maandag 18 februari 2019

Saus (6)



Mango-appelchutney
Hier de mango


Zie de eerste aflevering van deze miniserie hier

(Alle links hier openen in een nieuw venster)

Op elke aflevering een link naar de volgende

Dit is de laatste aflevering



Tahin-saus


Meng tahin in een blender met citroensap, geperste knof, zout, iets pikant paprikapoeder en gehakte peterselie

Serveer bij falafel of door humus (Humus bin tahini!) of ín een Libanese wrap

(Koop tahin altijd zo wit mogelijk; de witste is de beste)



De appel en de kruiden


Rode saus


Stamp of blend een soeplepel droge rode "peper"-bolletjes met drie knoflooktenen, p/z (stamp of blend dus grof zeezout en peperbolletjes)

Meng er een flinke soeplepel tomatenpuree door en bak zachtjes in iets olijfolie vijf minuten

Smaakt prima bij roggenvleugels (bak in een andere pan door bloem gehaalde roggenvleugels kort aan twee kanten aan in hete boter; doe ze in de saus en laat vijf  minuten sudderen)

In tegenstelling tot groene peperbolletjes vind je rode meestal droog (maar ook op pekel-azijn); groene meestal op pekel-azijn (maar ook droog, of vers)



De chutney


Inktvis-saus

Geen inktvis-inkt-saus



Maak inktvis of katvis / sepia schoon, snijd in kleine stukjes en bak die in olijfolie aan met ui en knof

Giet er visbouillon bij en witte wijn

Laat lang trekken op laag vuur

Kook in, en proef op p/z

Maak een gebonden saus met de ongezeefde bouillon

(Roer doperwten door de saus en serveer met (liefst gekookte) heek of kabeljauw)



Lychee jam
In het begin is het pellen een crime, en ook het ontpitten
Maar snel vind je la methode (anders dan van Descartes)
(Ik heb ooit een week in Descartes gezeten; ze hebben er een gek, enorm lekker eten en enorm veel prehistorische pijlpunten en bijlen en zo)
(En een leraar Duits die bijverdiende met oud ijzer)
("Kennen sie Unica Zürn?" -"Ich lese keine Frauen")


Caribische tomatensaus


Bak in wat pindaolie (of palmvet) ui en knof

Voeg stukjes groene paprika toe, roer even om op hoog vuur, zet het vuur laag en kruid met p/z, cayennepeper, laurier, koenjit en zoet paprikapoeder

Laat even staan, af en toe omroerend

Doe er geprakte tomaten bij en wat witte wijn
Laat inkoken

Serveer met kreeft of zo




Kaassaus met Boursin


Maak van bloem en boter een roux, en kruid die met laurier, nootmuskaat, kruidnagel, tijm en p/z

Maak er met warme bouillon en daarna met droge witte wijn een niet te dikke saus van

Werk geraspte kaas door de saus, bijvoorbeeld Leerdammer, en los er dan flink Boursin in op

Laat een tijdje pruttelen en verwijder de laurier

Eet bij, tsja, bij pasta? kriel? koolvis? entrecôte? stokbrood?






O ja!

"U bent een fan van Formule 1.
Kijkt u ook wel eens naar Formule E en wat vindt u ervan?"

-"Nee! Nooit! Dat ken u beter aan Paul Lozeluller vrage!"