zaterdag 2 september 2017

Gekookt




Courget met olijven

Bolivia


Kapje, uithollen met theelepeltje

Droogdeppen, notenolie (ook de buitenkant en het kapje)

Ñora (half pikant paprikapoeder), heel goed in vergiet droog geschudde ontpitte groene olijven, geraspte Gruyére

Oven, 160°, tot je voelt dat de courget wat zacht begint te worden
Kapje ernaast, snijvlak naar boven, drie minuten

Kapje erop en serveren




Rode jalapeño op pekel


Snijden, in pot, water tot bedekt, water afgieten in een maatbeker

Omrekenen hoeveel zout erbij moet: 60 gram/liter

Dat zout over de pepers en het water terug

Elk uur omschudden als het zout niet meteen is opgelost

Na 24 uur de helft van de pekel in een kommetje gieten (in een kommetje, voor als je teveel afgiet)

Aanvullen met witte wijnazijn

Twee weken laten staan

Waanzinnig lekker op gerookte kip

Vind je het te scherp: pepers na het snijden blancheren en weer koudspoelen




Sorbetijs van rode druiven en limoen

Waterijs dus

Ik zeg het maar even, want er zijn gebieden in Nederland waar sorbet een ijscoupe betekent


600 ml druivensap

150 daarvan langzaam warm laten worden met 100 gr kristalsuiker
Roerend oplossen

Dit bij de rest van het sap

Goed koelen

IJsmachine, en na 10 minuten wat limoensap erbij, na twee minuten proeven enzovoorts

Kan met elk soort sap




Jam van Betuwse pruimen

Dat zijn die grote donkerblauwe die groen van binnen zijn


Grove stukken, pit weg

1/3 van het gewicht aan gele basterdsuiker erover

Omroeren, koel zetten (niet koud), elk uur omroeren

Na een uur of vier het spul een nacht laten staan

Jam van koken op een plaatje
Heel langzaam, en af en toe roeren en in ene zie je dat het goed is (duurt even)




Jam van Reine Claude


Precies zoals hierboven

En zo doe je het met al het fruit

Geen pectine? (watermeloen, meloen, druiven...)
Goudrenet erbij (al meteen bij het snijden en op suiker zetten) of geleisuiker gebruiken of pectine toevoegen




Gevulde rode jalapeños


Kapje eraf
Uithalen met een heel slank fileermesje (zoals voor riviervis)

Zaadjes eruit kloppen, controleren op achtergebleven zaadlijsten

Goed blancheren in kippenbouillon (deze bouillon voor een pikant gerecht gebruiken!)
Koud spoelen

Met opening naar beneden laten uitlekken

Vullen met HOH waardoorheen enkel zout
Steeds kleine beetjes met je pink, zodat er geen luchtbellen ontstaan

Opening dichtschroeien in een heet pannetje (pepers in je vingers houden dus)

Ovenschotel, flink olijfolie (is later uitstekend te gebruiken), pepers erdoor husselen, oven

God wat lekker als tapa...




Superroomijs met Liquore Strega


Ik ben met dat Clotted cream icecream een hele proeverij begonnen waarover later meer

Gisteren met Strega, vandaag met Patxaran...

Alles heerlijk

Met Crème de menthe zag het er niet uit, bordelig, maar heerlijk dat het was...

Met Strega is het wel heel erg speciaal...





Hahahahahahahaha!!!

Zie Fokke en Sukke hier (alle links hier in een nieuw venster)