Ik ga nog even verder met de inkopen
Die kastanjes zitten sous vide, prima voor puree, maar niks als je hele kastanjes nodig hebt
Dat had ik, om te konfijten
Marrons glaçés (zie hier; alle links hier in een nieuw venster)
Regional Cooking of India
(Zie de eerste aflevering van deze mini-serie hier)
Uitstekend boek, weinig dingen vallen op, of het moet zijn dat er nogal veel is wat ik eens wil maken uit dat boek
Noord-India, Noordoost-India, Oost-India, Zuid-India, Centraal-India, West-India luiden de hoofdstukken, naast Godsdiensten en feesten, Ingrediënten, Keukengerei...
"chilipoeder uit Kashmir, dat wel pittig maar niet scherp is"
Dat moet ik zien te vinden.
Ze weken mungbonen en linzen, en malen die dan, rauw dus.
Daar maken ze balletjes van (venkelzaad, groene chili, korianderblad, zout) en die frituren ze.
Precies Falafel dus.
In Dhaka maken ze bladerdeeg met ghee
Wat gaan we maken?
Beignets van baby-maïskolfjes
Bloem, baksoda, zout, rode chilipeper, nigella, venkelzaad, curcuma, versgemalen komijn, water; dat is het beslag
Maïs is natuurlijk gekookt
Visstukken in groene kruidenpasta gefrituurd
Sjalot, gember, groene chili, korianderblad, tamarinde, zout; blenden, evt + wat water
Vis erin marineren
Van het kruidenspul (er mag best wat op de vis blijven zitten) en kikkererwtenmeel en water beslag maken
Enzovoorts
Gestoofd lamsvlees
Ghee, kardemom, kaneel, kruidnagel...
Ui, knof, gemberwortel, chili...
Koriander, komijn, curcuma...
Tomaten, inkoken...
Weer tomaten, lamsvleesblokken...
Wat water en stoven
Ghee, kardemom, nootmuskaat
Erover
Stokvis uit de Antilliaanse toko
Panir met fenegriek
Olie, bak blokjes panir, uit
Ui, gember, knof, gedroogd fenegriekblad, rode chili blenden
Olie, spul erin aanbakken
+ komijn, koriander, curcuma
Tomaat... Wat inkoken
Spinazie en panir erbij
Op smaak met kokosmelk en garam masala
Maisbrood
Punjab
Flatbread bakken van deeg (wat onder een natte doek heeft gerust) van 175 gram geel maïsmeel, 90 gram bloem en zout
Serveer met gesmolten ghee
Kulfi
Indiaas ijs
Ik moet een beter recept vinden; dit is met zo'n blikje sperma-melk
En room en geblancheerde gepureerde amandelen, suiker en kardemom
Gefrituurde spinazie
In Italië doen ze hetzelfde met salie-blad
Beslag van 3 kikkererwtenmeel op 1 rijstmeel
Curcuma, chili, komijn, nigella, zout
Blaadjes frituren
Zilver-uitjes!
Gevulde aardappel-burgers
Engels-koloniaal
Olie, mosterdzaad, nigella...
Ui, gember, knof, groene lombok...
Lams- en/of rundergehakt...
Komijn, koriander, curcuma...
Tomaat, bijna droogkoken
Garam masala en korianderblad erdoor, mengen, van het vuur
Stevige aardappelpuree
Burgers, gevuld met het vlees etc.
Paneren en bakken of frituren
Gaat de kant van perkedel uit
Curry bakbanaan
Banaan en aardappel in ± gelijke stukjes
Mosterdolie, banaan bruinen
Extra olie? Mosterdzaad, komijn, nigella, venkel- en fenegriekzaad
Ui, knof, groene lombok, gemberwortel...
Curcuma...
Tomaat, inkoken, water, aardappel garen
Bakbanaan, garam masala, korianderblad
Shikampuri kebab
Dat recept klopt niet
Dit hier lijkt er meer op
Pikante ketjap-pasta
Ik ben er nog niet achter wat je doet met deze sambal-ketjap kruising
Ingelegde limoen
Dat kennen we, maar dit is met asa foetida, knof, gember, kerrieblad, zwart mosterdzaad, komijn, fenegriek, curcuma, chili, zout en suiker
Lamsvlees in mango-saus
Maak een suikerstroopje met kardemom en kaneel, en kook er groene mango (die kleine harde, voor chutney) in
Olie, ui, knof, gember
Curcuma, komijn...
Wat water, wegkoken, twee keer herhalen
Lamsblokjes aanbraden...
Yoghurt met kikkererwtenmeel kloppen en erdoor (met dat meel of met maïzena blijft het wat dik)
Is het vlees gaar, dan tomaat en de mango erdoor (ik zou zeggen tomaat óf mango)
Inkoken
Garam masala, korianderblad
Aardappel in mosterdolie
Mosterdolie, korianderzaad, komijn, chilipoeder...
Uit de pan op een bord
Sesamzaad roosteren en bij de rest
Vijzelen
Blokjes aardappel, kook half gaar met zout
Afgieten
Olie, aardappel bakken
Curcuma erbij en het gevijzelde spul
Mini-manti
Wat er in zit is me onduidelijk
Uh, Rode Boekje: inderdaad, die eerste regels.
Ik zeg dat al jaren. Er is niks mysterieus aan het feit dat lokale wijn bij locale gerechten smaakt. Alsof ze gerechten zouden gaan maken die niet bij die wijn smaakt, of wijn die niet bij...
Volgende aflevering (Cajun) zie hier