en knof mengen
Eventueel goela djawa erbij om het zoeter te maken
Eventueel kruiden mee-blenden (komijn, koriander, kentjoer...) en/of trassi (trassi oedang gebruiken, geen trassi goreng want die is al gebakken) en idem verse gember en/of laos

Het mengsel omroerend in arachide-olie aanfruiten met wat daoen salam en eventueel met een enkel blaadje daoen djeroek poeroet
Om het pikant te maken sambal meefruiten

Op laag vuur gemalen of gestampte pinda's (of uit de blender), of pindakaas erin en goed mengen

Eventueel verdunnen met (kokos)melk, nooit met water
De saus is een emulsie, net als melk
Dat het wel kan met gekocht spul bewijst dat daar chemiek in zit
Wat santen (kokosboter) erin oplossen is uberhaupt een goed idee

Op smaak brengen met ketjap manis, eventueel wat ketjap asin, en eventueel asem-water om het meer zoetzuur te maken

Eventueel grof gehakte zoute pinda`s toevoegen




Cumberland sauce

Engeland



Maak met een zesteur kleine stripjes van de schil (zonder het wit natuurlijk) van een citroen en een Sevilla, een bittere sinaasappel, beide onbespoten

Blancheer ze vijf minuten, giet af en spoel ze koud

Doe het sap van een halve citroen en een hele sinaasappel in een kleine sauspan

Voeg toe: een theelepel suiker, 85 cc. volle rode port (niks subtiels), twee soeplepels rode bessengelei en een soeplepel water

Breng bijna aan de kook en roer tot de gelei helemaal is opgelost (soms moet er nog gezeefd worden)

Laat op laag vuur vijf minuten doorkoken

Bind eventueel met maizena en laat goed roerend langzaam aan de kook komen en dik worden

Werk er twee theelepels gembersiroop door, een afgestreken theelepel gemberpoeder en een afgestreken theelepel mosterdpoeder (bij voorkeur Colman's)

Haal van het vuur en laat afkoelen, met de schil-stripjes er in

 Bij hert, warme gekookte ham en lamsvlees





Zie de volgende aflevering van deze fraaie serie hier