Majeure culi-klets (2)
Zie de eerste aflevering van deze kleine serie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Ik wilde er drie dingen uit bespreken, de diverse blauwe kazen die genoemd worden (zie de link hierboven), zaken die me op ideeën brachten zo van "dat gaan we maken" (zie hier), en last but not least wat voor culinaire enormiteiten erin staan. Want jawel, het stond onder redactie van De Dikke Dam...
Met goede moed begon ik die leuterpraat op te sommen, zie hier. Maar ja...
Het werd me teveel...
Vandaag de rest.
Red rice vinegar
Van bruine rijst en mout
Gelul
"bruine rijst" kan slaan op zilvervliesrijst en ook op rode rijst (zie hier; China en ook in de Provence).
Maar rode rijstazijn wordt gemaakt van rijst die is geïnfecteerd met een schimmel, zie hier. Dezelfde rijst die je gebruikt om die overheerlijke blokjes rode tofu te maken, Red bean curd, wat je gebruikt ipv zout, aan tafel. Zie hier
Rock salt
Grof ongeraffineerd zout dat wordt gebruikt om schelpdieren op te leggen of om in handgedraaide ijsmachines ijs te maken
Grof zeezout noemen wij dat
Rooster spur pepper
Ook wel Bird's eye chili
Gelul
Rooster spur is een soort trospeper, zie hier. Bird's eye is de eerste gekweekte variant van de oer-peper (de Chile tepin), zie hier
Rum baba
Schoorsteenvormig wit gistbroodje dat in een stroop met rum wordt geweekt
Gelul
Zie de "schoorsteenvorm" hier
Russian salad
Huzarensalade
Gelul
Œufs à la russe is wat anders. Zie hier.
Scotch Bonnet
Madame Jeanette
Gelul
Zie Scotch bonnet hier en Madame Jeanette hier.
(Cili [geen schrijffout] goronong zit er een beetje tussenin, zie hier)
Habañero
Habanero, ja
Shoestring potatoes
Korte patat
Ja hoor; zie pommes paille hier
Sorghum
Aan gierst verwante graansoort
Gelul
Gierst is een verzamelnaam voor sorghum, millet, sonio...
Swedisch sauce
Mayonaise, mierikswortel, appelpuree
En rosé, ja
Szechuan peper
In Japan gebruikt men ook de bladeren van de boom
Gelul
In Szechuan is het de vrucht van Xantoxylum simulans of bungeanum. In Japan gebruiken ze de vrucht van X. piperitum, Sansho.
(Braziliaanse merlot)
Taro
Vergelijkbaar is tajer
Tajer is precies hetzelfde, ja
Thistle
Distel
Bedoeld wordt kardoen
"Als asperges gekweekt"
Gelul
Thrush
Lijster
Werden vroeger gegeten
Ja vroeger ja. Gisteren en eergisteren...
Tomatillo
De kleur van de vruchten is donkerpaars
Lichtgroen, ja
White rice vinegar
Zoet van smaak
Gelul
Yeast
Gedroogde gist heeft twee maal zoveel rijskracht als verse gist
Drie, ja
Crinkle cutter
Deeguitsteekvorm
Gelul
Dat is geen "vorm" maar een soort steekmes
Parmesan knive
Om Parmezaan te snijden
Om Parmezaan te breken, ja
Slicer
Mes met een lang gekarteld lemmet, hammes
Gelul
Het idee, een ham-mes dat gekarteld is...
Twine knife
Om brood vóór het bakken te snijden
Gelul
Twijnmes, zie hier