zondag 17 september 2017

Aardappelen!




Kriel

Met gesauteerde gerookte zalm en worteltjes


Kook de kriel niet al te gaar in lamsbouillon (gewoon een blokje in de Turkse winkel halen)

Worteltjes idem maar wel zo goed als gaar

Flink boter, ui, knof, gebroken zwarte peper...

Bloem...
Het kookwater, wat melk, wat witte wijn...

Proef op zout

Kriel bakken

Worteltjes in de saus

Zalm sauteren (een pak in stukken snijden zonder de plakken van elkaar te halen)




Ovenaardappelen

Met Cantal, Schabzieger en zoete ui


Stoof de ui in fijne ringen lang in boter op laag vuur

Als ze iets zacht beginnen te worden wat witte wijn en knof erbij
Heel laag vuur, deksel

Aardappelstukken door olijfolie halen en in de oven driekwart gaar braden

P/z over de aardappelen, de ui erover, weer iets p/z

Cantal erover raspen en ook Schabzieger (die groene Zwitserse kaas maar dan aan het stuk)

Oven




Friet

Met lapje van de dikke lende, en rabarbercompôte

Dat lapje heet ook wel heuplapje


Maak rabarbercompôte en koel goed

Boter, heel fijn gesneden witte ui...

Wat knof, wat Koreaanse rode peper (of niet te scherpe cayennepeper), laag vuur, deksel...

Wat madera erbij en wat kippenbouillon, deksel...

Bak friet, bak bief, laat uien wat inkoken

Met mayo, pickles (Belse piccalilly), uien en de rabarber

Vlees had drie weken gehangen
Prachtige notige smaak




Gebakken aardappelen

Met eendepoot en oventomaat


Hoe je die eendenpoot klaarmaakt, dat staat hier (alle links hier in een nieuw venster), en als je onderaan op Volgende aflevering klikt, dan krijg je ook het vervolg van die poot

Hoe je gebakken aardappelen maakt, dat hoef ik niet te vertellen
Ik heb ze zachtjes in eendenvet gesudderd

Tomates provençale
Kapje eraf, rondom (ook snijvlak) inwrijven met notenolie
Bestrooien met rozemarijn, selderijzout en versgemalen zwarte peper

Oven




Rauw gebakken kriel

Met gepocheerde zalm en doperwtensaus

Pocheer een moot zalm in kippenbouillon

Bak kriel langzaam lang in boter
Draai ze regelmatig, met witte kanten naar beneden

Boter, sjalot, knof, versgemalen witte peper...

De bouillon (houd een deel apart)...
Wat witte wijn, wat room, wat munt...
P/z

Gaar diepvries doperwten in de saus
Warm de zalm in de achtergehouden bouillon

Ik had het al eens gemaakt, en achteraf dacht ik Met munt
Dus