maandag 3 april 2017

Zoutevis





Klipvis, Bacalao, Bakkeljauw



Klipvis op de manier van Oporto

In Nederland te koop bij de Surinaamse toko

Stokvis wordt gedroogd, klipvis gezouten.



Koop het nooit voorgeweekt.
24 uur weken in ongezouten water.
Water af en toe verversen en dat niet meer doen als het nog net lichtzout smaakt.
Wel door laten weken dan.
Koken in het weekwater; hoe lang dat hangt af van hoe oud de vis is; breek er af en toe een stukje af en als dat nog net iets beet heeft is de vis goed. Iig vrij kort.

Ondertussen krieltjes bijna gaar koken, of stukken aardappel (in dat geval in kokend water gooien), en een paar eieren hard koken.

Vis afgieten en laten afkoelen.

Vellen en graten verwijderen en een bak water klaar hebben staan want het plakt ontzettend.

In flink olijfolie flink ui en knof bakken met wat zout.
Vis kort meebakken en idem, daarna en op laag vuur, flink pikant gerookt paprikapoeder.

De aardappel, halve eieren en kleine tomaten in een ovenschaal leggen, met flink gehakte peterselie en droge zwarte olijven. Olijfolie erover en omhusselen.
Eventueel ook door olijfolie gehusselde champignons erbij.
Het vismengsel erover en bakken in de oven op ongeveer 170 graden.




Klipvisje Oorlog

Een van de "Oorlogsgerechten" (zware hap) aan de overkant van Porto, daar waar al die port-huizen staan

Vila Nova da Gaia


Mooie forse moot klipvis met daarin een fikse plak rauwe ham.

Touwtje er om heen.

Koken

Gekookte aardappelen erbij en olijfolie met daarin ui en knof gebakken




Stokvis

Daarmee kan het allemaal ook prima, maar van de prijs krijg je een hartstilstand

Met enig gemarchandeer kost een vier-persoons visje € 25,- op de markt

Weken in water met wat zout; verder als klipvis

Lekker met mosterdsaus





Brandade de morue

Franse prut van zoutevis



Week de zoutevis.

Ververs het week water telkens na een halve dag, totdat het zo smaakt dat je denkt "Mooi van zout".

Giet af, en kook in het weekwater aardappelen. Prak de aardappelen grof.

Ontdoe de klipvis van graten en vellen, en trek in kleine stukjes.
Werk door de aardappel.
Werk er ook geprakte knof door en gehakte peterselie.

Werk er heftig roerend goede olijfolie door tot je een smeuïge massa hebt.

Proef op p/z.

Zet een kwartier in de oven op 180° en dan nog even onder de gril.




Soep van klipvis met prei

Porrusalda

Baskenland



Week klipvis; bewaar het weekwater. Dat is het laatste weekwater, de laatste verversing, dus dat is niet te zout.

Kook de vis kort met laurier.

Giet af, verwijder vellen en graten en breek in stukjes.

Bak in olijfolie met wat boter erbij blokjes rauwe aardappel rondom aan, eventueel met stukken wortel.
Voeg flink prei toe, bak kort aan, doe de vis erbij, roer even om op half-hoog vuur en voeg dan het weekwater toe.

Kruid met Espelette peper.

Breng aan de kook en laat een uur op laag vuur en met een deksel op de pan stoven.

Proef op zout.




Zie de volgende aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster)

Maar eerst nog een keer de kloten van Kleynejan schroeien!!

Hij moet wakkergetrapt worden! Al twee dagen geen spambezoek van hem gehad!!