Het maken van een tresse, vlecht
Mijn drie favoriete Indonesische gerechten
Naar aanleiding van die Babi rietja van gisteren
Een diner'tje
Sop lontong
Kook lontong.
Maak mooie kippenbouillon. Hou mooie stukken kip apart.
Bak in wat arachide-olie ui en knof aan, met gemberwortel en laos.
Bak flink gesneden kool mee (witte, Chinese, spits...).
Kruid met redelijk veel fijngesneden droge of verse kentjoer (dat móet!) en verder met kruidnagel, foelie en komijn.
Giet er de kippenbouillon over en voeg enkele blaadjes daoen salam toe.
Breng aan de kook en laat trekken tot de kool gaar is.
Warm lontongblokjes en de kip in de soep op.
Serveer met ketjap en sambal.
Babi rietja
Marineer speklappen in een mengsel van ketjap manis, ketjap asin, geperste knof, flink gehakte rode pepers, gember en Chinese rijstwijn of medium sherry.
Het moet niet teveel marinade zijn, maar juist genoeg om de lappen te coaten.
Schep regelmatig om en marineer enkele uren op een koele plek.
Bak stukken rode paprika kort in arachide-olie en haal uit de pan.
Bak de enigszins uitgelekte lappen aan in arachide-olie, met ui, knof en weer rode peper; kruid met komijn, koriander en wat cayennepeper.
Voeg wat ketjap manis toe, en ietsje ketjap asin en wat (liefst zwarte) Chinese rijstazijn.
Stoof gaar op laag vuur
Warm de paprika bij het vlees op serveer met rijst.
Roedjak manis
Een bijgerecht, maar een prima nagerecht
Manis, zoet, want je hebt ook een variant zonder fruit, meer groente en ook blokjes gefrituurde of gebakken tofu erdoor, Roedjak melayoe (Maleis)
Maak een marinade met ketjap manis, rijstwijn, iets ketjap asin, goela djawa, sambal oelek,
assem-water, petis oedang en gebakken trasi (vijzel de suiker en de trasi).
Assemwater: stukken assem (tamarindepulp) in heet water, af en toe prakken.
Zeef.
Marineer hierin een half uur stukjes appel, sinaasappel, banaan en komkommer.
Serveer direct.