Vandaag foto's van Dadar isi
Heeft niks met mais van doen
Heeft niks met mais van doen
Hier: tofu met ei prakken
Het lekkerste met mais
Zie de eerste aflevering van deze fantastische serie, 30 keer zo interessant als alle boeken van Yvet Retteketet bij mekaar, en 300 keer zo interessant als alle boeken van Otto Kleynejan bij mekaar, hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
We hebben gestoofd, gegrild, gekookt, gebakken, gefrituurd. gestoomd, gebraden, maar natuurlijk springt er niet altijd een gerecht uit
Bijvoorbeeld gefrituurde mais ken ik al helemaal niet
Eerst even voor de zekerheid de twee basistechnieken
Mais-kolven
Verwijder draden en bladeren.
Kook in ongezouten water tot de korrels gaar zijn (oudere kolven koken in half water half melk)
Bestrooi met zout en serveer met gesmolten boter
Mais van de barbecue
Leg maiskolven met blad en al een kwartiertje in koud water
Wikkel wat ijzerdraad of knoop keukentouw rond de kolven zodat de bladeren er strak tegenaan blijven zitten
Op de BBQ
Omelet van bakken, of uhh pannenkoek
Mais-amandelkoekjes
Mexico
Maismeel is ook mais
Meng 200 gram gemalen amandelen met 100 gram "rood maismeel", iets zout en 150 gram fijne kristalsuiker
Rood maismeel is geel; volkoren maismeel
We hebben het niet over Mais gries (polenta) of over behandeld meel, Masa harina
Rood maismeel is heel mooi om mee te binden
Kan je gewoon zo in een soep of een saus flikkeren
Werk er zoveel yoghurt en melk door (twee op een) totdat je een dik deeg hebt
Meng er 50 gram boter door, citroenrasp en kaneel
Klop het mengsel stevig door
Vorm platte koekjes, leg die op een beboterde plaat en bak ze op 160 graden een klein half uur
Kriel bakken
Perkedel met maïs en krab
Perkedel djagoeng kepiting
Perkedel: frikadel
De F en de V kunnen ze niet uitspreken
Ik ben Tuan Pantil
Kook maïskolven en schrap ze af
Snij sjalot en knof, en breek kemiri (zelfde volume als de knof) tot kleine stukjes
Bak dit
Roer er heel fijn gesneden prei door en idem selderijblad (geen stengels) en bak even
Meng er ook kokos door, bijvoorbeeld kleine stukjes verse kokos, of geraspte kokos
Doe er de maís door; op één maïskolf gaat er een ei door en 50 gram gekookte krab
Klop er per ei een eetlepel rijstebloem door (gewone rijstebloem, niet van kleefrijst)
Maak vrij platte hamburgers (voeg eventueel bloem toe als dat nog net niet lukt) en bak ze mooi bruin in (niet te hete, nooit!) palmolie
Ik maak de prei ernaast
Eigenlijk hoor je de omelet ermee te vullen
(Ik gebruik geen groene prei hoor; dat is de foto)
Mais-fusilli met doperwten en Parmezaan
Bak in olijfolie ui en knof
Kruid met iets komijn, wat versgemalen korianderzaad, laurier, iets kruidnagel, iets foelie en eventueel flink gedroogde gebroken rode pepertjes (of zie de laatste regel)
Voeg witte wijn en bouillon toe, breng aan de kook met wat groene kruiden erbij, laat inkoken
Kook de fusilli
Warm doperwten op in de ingekookte saus, roer er de uitgelekte fusilli doorheen, doe alles in een ovenschaal en gratineer snel
Serveer met Parmezaan en eventueel Pesto calabrese, Pesto piccante
Zie de volgende aflevering hier
O ja!
Nieuwslezer vandaag
"Deze medicijnen zijn levensbedreigend voor de patiënt"
Bedoeld is: als deze medicijnen er door de Brexit niet meer zijn dan...
O ja!
Zou die Joran van Klaveren z'n lul hebben laten bijpunten?