zondag 23 april 2017

Zoet



Paasnestjes


Zoete omelet


Maak een schuimige omelet met suiker.
Klop daarvoor het eiwit half stijf, voeg suiker toe en klop het helemaal stijf.

Klop de eigelen fluweling met een scheutje room en wat zout, en spatel er het wit door.

Bak er een omelet van in een grote pan, dus zonder al te veel de struif onder de omelet te moeten laten lopen.

Serveer met vruchtensaus, gemaakt van gepureerde vruchtenconserven en wat Malaga.



Van die Amerikaanse appels op de markt


Zoete omelet uit de oven



Klop eigeel met suiker goed schuimig.
Klop eiwitten stijf en spatel voorzichtig door het eigeel; het moet geen volledig homogeen mengsel worden.

Bak de omelet een minuutje op vrij hoog vuur in een grote pan, die in de oven mag.

Zet ongeveer acht minuten in een oven op 180 graden.

Leg de omelet op een schotel, beleg een helft met warme vruchten-compôte waardoorheen warme vruchtensaus, sla dubbel en bestrooi met poedersuiker.

Met ook ijs erin en met slagroom en chocoladesaus erbij heb je Palačinka. Maak dan de vruchtenvulling minder sauzig.



Ga je ergens eten, neem je wat mee
Hoeft niet afgewerkt te zijn


Wentelteefjes, Spaans


Breng melk aan de kook met anijszaad, kaneel en suiker.

Giet over dikke sneden boerenbrood en laat die een kwartier staan.

Laat wat uitlekken, haal door losgeklopt ei en bak bruin in olijfolie.

Serveer met honing en noten.



Appel crumble
Ik vind het er niet goed uitzien


Tirami su

Trek mij omhoog (oftewel eet mij op)
Italië


Laat 250 cc. Marsala een kwartier op zeer laag vuur trekken met een gespleten vanille-stokje.
Haal het stokje eruit en laat de Marsala goed afkoelen.

Klop twee eiwitten met een eetlepel suiker stijf.
Meng met de Marsala.

Bedek de bodem van een schaal met lange vingers.
Besprenkel met een mengsel van koffie en Marsala.

Bestrijk met het marsala-eiwitmengsel.
Nieuwe laag lange vingers etc.

Bedek de bovenkant met Mascarpone en bestrooi met cacao.

Koel goed.




Soesjes voor zoete vulling


Tussen rechte haken: idem voor hartige vulling


Breng 200 cc water aan de kook met [flink] wat zout en 50 [100] gram zoete boter.
Voeg 100 gram bloem toe en klop met een stijve garde tot het deeg één klont geworden is.

Haal van het vuur en werk er beetje bij beetje vier [twee] losgeklopte eieren door.
Doorkneed het deeg minimaal 6 minuten.

Spuit er balletjes van op een ingevette bakplaat.
Zet ze een minuut of 20 in een oven op 200 graden; maak de oven niet open!
Zet de oven op 170 graden en laat de soesjes erin tot ze mooi luchtig zijn.

Laat ze koelen op een rooster.