zaterdag 25 april 2015

Culinaire pers en zo



Olivier verspreid malware...


Kranten, Foodtube, TV...


NRC


Janneke Vreugdeloos

Zie hier
Tsja, dat komt er van als je media-geil bent...

En trouwens Soba betekent boekweit, maar in soba-pasta, althans die ze in Nederland verkopen. zit minder boekweit dan tarwe. In die groene thee-soort zelfs maar 1%


Leuterkop Hamersma

"Hoe dan ook, aldaar wordt deze trots van Spaans Baskenland [Txakoli] traditioneel vanaf grote hoogte in glazen van het formaat bloemenvaasje gekletterd. Met een smaak die wel wordt omschreven als een kruising tussen een goede cava (zeldzaam), prima muscadet (ook al met een lantaarntje te zoeken) en lekkere albariño (die tref ik de laatste tijd toevallig wat vaker). Kortom, puntig, fris wit met flink wat appelzuur, wit fruit en een klein ‘belletje’."

Die glazen zijn een stuk breder dan hoog, dus met een bloemenvaas heeft dat weinig gemeen.
En praat niet over Txakoli zonder te melden dat het familie is van de Vinho verde.



Ik heb een goed wachtwoord...


De Volkskeuken-schrijvers

Die klussen bij met artikelen schrijven


Marcus Huibers

"Volkskeuken-nestor Onno Kleyn, in dit soort kwesties meestal de wakkerste"
Pfff! Pfff! Pfff! Vind je het lekker Onno?! (Ja, ja, maar je moet harder blazen hoor!)

Die Kleyn die mag dan gaan zeuren over hoeveel bouillon er bij risotto gaat. Alsof je dat van te voren kan zeggen... Die koopt risotto in een pakje in de super...


Loethe Olthuis

Die ging een paar weken duurzaam eten voor € 2,50 per dag

"Mijn favoriete ontbijt - havermout, vanillesojamelk [alsof daar vanille in zit...] en biologische rozijnen"
Je ziet de doos zitten... Bij de lunch eet ze een fair-trade banaan...
Maar goed, dat favoriete ontbijt was met 80 cent te duur.

Vlees kwam er niet meer in, dat werden peulvruchten, maar ze "stoot ruim de helft minder CO2 uit dan de gemiddelde Nederlander"
Dat ligt er maar aan hoe je dat berekent woehahahahahahaha!

Een blikje haring in tomatensaus door de pasta, "Lekker? Nee"
Kijk, je moet natuurlijk wel kúnnen koken... Van zo'n blikje maak ik met augurkjes en groene peperbolletjes een overheerlijk broodbeleg...



Een touw-winkel in Istanbul
Veel spul voor de scheepvaart


Die Olthuis moet maar eens kijken naar het boodschappenlijstje van De Voedselbank

Houdbare melk
Groente in blik of pot
Ranja
Snelfilterkoffie
Soep droog
Mix voor pasta
Broodbeleg zoet
Pindakaas
Smeerkaas
Leverpastei
Rookworst
Vis in blik
Smac
Bak en Braad


Keuringsdienst van waarde

God mense kinderen wat een slap gelul over het verschil tussen verse en gedroogde knoflook door zo'n zelfbenoemde specialist
Het ligt er wel aan hoe je het gebruikt ja...

Knoflook kleinsnijden en dan een tijdje laten liggen, de culinaire regenworm...
Die tiepe zie ik er voor aan om verse knoflook te gaan pellen...





De winkel ernaast verkocht natuur-sponzen 
Had er een willen kopen maar er was niemand


Twee oude bekenden


Yvette van Onder (VK)

Die snijd een zeebaars over de rug open om de graat eruit te halen
Met andere woorden: nooit zelf gedaan, ergens gelezen en verkeerd onthouden

En ze gebruikt "zeebaars, niet schoongemaakt, alleen de schubben eraf."
Dus die gaat de graat eruit snijden terwijl de darmen er nog in zitten...
Doos 2.


Bram Hahn (Elsevier)

vindt krab lekkerder dan kreeft, en hij heeft groot gelijk

Maar die krabbenpoten op de markt, die stinken af en toe wel de pan uit...



In de buurt van Konya


Drie nieuwe sterren

Alledrie VK
Smak heeft zeker (en terecht) een depressie...


Tjerk Gualthérie van Wezel

Nederland op zijn best

Een hele pagina over houtskool voor de barbecue en alternatieven en rookoverlast en weet ik veel.
En geen letter over smaak...


"Met natte houtsnippers, te koop via internet, kun je geurige rook maken. Geeft natuurlijk ook overlast, maar dan weet je wel precies wat er in die rook zit."
Hoe dan?
En waarom "natte houtsnippers" op internet kopen als je zelf houtsnippers nat kan maken?


Peter Giesen

Lyon de gastronomische hoofdstad van Frankrijk...
Bordeaux ja!

Poulet de Bresse: "kippen uit de Bresse"

"quenelle, een meelbal" de culinaire meelbal...


Mirjam van Zuidam

"Sinds een aantal maanden hebben restaurants in Londen, New York en Amsterdam de bouillon herondekt"
Als een artikel zo begint, dan weet je het al: de zoveelste culinaire blaasbalg

Een bekertje kalfs- en kippenbouillon € 3,75
Noedelsoep vanaf € 12,50
Bouillon, medium, vanaf € 5,50 (uhh, we hebben het hier in het hele rij'tje over streetfood...)
Een halve liter kost € 9,35
€ 14,- de liter
Meeneembeker € 4,90

"Je kunt in vier uur een lekkere bouillon maken, maar dan moet je het water hard laten koken en kook je de botten kapot"
Paul Fluks van de Amsterdamse Bouillon Bar, de culinaire Neanderthaler...

Wout van Helden "Als er na afkoeling van de bouillon geen vet komt bovendrijven dan heb je teveel water gebruikt"
De culinaire chimpansee...