vrijdag 22 februari 2019

Pasta!



Kip in een marinade uit Shanghai
Recept kwijt
Maar het was met verse Shanghai noodles
(Dus zie het laatste recept vandaag!)



Meestal post ik als we het over koolhydraten hebben vijf recepten, maar eentje heb ik al apart behandeld een paar dagen geleden

Salsa Alfredo

Zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)


En de foto hieronder, dat gerecht heb ik ook al behandeld

Yentafo

Zie het laatste recept hier

Maar het komt ter sprake in het recept van Char siu hieronder




Chinese mie
Kookmie, geen roerbak

Met Char siu en spitskool


Ik heb de Char siu gemaakt van een compact stuk beenham
Dan proef je de kruiden en zo veel mooier dan wanneer je met buikspek werkt
Maar niet droog laten worden!

Marineer het vlees in Taiwanese Shaohsing, yentafo (zie hierboven), acacia honing, vijfkruidenpoeder, Light soy, wat sesamolie en hoisin
Regelmatig draaien
Niet in de koeling maar op een koele plek!

Pindaolie, ui, knof, komijn...

Roerbak er spitskool in met wat grof gemalen rode peper (Koreaanse!)
Weer die Shaohsing, varkensbouillon (blokjes in de betere toko)(Knor!) en Light soy
Stoof de kool gaar

Het vlees dichtschroeien in pindaolie
Oven (180°), 10 minuten per ons

Kook de mie

(Uhh, die rooie rand om dat vlees bij de Chinees: "Kleulstof meneel")




Verse tagliatelle

Met octopus en wortel


Die combinatie was een gouwe greep
Wat kan ik toch ontzettend goed koken... Toch? Ja toch niet dan?!

Olijfolie, sjalot, knof, gebroken gedroogd rood pepertje, peterselie...

Grof geschaafde winterwortel (ik gebruik dan natuurlijk mijn zeer oude gietijzeren Mouli Julienne, gevonden op een rommelmarkt in den Belzjiek)...

Witte wijn, Oxo...

Stukken gare octopus...

Zwarte olijven, droge soort, in stukken...

Kook de pasta

Bieslook over de pasta




Fussili corti col buco

Met blauwe kaassaus en paksoi


Ik maak graag Spaanse recepten met acelga (chard in het Engels; zie hier) of Italiaanse met wat hetzelfde is bietola (welk woord verwant is aan ons biet want het is nauw familie van de snijbiet)
Het zijn allemaal recepten die je ook met kardoen kan maken

Maar ja, waar ken je acelga of bietola krijge? ("Nergens; dat moet je kope")

Jawel, maar kope ken je het ook nergens, en dus gebruik ik paksoi!
(Snijbiet is een stapje te ver, te dun stengelig voor deze bereidingen)

Dit recept is in feite Baskische acelga met kaassaus uit de oven

Stengels blancheren in kippenbouillon
Gebruik het blad voor wat anders
In de groene container flikkeren bv

Roux, béchamel...
Volle melk en witte wijn...
Gorgonzola piccante...

Proef op p/z

Ovenschotel invetten
Stengels
Saus
Boterspuit
Paneermeel
Boterspuit

Pasta koken

(Ik had de bovenwarmte vergeten aan te zetten...)




Verse Shanghai mie

Met koolvis en kleine champignons


Ik kook erg graag met kleine (heel gelaten) champignons
Ze nemen (heel gelaten dus) wel smaak maar weinig vet op

En waar ken je die verse Chinese pasta krijgen?
Nergens, maar je ken het kope bij de betere toko

Pindaolie, sjalot, knof...

Kleine champignons...

Light soy, oestersaus, hoisin, Chinese rietsuiker, vers geraspte gember...

Kook de mie en bak de vis

Werk de mie door de saus vóór het serveren





O ja!

Eindelijk eens een culinair artikel in de Volkskrant zonder dat het bot gelul is!

"Na de slachtbank"

Sanne Veldhoven

Over de uitstervende paardenslagers