woensdag 6 februari 2019

Het lekkerste met (15)



Vandaag foto's van Dadar isi
Heeft niks met mais van doen
Hier: tofu met ei prakken


Het lekkerste met mais


Zie de eerste aflevering van deze fantastische serie, 30 keer zo interessant als alle boeken van Yvet Retteketet bij mekaar, en 300 keer zo interessant als alle boeken van Otto Kleynejan bij mekaar, hier (alle links hier openen in een nieuw venster)


We hebben gestoofd, gegrild, gekookt, gebakken, gefrituurd. gestoomd, gebraden, maar natuurlijk springt er niet altijd een gerecht uit

Bijvoorbeeld gefrituurde mais ken ik al helemaal niet



Eerst even voor de zekerheid de twee basistechnieken



Mais-kolven

Verwijder draden en bladeren.

Kook in ongezouten water tot de korrels gaar zijn (oudere kolven koken in half water half melk)

Bestrooi met zout en serveer met gesmolten boter



Mais van de barbecue


Leg maiskolven met blad en al een kwartiertje in koud water

Wikkel wat ijzerdraad of knoop keukentouw rond de kolven zodat de bladeren er strak tegenaan blijven zitten

Op de BBQ



Omelet van bakken, of uhh pannenkoek


Mais-amandelkoekjes

Mexico


Maismeel is ook mais


Meng 200 gram gemalen amandelen met 100 gram "rood maismeel", iets zout en 150 gram fijne kristalsuiker

Rood maismeel is geel; volkoren maismeel

We hebben het niet over Mais gries (polenta) of over behandeld meel, Masa harina

Rood maismeel is heel mooi om mee te binden
Kan je gewoon zo in een soep of een saus flikkeren

Werk er zoveel yoghurt en melk door (twee op een) totdat je een dik deeg hebt

Meng er 50 gram boter door, citroenrasp en kaneel
Klop het mengsel stevig door

Vorm platte koekjes, leg die op een beboterde plaat en bak ze op 160 graden een klein half uur



Kriel bakken


Perkedel met maïs en krab

Perkedel djagoeng kepiting



Perkedel: frikadel
De F en de V kunnen ze niet uitspreken
Ik ben Tuan Pantil

Kook maïskolven en schrap ze af

Snij sjalot en knof, en breek kemiri (zelfde volume als de knof) tot kleine stukjes

Bak dit

Roer er heel fijn gesneden prei door en idem selderijblad (geen stengels) en bak even

Meng er ook kokos door, bijvoorbeeld kleine stukjes verse kokos, of geraspte kokos

Doe er de maís door; op één maïskolf gaat er een ei door en 50 gram gekookte krab

Klop er per ei een eetlepel rijstebloem door (gewone rijstebloem, niet van kleefrijst)

Maak vrij platte hamburgers (voeg eventueel bloem toe als dat nog net niet lukt) en bak ze mooi bruin in (niet te hete, nooit!) palmolie



Ik maak de prei ernaast
Eigenlijk hoor je de omelet ermee te vullen
(Ik gebruik geen groene prei hoor; dat is de foto)


Mais-fusilli met doperwten en Parmezaan


Bak in olijfolie ui en knof

Kruid met iets komijn, wat versgemalen korianderzaad, laurier, iets kruidnagel, iets foelie en eventueel flink gedroogde gebroken rode pepertjes (of zie de laatste regel)

Voeg witte wijn en bouillon toe, breng aan de kook met wat groene kruiden erbij, laat inkoken

Kook de fusilli

Warm doperwten op in de ingekookte saus, roer er de uitgelekte fusilli doorheen, doe alles in een ovenschaal en gratineer snel

Serveer met Parmezaan en eventueel Pesto calabrese, Pesto piccante



Zie de volgende aflevering hier





O ja!

Nieuwslezer vandaag

"Deze medicijnen zijn levensbedreigend voor de patiënt"

Bedoeld is: als deze medicijnen er door de Brexit niet meer zijn dan...



O ja!

Zou die Joran van Klaveren z'n lul hebben laten bijpunten?