Dit was de post van gisteren
Deze is dus de vijfduizendste!
"Wie doet mij dit nu na, ja, wie doet mij dit nu na!"
Welke shanty is dat ook weer...
Welke shanty is dat ook weer...
Vandaag weer sauzen
Zie aflevering 1 hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Tomatensaus met crème fraîche
Maak een mooie goed dikke tomatensaus
Werk er stukjes droge zwarte olijf door en kappertjes
Breng de saus op de juiste dikte met Crème fraîche
Serveer bij pasta, vis, vlees...
Gisteren maakte ik een blanquette, maar zonder kip of kalfs
Wel champignons
En ik maakte die af met Crème fraîche ipv volle melk of room
Heerlijk!
(Bij Quenelles de poulet)
Wat lees ik deze dagen?
Cidersaus met vijgen
Bak in iets olijfolie wat fijngesnipperde ui en knof kort aan op niet te hoog vuur
Kruid op laag vuur met zout, zwarte peper, geroosterde Szechuan peper (verwijder de langere steeltjes), piment, geel mosterdzaad (beide gebroken) iets kruidnagel en iets foelie
Giet er flink droge cider bij, laat aan de kook komen en laat dan op laag vuur trekken met stukjes gedroogde vijg
Laat, na 20 minuten sudderen, fors inkoken met flink kippen- of kalfsbouillon
Proef op p/z, en of er misschien wat appel-azijn door kan
Zeef, en pocheer er op laag vuur halve verse vijgen in
Serveer bij gebraden vlees (paardenbief!)
(Gebruik eventueel de jus van het vlees in de plaats van de bouillon)
(Maak met half Gewurztraminer en half bouillon en zonder azijn, en serveer bij Struisvogelbief)
Dat las ik al bij m'n opa
Nou ja, plaatjes kijken dan
Saus voor bij kibbeling en lekkerbekjes en zo
(Wel eens echte kibbeling gegeten? Van kabeljauw"wang")
Maak of koop yogonaise
Desondanks de yogo nog wat yoghurt erdoor als je het koopt
Daarnaast forsch rode pesto, scheut medium, fijngewreven komijnzaad (steeds direct na fijnwrijven er doorheen roeren), wat gebroken bruin mosterdzaad
Is indirect gebaseerd op mijn standaard slasaus van mayo, yoghurt, medium, komijnzaad, Tabasco, Worcestershire, selderijzout. Maar die laatste drie ingrediënten zijn hier volledig overbodig
Schitterend
Dat ze willen dat dat meisjesmuisje (Seidenpfote) opgroeiend haar moeder gaat helpen en zo
En dat die muizenjongen (Löwenzahn) wilde spelletjes gaat doen
Maar dat pakt omgekeerd uit
Pindasaus
Sos katjang
In een blender ui en knof mengen
Eventueel goela djawa erbij om het zoeter te maken
Eventueel kruiden mee-blenden (komijn, koriander, kentjoer...) en/of trassi (trassi oedang gebruiken, geen trassi goreng want die is al gebakken) en idem verse gember en/of laos
Het mengsel omroerend in arachide-olie aanfruiten met wat daoen salam en eventueel met een enkel blaadje daoen djeroek poeroet
Om het pikant te maken sambal meefruiten
Op laag vuur gemalen of gestampte pinda's (of uit de blender), of pindakaas erin en goed mengen
Eventueel verdunnen met (kokos)melk, nooit met water
De saus is een emulsie, net als melk
Dat het wel kan met gekocht spul bewijst dat daar chemiek in zit
Wat santen (kokosboter) erin oplossen is uberhaupt een goed idee
Op smaak brengen met ketjap manis, eventueel wat ketjap asin, en eventueel asem-water om het meer zoetzuur te maken
Eventueel grof gehakte zoute pinda`s toevoegen
Cumberland sauce
Engeland
Maak met een zesteur kleine stripjes van de schil (zonder het wit natuurlijk) van een citroen en een Sevilla, een bittere sinaasappel, beide onbespoten
Blancheer ze vijf minuten, giet af en spoel ze koud
Doe het sap van een halve citroen en een hele sinaasappel in een kleine sauspan
Voeg toe: een theelepel suiker, 85 cc. volle rode port (niks subtiels), twee soeplepels rode bessengelei en een soeplepel water
Breng bijna aan de kook en roer tot de gelei helemaal is opgelost (soms moet er nog gezeefd worden)
Laat op laag vuur vijf minuten doorkoken
Bind eventueel met maizena en laat goed roerend langzaam aan de kook komen en dik worden
Werk er twee theelepels gembersiroop door, een afgestreken theelepel gemberpoeder en een afgestreken theelepel mosterdpoeder (bij voorkeur Colman's)
Haal van het vuur en laat afkoelen, met de schil-stripjes er in
Bij hert, warme gekookte ham en lamsvlees
Zie de volgende aflevering van deze fraaie serie hier