vrijdag 15 september 2017

Gehakt (4)Paprika bakken met ui, knof en rawit...Eerste aflevering van deze serie zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Onderaan op elke aflevering een link naar de volgende

Als je Yvet Retteketet vermenigvuldigt met Janneke Vreugdeloos en dat dan verheft in de macht van Otto Kleynejan, dan is dit hier nog steeds 100 keer interessanter, verdomdRijst met gehakt en rozijnen

Peru


Arroz limeño
Rijst uit Lima


Week rozijnen in hete thee

Bak het gehakt rul met ui, knof, cayennepeper, komijn, oregano en zout

Kook rijst

Meng de uitgelekte rozijnen door het gehakt

In een ingevette ovenschaal een laag gekookte rijst, een laag vlees, rijst, vlees en rijst

Goed aandrukken, bakvocht erover en in de oven een korst erop bakken


Een bekende van me had in ene uit het niets een Peruaanse bedgenote
Ik zeg Kookt ze wel eens Arroz limeño?
Ja zegt ie...
En na even stilte zegt ie Zowat dagelijks...AH
Uitstekend!
Ook de manier van portioneren
Uhh, leefomstandigheden die het vlees botermals maken?
Lazer op en ga tegen je Zaanse dominee kwaken!Bal Bali Tout Court


Serveer een gehaktbal met sambal en ketjap ernaast, zó dat je dat spul kan mengen naar believen.Po ku
Een Chinese variant van de Shiitake
Deze uit blikRijst met gehakt en bananen

VenezuelaKook rijst

Rundergehakt rul bakken met wat ui en knof

Kruiden met oregano, komijn, cayennepeper en zout (een soortgelijk mengsel als chili-poeder; dat vergat ik bij het eerste recept te vermelden).

Flink niet te pikante kerrie erdoor (ik gebruikte Kerrie djawa van Conimex), even roerend aanbakken, en dan op laag vuur stukjes niet al te rijpe banaan erin opwarmen (eventueel: rijpe bakbanaan)

Meng alles door elkaar (maar gebruik niet teveel bakvet) en zet eventueel even in de oven


Een meisje van 9 nu kookt al regelmatig voor de hele familie sinds ze vijf jaar en een maand is
Dit is het eerste wat ze toen maakte
Alleen de rijst mocht ze niet afgieten
Het recept had ik wat aangepast
"oregano en zout"
Ze zei "Ik heb er ook wat komijn doorgedaan"
Kijk, dat is kunnen koken, SnuiversRisotto milanese met forsch saffraan
Met Vialone nano
Ach ach ach ach ach...
Dat heeft zelfs die Florine Boesjes nog nooit zo lekker gegeten...
(Die met die suffe smile)


Dat was het wat gehakt betreft.

Kort maar krachtig.


Maar: ik had iemand nog het verhaal van de Golem beloofd.
Dank Wiki!


Een oude Joodse man, Rabbi Löw, die in Praag leefde, was erg meelevend met de mensen die elke dag erg hard moesten werken. Vooral dat die mensen zo weinig betaald kregen bedroefde hem. Als de harde werkers thuis kwamen, moesten ze ook nog hard werken om het huishouden te doen. Ook de kinderen werden daarbij ingeschakeld, om hout te hakken, het huis te vegen en hun bed op te maken. Daar kwam nog bij dat de arme Joden slecht werden behandeld. Het was gevaarlijk voor hen om 's avonds laat de straat op te gaan. Rabbi Löw wilde daar iets aan doen. Hij herinnerde zich een oud verhaal, over de Golem, een dienaar die gemaakt kon worden uit een homp klei.

Rabbi Löw vond het een goed idee om zo een dienaar te maken, en hij ging langs de deuren om raad te vragen. Hij vroeg het aan alle grote denkers die hij kende. Op een avond las hij in de Kabbala en leerde hoe hij een Golem moest maken. Het boek zei namelijk: "Een Golem moet worden gemaakt uit de kleverige klei van de oever van de Moldau. Maak het gezicht, de handen en de voeten van klei. Rol het op zijn rug en loop zeven keer om de vorm heem. En terwijl je dat doet, roep je: "Shanti, Shanti, Dahat, Dahat!". "

Rabbi Löw vroeg drie helpers mee naar de rivier, en ze vonden daar de kleverige klei. Van klei met vodden maakten ze het hoofd, en de ledematen voor het lichaam van de Golem. Toen liepen ze eromheen en riepen wat de Kabbala had gezegd. De klei begon te gloeien. Daarna werd het bedekt met lang haar. De vingers kregen nagels. "Sta op en loop als een mens", riep Rabbi Löw. Dat deed de Golem en de helpers kleedden hem aan als een dienaar. De Rabbi vroeg aan de Golem, "Hoor je me en versta je mij?". De Golem knikte van ja. Aan de rand van Praag gaf de Rabbi de Golem opdracht om al zijn mensen te helpen en te beschermen. De Golem knikte van ja.

Rabbi Löw bedacht een truc om de Golem te laten werken en om hem weer te stoppen. 's Avonds stopte de rabbi een stukje papier in zijn mond waarop hij schreef wat de Golem moest doen. Hij gaf de Golem verder opdracht om 's ochtends te stoppen met werken en de hele dag te slapen als de Rabbi het papiertje uit zijn mond had gehaald. De Golem maakte de Sjoel schoon. De Golem maakte soms de huizen schoon. Hij hield de orde 's nachts, zodat de mensen niet meer bang waren.

De rabbi vond dat de Golem menselijker moest worden en leerde hem brood eten. Maar de Golem dacht dat alles gegeten kon worden. Op een dag at hij stenen. Rabbi Löw probeerde de Golem veel meer te leren en vertelde de Golem belangrijke dingen. Maar de Golem leerde niet vanzelf zoals een kind. Een vriend van Rabbi Löw, Simon, had het idee om de Golem te leren lezen, zodat hij zelf alles kon leren. De Golem leerde zoveel, dat hij zelf ook een mens wilde worden. Hij wilde ook plezier hebben en kunnen lachen. Hij zag de kinderen spelen en lachen, en wilde zijn zoals de kinderen, maar dat kon natuurlijk niet. Toen werd de Golem erg boos. Hij rende het huis van Rabbi Löw uit, schreeuwde tegen de mensen en begon met stenen te gooien en dingen te vernielen. De mensen werden bang en probeerden de Golem te vangen. Maar de Golem kon erg hard rennen. Hij rende weg, en nooit heeft iemand hem weer gezien.Roti