woensdag 8 april 2015

Vijf dagen gekookt




Dried tofu, gekookt ei, stoofkip, kalfsnier, jonge Goudse


Ja ja ja, twee keer vlees en geen vis, ik weet het.
Dat kwam zo, nou ja, zie bij die kaas...

Trouwens: vijf keer gekookt, vijf keer werkelijk enorm lekker, verdomd... Wat was het allemaal verdomde lekker, tsjongejonge...



Dried tofu, Du Puy linzen, Po ku paddestoelen


Dried tofu, dat is geen Koya tofu (zie hier; alle links hier in een nieuw venster), geen Dried bean curd sticks (zie hier), het is zie hier. Erg lekker.
Chinese toko.
Tofu cakes (niet op gaan zoeken want dan vind je tofu cake), zie hier, is ongeveer hetzelfde, dat wil zeggen dat is in rijstwijn en met vijfkruidenpoeder gemarineerde Dried tofu. Ook erg lekker.

Po ku, dat is verwant aan shiitake, maar zeker niet hetzelfde (ondanks het gekwaak van allerlei "specialisten" tot en met onze nationale paddo-man Mark Janssen).
Gedroogde Po ku zie hier; gladde hoed. Gedroogde shiitake zie hier; barsten in de hoed.
Betere toko.

Du Puy zie hier. Die zijn dus groen (ongekookt althans), in tegenstelling tot de neppers Dupuis linzen. Groene winkel.

Koop de Po ku in blik (toko) en gooi in een vergiet.
Snij in stukjes, steel weggooien.

Kook de linzen met een paddo-blokje.

Pinda-olie, wat sesam-olie, gemberwortel, ui, knof, lombok...
Kalfsfond (dat had ik nog staan; neem paddo-fond), en voeg als zout toe "Ketjap gekruid" (soort pasta; betere toko; beetje zoals Sweet ground bean sauce, maar dat is, de naam zegt het al, te zoet).
Sudderen en proef.

Blokjes Dried tofu en de Po ku erbij...
Linzen erdoor met een deel van het kookwater.

Serveer met pikante chutney (ik gebruikte frisse ambarella chutney; Surinaamse toko "Pommisiter chutney", betere Indonesische toko "Sambal kedondong") en Saoto mix (aardappel-seroendeng zeg maar; Surinaamse toko) of seroendeng.
Zie hieronder.




Kamper steur

Ei, prei en soepgroenten, toast

Dit is niet het klassieke recept, dit is het perfecte recept

Kook eieren half zacht.
Houd warm.

Bak in boter ui, redelijk wat prei, en knof en soepgroenten met ook peterselie (want dat zit er nooit in).
Grove witte peper.
Versauzen met kruidenbouillon van blokje, witte wijn en melk.
Op smaak met iets pikante mosterd; je kan het beste flink iets pikante mosterd nemen (bijvoorbeeld Moutarde de Dijon van Fallot want dat is eigenlijk -minder pikante- Moutarde de Bourgogne). Proef op z/p.

Bak Casinobrood aan een kant in boter.
Draai, halve eieren erop, saus erover.


Maar er zijn enorm veel variaties.
Kookboek der Rotterdamsche Kookschool:gekookte eieren opdienen met een saus van olie, azijn en mosterd.

[In Frankrijk, en met gepocheerde eieren en ui en kerriesaus, heet het Œufs à la Stanley, naar de ontdekkingsreiziger.]




Stoofkip uit de tajine, met dadels en kweepeer


Als dadels moet je die stevige goedkope hebben, die rond deze tijd van het jaar bij de betere Turk liggen, zeker als die winkel wat Midden-Oosten gericht is.

Pas op dat je de kip niet te lang stooft!

Kip in olijfolie met wat ghee in grote stukken bruinen.
Uit de pan.

Ui, knof, lombok, gemberwortel...

Kip in ingevette opgewarmde tajine
Uienhandel erover
Wat niet te pikante Raz-el-hanout erbij en wat witte wijn en wat kippenbouillon

Ff stoven, parten kwee erbij en de kip draaien

Ff stoven, kip draaien en die dadels erbij (kroosjes eraf halen!) en groene olijven met pit (ik gebruikte, en dat was perfect, Turkse licht-zure).




Roodlof, spaghetti, jonge Goudse


Kijk, daar komt die "geen vis" vandaan, want ik ging het met een blik Duitse gemarineerde braadharing maken ("Hausfrauenart") , maar die bleek zo lekker koud gegeten, dat dat niet doorging.
En ik had die kort gekookte roodlof geproefd, heel erg fijne smaak, en ben toen jonge Goudse gaan halen. Je moet er wat voor over hebben om elke dag perfect lekker te kunnen eten...
(Uhh, alles moet zacht smaken, om de fijne smaak van de roodlof niet te overheersen. Roodlof kan beter rauw, maar dit is echt heel mooi als je alles heel zacht houdt.)

Maak een mooie zachte tomatensaus, met zachte witte wijn (met licht zoete Chinese witte wijn! Cheefoo).
Voorzichtig met groene kruiden!

Kook de witlof kort in water met een lamsblokje (smaakt zacht en totaal niet lamsig; Marokkaanse slager).

Ovenschotel wat vetten, roodlof, geraspte kaas.
Oven en niet te heet! 160° maximaal.

Kook spaghetti (echte lange!).



Dit ziet er niet uit, maar het was Godverdomme lekker...


Kastanjechampignons, aardappelpuree, kalfsnier


Maak aardappelpuree (nooit van die vieze sauzige van de staafmixer, maar met klonten; maak het van "Iets bloemig kokende aardappelen"), met witte peper, zout, nootmuskaat, boter en wat melk.

Olijfolie, ui, knof...
Kastanjechampignons (stukjes hoeden; de stelen gaan in een zak in de vriezer en als die zak een grote zak is dan wordt daar duxelles van gemaakt) erbij...
Witte wijn en iets zacht smakende rode peper... Het moet wat vochtig zijn.

De nier in plakken van een centimeter.
Je kan er voor kiezen het vet eruit te knippen, of het op je bord eruit te snijden.
Door bloem en kort tweezijdig in boter bakken.

Uit de pan, warm houden.
Kalfsfond in de pan en Chimay.
Flink inkoken.
De nier kort erin, met wat extra Chimay.

Vocht van de champignons, zie hieronder, over de paddo's.

(Een recept uit het kookboek van Belgo, zie ze hier)