donderdag 19 november 2015

Kookboeken



Lees ik nu
Best aardig


Van alles



Uit eten met de dames


Restaurant recensies van de dames reiziger, uit het AD

Ze bestreken enkel tenten waar ze goed hebben gegeten, en daar hebben ze gelijk in



Wat viel op?


Dat ze sateh kambing krijgen zoals het hoort en dat ze niet weten dat dat zo hoort

Dat gegrilde nori plakkerig is geworden; ook dat hoort zo

Gewürztraminer, daar heb je hem weer (in Wiki staan er twee fouten in... Gewürtztraminer...)
(O, ff verder schrijven ze zelf ook Gewürtztraminer)

"een fikse moot roggevleugel", dat bestaat niet, dat kan je niet dwars snijden

"Toe mogen we kiezen", goh!

Dat de rosé niet opgewassen is tegen "de malse hertenbiefstukjes die we kozen"
Wie neemt daar dan ook rosé bij...

"verse zeeëgel": dat kan moeilijk anders
"garnering van zeeëgel" huhh?

"barbarie van eendeborst": eendeborst van barbarie-eend, ja!



Van Holtkamp en Freud
"De meeste recepten zijn van Cees Holtkamp"
Hebben wij ff mazzel...
(Die Freud wil me niks verkopen, dus ik kreeg het niet;
€ 15,- kost het, maar ja, Marktplaats, € 2,-...¦¬]


Nog ideeën?


Pasta met spinazie en Taleggio

Kalfsoester met zachte blauwe-kaassaus
(Maar dan wel héél zacht...)

Kalfszwezerik met merguez



Nog niet gelezen


Rabarber, ragout en ratatouille


"De herkomst van culinaire termen"
Ene Spaargaren heeft het geschreven
De domste culinaire eikel tot nu toe

Een ongelofelijk dom boek, en trouwens het is ragoût


Armori; Armorica, ja!

Béchamel dat moet met kalfsvlees

Œufs chanoinesse met getruffeerde garnalenragoût, de kletsmajoor
Dat is met kastanjes en kaas

Madera komt uit Spanje...

Paté à choux, pate, ja!

Dejeuner is het breken van een "vaste periode", een vastenperiode, ja!

"Hanennieren", dat zijn kloten ja!

Papin, "de ontdekker van de stoom"

In de tsarenfamilie kwam een "besmettelijke ernstige ziekte" voor...

Picasso at tong bij die besnorde pot Toklas
Baars, ja!

Dat picknick (picnic, ja) uit het Frans komt want "niques zijn kleine dingen zonder waarde"
Niquer is neuken, ja!

Arrack: arak, ja!

Stanislas was geen koning van Lorraine, en dat verhaal van dat fietswiel heeft niks met die quiche te maken maar met Paris-Brest, zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Koningin Claude was "echtgenote van Françoise 1"

Sirloin heet in het Frans aloyau, God wat een zak...

"Duke (markies)"




Eten met de Oranjes


Een heel aardig boek, maar Scheepmaker schrijft dan ook niet slecht
Wel klets af en toe
De enige grote faux pas die ze heeft gemaakt is een boek samen met Mechanicus schrijven



Wat viel op?


Zalm is bij de eerste de beste supermarkt te koop
Jawel, maar wát voor zalm...

Hazelnoot-ijs
Amandel-ijs
Rotkrautknödel

Quenelles in water pocheren, sic!

Het Stroganoff recept is klets

Spaghetti alle (niet al) vongole

Mierikswortel door appelmoes, dat is geen Apfelkren, dat is voor mayonaise suédoise
Apfelkren is met room ook

Schildpadsoep wordt niet van levende schildpad gemaakt

Kwartel met het kopje er nog aan
Goh!

Snip werd niet "met darminhoud gegeten", de buikinhoud droop er uit op brood dat wordt geroosterd
Becasse à la ficelle

"In de paleiskeuken wordt niet met knoflook gewerkt"

Tekwan is niet met kip maar met fish cakes; kippenbouillon, dat wel

Kruidkoek maak je niet met o.a. "losgeklopte eieren en melk door elkaar"




Nog ideeën?


Koninginnesoep

Kippenbluillon, gebonden met rijstebloem en eigeel


Die Tekwan

Kippenbouillon met fosh cakes er in

Sereh, pepertje, tahoe en tauge