vrijdag 21 april 2017

Vijf lente-gerechten



De bakkerij waar ik boven woon weer eens


Spread van artisjokken met garnalen


Hak gekookte gepelde garnalen en idem goed uitgelekte artisjokharten (gewichtsverhouding ongeveer twee op drie, de artisjokken uitgelekt) en meng.

Maak aan met mayonaise, vers geraspte Parmezaanse kaas, p/z, geraspte citroenschil en eventueel Tabasco.

Doe in een ovenschaal (zo klein mogelijk) en bak 10 minuten op 200 graden, of korter als het mengsel al eerder goed kookt.

Serveer met stokbrood.




Fricassée voor in bouillon

Zelfs in Frankrijk lees je dikwijls fricassé maar dat is toch echt fout


Maak een mooie bouillon, wat voor soort dan ook.

Sauteer verse of gekookte groenten in boter, een half uur voordat je de soep opdient.
Begin met sjalot en knoflook.

Roer er bloem door, laat iets bruinen, roer er wat bouillon door en doe het geheel in de soep.

Groenten: meiknol, wortel, ui, tomaat, prei...



Brioche-brood


Kreeft met Caribische saus


Pel een kreeftstaart, snij het vlees in moten en bak die op half-hoog vuur gaar in olijfolie.

Serveer met Caribische tomatensaus



Caribische tomatensaus 


Bak in wat pindaolie (of palmvet) ui en knof.
Voeg stukjes groene paprika toe, roer even om op hoog vuur, zet het vuur laag en kruid met z/p, eventueel ook cayennepeper, laurier, koenjit en zoet paprikapoeder.
Laat even staan, af en toe omroerend.

Doe er geprakte tomaten bij en wat witte wijn.
Laat inkoken.



De stadia van lasagneproductie
Links naar rechts, boven naar onder
Laatste rij ontbreekt
Als onderste maar met Béchamel erop


Tournedos Rossini


Ik weet niet waarom, maar dat vind ik echt iets om in het voorjaar te eten


Bak sneetjes oud witbrood, bijgesneden tot de vorm van de tournedos, in boter bruin. Houd ze warm.

Bak de tournedos bruin in een andere pan in hete boter.
Flambeer ze met voorverwarmde cognac.

Leg het brood op warme borden, leg er de tournedos op en houd warm (bijvoorbeeld in de oven).

Maak de aanbaksels in de pan waarin de tournedos zijn gebakken op hoog vuur los met madera.
Voeg room toe en laat, continue kloppend met een garde, inkoken.
Z/p.

Leg op elke tournedos een plak foie gras (paté of gebakken) en daarop een schijfje truffel.

Giet de saus op de borden.




Varkensvlees uit Jamaica


Bak varkensvlees van de schouder bruin in kokosvet en op hoog vuur.

Bak op iets lager vuur geplette knof mee.

Giet er bruine rum bij en zet het vuur laag.
Schraap de aanbaksels los.

Kruid met tijm, Madame Jeanette, zout en gebroken piment.
Laat vijf minuten op middenhoog vuur staan en roer regelmatig om.

Voeg voldoende kokosmelk toe om het vlees in gaar te stoven en ook limoensap naar smaak.
Breng aan de kook en laat op laag vuur en met een deksel op de pan gaarstoven.
Voeg eventueel wat bouillon toe.

Serveer met rijst, en met bakbanaan of zoete aardappel of taro.