zondag 9 april 2017

Aardappelen





Ovenaardappelen, kriel, friet, puree



Ovenaardappelen

Met Langres en zoete ui


Een soort Tartiflette

Aardappelen ± koken

Rookspekjes aanbakken
Uien erbij in zeer fijne halve ringen en lang zacht stoven met boter en wat knof
Doorstoven met een scheut rosé en wat paddobouillon (ik gebruikte Steinpilz-Hefebrühe, eco-winkel)

Ovenschotel vetten, schijven aardappel, oven, peper, ui, aardappel, oven, peper, plakken Langres, oven

Ik heb nou alle kazen gehad waarmee je zoiets moet maken
Allemaal heel erg rijp
Reblochon, Herve, Munster, Maroilles, Harzer...

Rest er nog een: mooi sterke Deense Tilsit

Ik zat te denken om die Tilsit de laatste vijf minuten in de oven te toppen met witte ui, ff door de olijfolie gehaald
Als contrast naast die zoete ui...




Kriel

Met zuurkool en Frankfurters


Kippenvet, ui, knof...

Zuurkool erin aanbakken en met twee vorken uit mekaar trekken

Karwij (fijngewreven), jeneverbessen (geplet), witte peperbolletjes (heel), laurier en gerookt zoet paprikapoeder erbij (er gaat niets boven La Dalia)

De boden van een stoofpan bedekken met speklappen zonder zwoerd
Zuurkool erop
Kippenbouillon erover en een scheut Fino
Heel lang heel zachtjes stoven; nooit roeren

Kriel erop en garen

Frankfurters (neem echt goede!) erop warmen...

Serveer met scherpe mosterd (ik maakte Colman's)




Friet

Met Gammon and Bangers en met doperwten


Ook hier zoete ui stoven met knof, boter, maar nu met later witte Côtes du Rhône

Bacon en worstjes bakken, worstjes uit de pan, bacon laten voortsudderen

Friet voorbakken in Blanc de bœuf

Doperwtjes koken en bij de ui met het baconvet

Worstjes daarop warmen

Friet afbakken

Serveer met goede mayo, goede piccalilly (Mrs. Darlington's), en de klassieke mosterd die hierbij hoort, Tracklements

(Eigenlijk moet het met van die grote gifgroene doperwten...)




Aardappelpuree

Met zoutevis en bleekselderij


Ik heb het recept voor zoutevisburgers (alla tunaburgers) van Fanny Farmer gevolgd min of meer, maar één grote bak gemaakt
En de olijven erbij verzonnen

Week zoutevis, proef het water, ververs?
Niet helemaal zoutloos laten worden!

Aardappelen koken, puree van maken met witte peper, nootmuskaat, volle melk en boter

Vis in schoon water kort koken
Afgieten, koelen, uit elkaar peuteren en vellen en graat weg

Olijfolie, flink ui, knof, gedroogd rood pepertje...

De helft in een andere pan, met stukjes bleekselderij en wat witte wijn en bouillon
Bleekselderij bijna gaarkoken

Bij de andere helft de vis en flink peterselie
Bakken
Wat koelen

Meng vis, stukken zwarte olijf (droge soort) en de puree

Vette ovenschotel, stamp, gesmolten boter, paneermeel, oven

Serveer de bleekselderij ernaast

Kookvocht versauzen




Gekookte aardappelen

Met forel en verse zilveruitjes


Boter, soepgroenten (prei, wortel, selderijblad, peterseli, ui, knof)...
Zilveruitjes meebakken...

Visfond erbij, Muscadet, z/p, tijm, saffraan...

Rode "peperbolletjes" erbij en ietsje gekneusd venkelzaad...
Proef

Kook er de aardappelen in
Eruit, samen met de uitjes

Pocheer er de forellen in

Bak de kriel lichtjes in boter

Forel eruit, uitjes erin warmen, eruit, gezeefd inkoken met room





Hahahahahaha!

Ik sprak een ouwe vriend, we haalden herinneringen op, ik zei Weet je dat nog, van je zoontje, toen ie 12 was, met zijn nichtje van 11?

Kwamen ze er achter dat die lagen te wippen

"Hoezo mag dat niet? Dat doen we altijd!"